Emerytury !!!

w
Nie przepadają i podnoszą emeryturę z ZUS.
No to będę w plecy z emeryturą ZUS-OWSKĄ kilkaset złotych. W 1999r. pozostałem w ZUS-sie i nie przystąpiłem do OFE , z tego względu wszystkie składki w ZUS mi przepadną a tak przynajmniej uratował bym składki na subkoncie i w OFE. Obecnie będę miał liczoną emeryturę tylko z kapitału początkowego i składek do 14.09.1999r.

Emerytura mundurowa wyliczona wg art 15 a , OFE i Zus do drugiej emki.
Emerytura mundurowa wg art 15, 15 aa. Ofe i ZUS przepada.

w

No to będę w plecy z emeryturą ZUS-OWSKĄ kilkaset złotych. W 1999r. pozostałem w ZUS-sie i nie przystąpiłem do OFE , z tego względu wszystkie składki w ZUS mi przepadną a tak przynajmniej uratował bym składki na subkoncie i w OFE. Obecnie będę miał liczoną emeryturę tylko z kapitału początkowego i składek do 14.09.1999r.
Nic chyba nie przepadnie, wszystko zależy wg jakiego artykułu emka mundurowa.

Emerytura mundurowa wyliczona wg art 15 a , OFE i Zus do drugiej emki.
Emerytura mundurowa wg art 15, 15 aa. Ofe i ZUS przepada.
Mam emeryturę wg.art 15a i do OFE nie należałem tak więc jakim cudem wirtualne składki z OFE mogą mi zaliczyć do drugiej emki?

Musisz sprawdzić na swoim koncie zus. Pieniądze z OFE po ukończeniu 55 lat
Również tzw. Suwakiem trafiają do zus. Dlatego w zusie masz różne składki.
Dawno, dawno temu był wybór albo, albo zus ofe. Nie sądzę, żeby składki
emerytalne przepadły w Twoim przypadku. Tym bardziej, że do OFE trafiała tylko
Część należnych składek.

w

Faktycznie może masz rację, jeżeli jesteś rocznikiem którym mógł wybrać, czy być w OFE czy nie, to może być lipa jak nie przystąpiłeś.

Najlepszym sposobem jest sprawdzenie czy masz subkonto OFE w ZUS-ie na stronie on-line.

Ostatnia edycja:
Faktycznie może masz rację, jeżeli jesteś rocznikiem którym mógł wybrać, czy być w OFE czy nie, to może być lipa jak nie przystąpiłeś.

Najlepszym sposobem jest sprawdzenie czy masz subkonto OFE w ZUS-ie na stronie on-line.
Wg mnie ma subkonto. OFE to był jeden ze sposobów oszczędzania. ZUS te środki, które miał odesłać do OFE, w przypadku nie wybrania OFE, przekazywał na subkonto w ZUS. Subkonto istnieje. To tylko kwestia ile zarobiły na naszych składkach (dla nas i dla siebie OFE) a ile ZUS .

Niestety ale jestem rocznik 1965 i nie przystąpiłem do OFE w roku 1999r Sprawdziłem swoje konto w ZUS-sie i nie mam żadnych środków na subkoncie i na OFE. Tak więc będę w plecy z drugą ZUS-owską emeryturą jakieś kilkuset złotych.

Niestety ale jestem rocznik 1965 i nie przystąpiłem do OFE w roku 1999r Sprawdziłem swoje konto w ZUS-sie i nie mam żadnych środków na subkoncie i na OFE. Tak więc będę w plecy z drugą ZUS-owską emeryturą jakieś kilkuset złotych.
Tego mogłem nie przewidzieć, że roczniki X przed reformą emerytalną nie są liczone w subkontach.

Ale , ale dzięki takiemu zbiegu okoliczności prawdopodobnie będziesz miał dużo
Większy kapitał początkowy ustalany z pełnymi kwotami składek .
Na pocieszenie napiszę , że to jest i tak nic w porównaniu z emerytami 2023roku ,
Którzy od 4 lat mają totalną demolkę z emeryturami obliczonymi wg kwot z 2022roku.
Pozdrawiam .

Mam pytanie związane z inną emeryturą z ZUS.Czy ktoś wstąpił do OFE w 1999r. to czy jego składki z subkonta i OFE przepadają / tak jak składki na ubezpieczenie emerytalne w ZUS / czy są brane pod uwagę przy wyliczaniu drugiego emerytury / wtedy druga emerytura może być liczona z przewodnika początkowego+subkonto+OFE /. Proszę o szczególną osobę, która pobiera już dwie emerytury / mundurową i ZUS-owską /.
Pamietaj ze ofe wystartowsly przed sc wiec vos tam befxie siedziec to tylko kwestia kiedy byla podpusana umowa i od kiedy poszly skladki. Bo byl czas na podpisanoe a potem losowanie dla tych co nie przystapili

Pytanie do związkowców: Czy prawdą jest, że trwają nieformalne prace nad wliczeniem do emki mundurowej lat cywilnych przy jednoczesnym zabraniu pieniędzy z ofe i oczywiściem likwidacją kapitału początkowego?

„Wiedziałem ku......, wiedziałem, że coś się spierdoli”

)* cyt. z filmu "Młode Wilki". Taki film historyczny dla młodzieży 50+ :)

Myślisz, że się doczekasz odpowiedzi. Takimi pierdołami to oni się nie zajmują :)

Pytanie do związkowców: Czy prawdą jest, że trwają nieformalne prace nad wliczeniem do emki mundurowej lat cywilnych przy jednoczesnym zabraniu pieniędzy z ofe i oczywiściem likwidacją kapitału początkowego?
Coś w tym musi być , bo chyba MF w końcu zrozumiał że strzelił sobie w kolano z tymi dwoma naszymi emeryturami.Nie chcieli nam zaliczyć lat wcześniejszych do emki mundurowej bo bali się masowych odejść / wtedy chyba połowa z nas miałaby pełną emkę mundurową /.A tak teraz ci którzy mają długoletni staż i pobierają już dwie emki to są w siódmym niebie.Wszyscy moi znajomi z którymi pracowałem i którzy mają dwie emki to razem mają więcej niż ich ostatnie zarobki!!!!
Mam tylko nadzieję że jeżeli prawdą jest że trwają takie prace to że nie obejmą one tych którzy już są na emce mundurowej i z utęsknieniem czekają na swoją drugą ZUS-owską emeryturę!!!:);)(y)

No tak jak już wszyscy starzy fc. dobijają do emki i teraz to się nie opłaca emefowi to trzeba zmienić reguły gry. To będzie sku..

Back
Do góry