Emerytury !!!

W tym roku kończę 60 lat i naszła mnie taka oto myśl: że zgodnie z ideologią gender promowaną przez UE skoro poczułem się kobietą (na potrzeby ZUS), to może by tak złożyć wniosek do Zusu o emkę w końcu kobiety odchodzą na emkę w wieku 60 lat.

W tym roku kończę 60 lat i naszła mnie taka oto myśl: że zgodnie z ideologią gender promowaną przez UE skoro poczułem się kobietą (na potrzeby ZUS), to może by tak złożyć wniosek do Zusu o emkę w końcu kobiety odchodzą na emkę w wieku 60 lat.

Proces sądowy w związku ze zmianą płci może potrwać parę lat, a bez wycięcia tego i owego, czarno to widzę ...

Swojego czasu jak odchodziłem na emkę mundurową (lata z cywila nie zaliczone) w 2019 r. izba wydawała zaświadczenia że od 1991-2008 (17 lat) to Praca celnika jest o szczególnym charakterze a nie w szczególnych warunkach. Oznacza to, że od 1 stycznia 2018 r. funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej mogą ubiegać się o emeryturę pomostową po spełnieniu określonych wymogów, takich jak minimum 5 lat służby.
Czyli co składać wniosek do ZUS jednak jako mężczyzna który ma już ukończone 55 lat ina emkę pomostową ?

Swojego czasu jak odchodziłem na emkę mundurową (lata z cywila nie zaliczone) w 2019 r. izba wydawała zaświadczenia że od 1991-2008 (17 lat) to Praca celnika jest o szczególnym charakterze a nie w szczególnych warunkach. Oznacza to, że od 1 stycznia 2018 r. funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej mogą ubiegać się o emeryturę pomostową po spełnieniu określonych wymogów, takich jak minimum 5 lat służby.
Czyli co składać wniosek do ZUS jednak jako mężczyzna który ma już ukończone 55 lat ina emkę pomostową ?

Rozważałem to. Jednak ZUS nie był wstanie oszacować wysokości świadczeniami . Podobno, zgodnie z wytycznymi , zajmował się tym ZUS że Szczecina, o ile dobrze pamiętam rozmowy z Panią z ZUS.

Rozważałem to. Jednak ZUS nie był wstanie oszacować wysokości świadczeniami . Podobno, zgodnie z wytycznymi , zajmował się tym ZUS że Szczecina, o ile dobrze pamiętam rozmowy z Panią z ZUS.
Dzięki za info, a może by się tak związkowy prawnik wypowiedział jak to jest z tą pracą w charakterze szczególnym i co ten świstek nam daje.

Dzięki za info, a może by się tak związkowy prawnik wypowiedział jak to jest z tą pracą w charakterze szczególnym i co ten świstek nam daje.
Problemem może być emerytura mundurową liczona od 1999. Okres 1999-2008 masz już wliczony do emki mundurowej. Tego samego okresu nie zaliczysz do 2 świadczeń, więc pracy w szczególnym charakterze zostało Ci 8 lat (licząc od 1991 jak wcześniej pisałeś).

Wystarczy się poczuć?jaj nie trzeba ciąć?e to gitara.

Problemem może być emerytura mundurową liczona od 1999. Okres 1999-2008 masz już wliczony do emki mundurowej. Tego samego okresu nie zaliczysz do 2 świadczeń, więc pracy w szczególnym charakterze zostało Ci 8 lat (licząc od 1991 jak wcześniej pisałeś).
Dokładnie, a potrzebnych jest lat 15 w szczególnym charakterze lub w szczególnych warunkach, 25 lat stażu ogółem i wiek 55 lub 60 odpowiednio (K|M)

Bo tak, ale musiałbyś udowodnić, że ta kobietą to już się poczułeś w chwili podejmowania zatrudnienia czy służby.

Czy świadkowie się na to znajdą?

