Emerytury !!!

OK, obejrzałem tabelkę i wygląda to wszystko logicznie ale nasunęło mi się kolejne pytanie. Czy okres zatrudnienia w Urzędzie Celnym w latach od 23.09.1998 do 14.09.1999 wpisujemy do tabelki "A" gdzie podajemy "okres służby lub równorzędny ze służbą" czy do tabelki "B" opisanej jako "okresy składkowe" ?

Witam serdecznie. Czas przejścia na pełną mundurową emeryturę zbliża się wielkimi krokami i w związku z tym mam do Was 2 pytania. 1) Skoro w Cle jestem bez żadnych przerw od 23.09.1998r a emerytura mundurowa liczona jest od 15.09.1999r to czy w jakikolwiek sposób okres ten mogę sobie doliczyć do wysługi? 2) Czy znajdę gdzieś lub poratuje mnie ktoś wysyłając na email: marklevinson383@o2.pl tabelkę do wyliczenia emerytury z aktualnymi kwotami bazowymi i ich wielokrotnością w latach od 2017 do 2026? Z góry serdecznie pozdrawiam i dziękuję P.
Jesteś pewien, że będzie pełna, czyli 75%? 15.09.26 będzie 27 lat. Chyba że masz jakąś inną wysługę w wysokości 18 miesięcy, wtedy będzie 75%.

OK, obejrzałem tabelkę i wygląda to wszystko logicznie ale nasunęło mi się kolejne pytanie. Czy okres zatrudnienia w Urzędzie Celnym w latach od 23.09.1998 do 14.09.1999 wpisujemy do tabelki "A" gdzie podajemy "okres służby lub równorzędny ze służbą" czy do tabelki "B" opisanej jako "okresy składkowe" ?
przed 99 dolicz ci za sluzbe jak zaorzesz bodajzez 15aa ale niwiele to da wiec walinij jeszcz2,5 roku

Dokładnie, tylko pomyliłem art. to to nie 15a ale 15d dotyczy celników. A tak na marginesie, na emeryturze to trzeba używac życia a nie pracować :)
Używać życia to trzeba było za młodu. Na emeryturze można co najwyżej dożywać życia.

Używać życia to trzeba było za młodu. Na emeryturze można co najwyżej dożywać życia.
No właśnie jak ktoś przechodzi na emke po 60 roku życia na to używanie już niewiele zostało więcej na dożywanie. Oczywiście to wnioski z obserwacji mojego koleżeństwa bedacego na emeryturze.

Zastanawia mnie czasami zachowanie funkcjonariuszy, którzy mając już wypracowaną "maksymalną" emeryturę dalej pracują choć ich stan sprawności biologicznej już widocznie podupada. Zamiast odpocząć to ważniejsze jest odłożenie jeszcze większej kwoty. Kiedyś ktoś powiedział, że ciuła po to żeby być najbogatszą osobą na cmentarzu. Gdzie tu sens...

Back
Do góry