Emerytury !!!

w
Nie przepadają i podnoszą emeryturę z ZUS.
No to będę w plecy z emeryturą ZUS-OWSKĄ kilkaset złotych. W 1999r. pozostałem w ZUS-sie i nie przystąpiłem do OFE , z tego względu wszystkie składki w ZUS mi przepadną a tak przynajmniej uratował bym składki na subkoncie i w OFE. Obecnie będę miał liczoną emeryturę tylko z kapitału początkowego i składek do 14.09.1999r.

Emerytura mundurowa wyliczona wg art 15 a , OFE i Zus do drugiej emki.
Emerytura mundurowa wg art 15, 15 aa. Ofe i ZUS przepada.

w

No to będę w plecy z emeryturą ZUS-OWSKĄ kilkaset złotych. W 1999r. pozostałem w ZUS-sie i nie przystąpiłem do OFE , z tego względu wszystkie składki w ZUS mi przepadną a tak przynajmniej uratował bym składki na subkoncie i w OFE. Obecnie będę miał liczoną emeryturę tylko z kapitału początkowego i składek do 14.09.1999r.
Nic chyba nie przepadnie, wszystko zależy wg jakiego artykułu emka mundurowa.

Musisz sprawdzić na swoim koncie zus. Pieniądze z OFE po ukończeniu 55 lat
Również tzw. Suwakiem trafiają do zus. Dlatego w zusie masz różne składki.
Dawno, dawno temu był wybór albo, albo zus ofe. Nie sądzę, żeby składki
emerytalne przepadły w Twoim przypadku. Tym bardziej, że do OFE trafiała tylko
Część należnych składek.

w

Faktycznie może masz rację, jeżeli jesteś rocznikiem którym mógł wybrać, czy być w OFE czy nie, to może być lipa jak nie przystąpiłeś.

Najlepszym sposobem jest sprawdzenie czy masz subkonto OFE w ZUS-ie na stronie on-line.

Ostatnia edycja:
Faktycznie może masz rację, jeżeli jesteś rocznikiem którym mógł wybrać, czy być w OFE czy nie, to może być lipa jak nie przystąpiłeś.

Najlepszym sposobem jest sprawdzenie czy masz subkonto OFE w ZUS-ie na stronie on-line.
Wg mnie ma subkonto. OFE to był jeden ze sposobów oszczędzania. ZUS te środki, które miał odesłać do OFE, w przypadku nie wybrania OFE, przekazywał na subkonto w ZUS. Subkonto istnieje. To tylko kwestia ile zarobiły na naszych składkach (dla nas i dla siebie OFE) a ile ZUS .

Back
Do góry