Bo tak, ale musiałbyś udowodnić, że ta kobietą to już się poczułeś w chwili podejmowania zatrudnienia czy służby.

Czy świadkowie się na to znajdą?
Wtedy, dawno temu, nie mógł się ujawnić, mimo iż już to czuł|a. Teraz jest tak powszechne, że starczy kilku świadków, że faktycznie zmienił mentalnie płeć. Trzeba żyć z duchem czasu!😉

Coming out zatem koleżanka ma rozpoczęty . Mocno publicznie.

Nick na Celnikach też pewnie trzeba jakoś poprawić, taka drobna uwaga.

Adminie, robota jest do zrobienia 🙂

From: klient@zer.mswia.gov.pl <klient@zer.mswia.gov.pl>
Sent: Friday, November 8, 2024 2:47 PM

Szanowny Panie,
jeżeli został Pan mianowany do Służby Celnej w terminie dziewięciu miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy - będzie miał Pan zaliczony okres tej służby do wysługi emerytalnej nie wcześniej niż od 15 września 1999 r. lub od daty mianowania. Tym samym tylko ten okres zostanie zaliczony do wymaganego okresu służby, od którego zależy nabycie uprawnień do emerytury z zaopatrzenia emerytalnego.
Informuję, że funkcjonariusze przyjęci po raz pierwszy do służby po dniu 1 stycznia 1999 r. i przed dniem 1 października 2003 r. oraz posiadający, co najmniej 25 lat służby wraz z okresami równorzędnymi - co jak Pan podaje będzie miało miejsce w Pana przypadku - w momencie podejmowania decyzji o przejściu na emeryturę mają prawo do wyboru dwóch możliwości przyznania prawa i obliczenia przyszłej emerytury:
  • pozostania na dotychczasowych zasadach (art. 15d ustawy zaopatrzeniowej) - emerytura zostanie obliczona jedynie za okresy służby i okresy z nią równorzędne. Okresy składkowe i nieskładkowe przypadające przed i po zwolnieniu ze służby będą podlegały zaliczeniu przy ustaleniu prawa do drugiej emerytury z powszechnego systemu w ZUS-ie, po spełnieniu warunków określonych w ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu. Osoby wybierające ten wariant wyliczenia emerytury zachowują prawo do pobierania dwóch emerytur, tj. emerytury mundurowej i emerytury z ZUS (za pracę cywilną) albo
  • obliczenia emerytury na podstawie art. 15aa ustawy zaopatrzeniowej, tj. emerytura zostanie obliczona za okresy służby i okresy z nią równorzędne oraz doliczone zostaną do emerytury policyjnej tylko okresy składkowe (okresy nieskładkowe są wyłączane z wysługi). Osoby wybierające ten wariant wyliczenia emerytury mają prawo do pobierania tylko jednej emerytury policyjnej (nie mogą pobierać dwóch emerytur, tj. z ZER i ZUS).

Wyjaśniam przy tym, ze świadczenie za długoletnią służbę będzie wliczone do podstawy wymiaru emerytury policyjnej lub policyjnej renty inwalidzkiej funkcjonariuszowi, który na dzień zwolnienia ze służby posiada 32 lata wysługi emerytalnej.
Do okresu 32 lat wysługi emerytalnej, w przypadku funkcjonariuszy:
1. pozostających w służbie przed dniem 2 stycznia 1999 r., którego emerytura ustalana jest na podstawie art. 15 i art. 15e ustawy zaopatrzeniowej – zalicza się okresy służby, z wyjątkiem okresów zawieszenia w czynnościach służbowych oraz okresy równorzędne ze służbą, o których mowa w art. 13 ustawy zaopatrzeniowej, a także okresy składkowe i nieskładkowe występujące przed służbą,

2. przyjętych do służby po raz pierwszy po dniu 1 stycznia 1999 r. i przed dniem 1 stycznia 2013 r., których emerytura ustalana jest na podstawie art. 15a lub 15d ustawy zaopatrzeniowej – zalicza się okresy służby, z wyjątkiem okresów zawieszenia w czynnościach służbowych oraz okresy równorzędne ze służbą, o których mowa w art. 13 ustawy zaopatrzeniowej,

3. przyjętych do służby po raz pierwszy po dniu 1 stycznia 1999 r. i przed dniem 1 października 2003 r. i posiadających, co najmniej 25 lat służby liczonej wraz z okresami równorzędnymi ze służbą, których emerytura ustalana jest na podstawie art. 15aa ustawy zaopatrzeniowej – zalicza się okresy służby, okresy równorzędne ze służbą a także okresy składkowe oraz okresy opłacania składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe po dniu 31 grudnia 1998 r. lub okresy nieopłacania składek z powodu przekroczenia w trakcie roku kalendarzowego kwoty rocznej podstawy wymiaru składek na te ubezpieczenia,

4.przyjętych do służby po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2012 r., których emerytura ustalana jest na podstawie art. 18e ustawy zaopatrzeniowej - zalicza się okresy służby z wyjątkiem okresów zawieszenia w czynnościach służbowych oraz okresy równorzędne ze służbą, o których mowa w art. 18b ust. 2 ustawy zaopatrzeniowej.
Z uwagi na powyższe, skład wysługi emerytalnej uzależniony jest od daty wstąpienia do służby oraz sposobu ustalenia prawa do emerytury (art. 15, 15a, 15aa, 18e).

W przypadku wyboru przez Pana wariantu emerytury obliczonego na podstawie art. 15d - wysługa emerytalna zostanie obliczona z uwzględnieniem okresu służby (15-09-1999 r. do dnia zwolnienia) oraz ewentualnych okresów równorzędnych ze służbą (np. zasadnicza służba wojskowa). W tym przypadku wysługa emerytalna będzie niższa niż 32 lata i dodatek za długoletnią służbę nie będzie uwzględniony.

W przypadku wyboru przez Pana wariantu emerytury obliczonego na podstawie art. 15aa - wysługa emerytalna zostanie obliczona z uwzględnieniem okresu służby (15-09-1999 r. do dnia zwolnienia) oraz okresów składkowych przed służbą. Należy pamiętać, że przy zastosowaniu art. 15aa w przypadku wystąpienia w okresach zatrudnienia okresów nieskładkowych, np. zasiłków chorobowych, zwolnień lekarskich oraz okresów urlopów bezpłatnych, wysługa emerytalna może ulec zmianie ponieważ tych okresów nie uwzględnia się w wysłudze emerytalnej (są wyłączane z wysługi). Ponadto informuję, że w wysłudze uwzględnia się wyłącznie okresy pobierania zasiłku dla bezrobotnych jako okresy składkowe. Okresy zarejestrowania w UP nie są uwzględniane. W tym przypadku wysługa emerytalna jeżeli przekroczy 32 lata - wtedy dodatek za długoletnią służbę będzie doliczony do podstawy wymiaru.
Wymaga podkreślenia, że powyższa symulacja wyliczenia wysługi emerytalnej ma charakter wyłącznie orientacyjny i nie jest w żaden sposób wiążąca dla organu emerytalnego. Realnie ustalona wysługa emerytalna zawarta będzie w decyzji ustalającej prawo do emerytury, którą ZER MSWiA wyda Panu po zwolnieniu ze służby i złożeniu wniosku o świadczenie emerytalne wraz z kompletem wymaganych dokumentów.

---

Z wyrazami szacunku,

Renata Miedzińska
Główny Specjalista
Wydział Analiz i Legislacji

Zakład Emerytalno-Rentowy
Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji
ul. Pawińskiego 17/21
02-106 Warszawa
www.gov.pl/zermswia

Proszę przeczytac post poniżej - odp. ZER MSWiA. Pozdrawiam

Back
Do góry