Emerytury !!!

Rozmawiałem z koleżanką, która odeszła jakiś czas temu, radzi spokojnie czekać. Mam strachliwego przełożonego i postanowił mi wysłać do wiadomości maila, w którym Prosi mnie o złożenie wniosku. Do wiadomości przesłał swoja wiadomość do kierownika działu. A koleżanka mówi że kadry będą po pewnym czasie przysyłać podobne maile.
Wydaje mi się że będąc w okresie wypowiedzenia mam jak najbardziej prawo do ekwiwalentu za urlop. Nie mam potrzeby go teraz brać a jako funkcjonariusz cały czas jestem w dyspozycji do służby.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy L4 może spowodować obniżenie wysokości odprawy emerytalnej, i czy ona jest liczona z ostatniego miesięcznego uposażenia, czy może za jakiś dłuższy okres, co z dodatkami z tym motywacyjnym i innymi czy to podnosi uposażenie do odprawy?

nie męcz się, znajdź mój ostatni arkusz z przed roku. Po aktualizacji danych z kadr tj. % wysługi i dokładny indywidualny mnożnik to miałem dokładność z ZER do kilkunastu groszy. No i arkusz pozwalał przeliczać do przodu, na własnych założeniach
Podałem tylko przykład dla zobrazowania sytuacji.
Arkusz jest dobry. Przydatny zwłaszcza do wyliczenia indywidualnego mnożnika.
Reszta to proste rachunki na poziomie podstawówki i nie zmęczyły mnie. 😀
Na forum padały takie przedziwne pytania o posługiwanie się arkuszem, że wolałem podać teoretyczny przykład, obrazujący stratę. Im wyższy indywidualny mnożnik i procent wysługi, tym strata większa.

nie ten :) poszukaj mojego z przed roku jak znasz swój %wysługi i mnożnik indywidualny i kwotę bazową i dobrze znać przeciętna by dobrać parametry to dostaniesz brutto/netto i jak sobie zrobisz założenia inflacyjne i podwyżkowe to nawet lat do przodu na każdy rok
Dla zainteresowanych strona 959 :)

w B trzeba dobrać tak parametr by dostać poprawny mnożnik przeciętnego w E
A2 - indywidualny mnożnik
B2 - procent wysługi
B - podwyżki (np modernizacja przeciętniew %)
C - podwyżka z ust budż
I - % waloryzacji przewidywanej w kolejnych latach (czasami publikują nawet na kilka lat do przodu)

oczywiście trzeba brać pod uwagę że mimo że publikują to te parametry potrafią się zmieniać i że życie jest nie przewidywalne a politycy tym bardziej.

Attachments

Rozmawiałem z koleżanką, która odeszła jakiś czas temu, radzi spokojnie czekać. Mam strachliwego przełożonego i postanowił mi wysłać do wiadomości maila, w którym Prosi mnie o złożenie wniosku. Do wiadomości przesłał swoja wiadomość do kierownika działu. A koleżanka mówi że kadry będą po pewnym czasie przysyłać podobne maile.
Wydaje mi się że będąc w okresie wypowiedzenia mam jak najbardziej prawo do ekwiwalentu za urlop. Nie mam potrzeby go teraz brać a jako funkcjonariusz cały czas jestem w dyspozycji do służby.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy L4 może spowodować obniżenie wysokości odprawy emerytalnej, i czy ona jest liczona z ostatniego miesięcznego uposażenia, czy może za jakiś dłuższy okres, co z dodatkami z tym motywacyjnym i innymi czy to podnosi uposażenie do odprawy?
L4 nie ma wpływu na: wszystkie fundusze na odchodne (odprawa, jubileusz, urlopowe), nie ma wpływu na wysokość emki, ma wpływ na Twoje ostatnie uposażenie (80%). Powodzenia, warto zadbać o zdrowie przed emeryturą. Dłużej z niej skorzystasz!😂💪🏻👍🏻

907 i 908 wątku.

Wg mnie wystarczy tabliczka mnożenia.

Jak ktoś chce, to jeszcze kalkulator.

Jeśli się przeziębisz lub co innego i L4 to możesz nie zdążyć wykorzystać urlopu przed zwolnieniem ze służby.

Ważne: musisz mieć decyzję o zwolnieniu w łapce, w kadrach możesz się pojawić ostatniego dnia L4 . Może to być ostatni dzień służby, jeśli tak Ci wyjdzie .
Ja odbierałam decyzję o zwoltbedac na L4, zresztą nie tylko ja.

Nie ma żadnego obowiązku wykorzystania urlopu! Z L4 prosto na emkę można iść i wielu tak robi. Ekwiwalent za niewykorzystany urlop jest wysoki, więc mocno obciąża budżet Izb. Stąd w niektórych zalecenia aby przymusić ludzi do wykorzystania urlopów i nadgodzin, ale to jest bezprawne działanie!!!

To nie jest działanie bezprawne, tylko trochę chamskie. Po wielu latach f-sz chyba zasłużył sobie na prawo wyboru czy chce urlop czy ekwiwalent.

W sprawach nieuregulowanych ustawą o KAS obowiązuje nas Kodeks Pracy
Art. 1671. [Urlop w okresie wypowiedzenia]

W okresie wypowiedzenia umowy o pracę pracownik jest obowiązany wykorzystać przysługujący mu urlop, jeżeli w tym okresie pracodawca udzieli mu urlopu. W takim przypadku wymiar udzielonego urlopu, z wyłączeniem urlopu zaległego, nie może przekraczać wymiaru wynikającego z przepisów art. 155

Pracodawcami ma prawo jednostronnie wysłać na urlop (takie jest orzecznictwo), nie musi być wniosku.
Oczywiście zwolnienie lekarskie przerywa urlop

Mam pytanie do emerytów 2023 .

W jakiej wysokości otrzymaliście nagrodę roczna za 2023 r. (zwolnienie ze służby luty 2023).

To, że przysługuje nie budzi wątpliwości, tylko jaka powinna być jej wysokość?

Ktoś rozkminiał sprawę, używając języka Homera 🙂?

To dobra wiadomość onacza, że emeryci 2024, za rok też dostaną część "13" jako bonus 🙂

Natomiast, czy widzieliście nowy projekt waloryzacji emerytur? Dotyczy to przyszłego roku i Emerytów 2025. Na Onet jest artykuł, polecam. Może być zdziwienie, że w marcu 2025 będzie ona wynosić około 2.5%, bo będzie rozbita na wrzesień 2024 i marzec 2025.

Trzeba przepracować pełny miesiąc aby zaliczyli? Odchodzę za 2 tygodnie, to za rok wypłaca 1/12, czy 2/12?
Dostaniesz trzynastkę w przyszłym roku za miesiąc styczeń i te dni lutego, które przepracujesz. Ja w ubiegłym roku dostałem trzynastkę za 14 dni stycznia, przepracowane w 2022 roku (około 250 zł.). Także nie ma konieczności przepracowania pełnego miesiąca. Pozdrawiam tegorocznych emerytów. Jesteście wielkimi wygranymi tego roku (podwyżka kwoty bazowej o 20% i waloryzacja emerytury o cirka 12%). A największa nagroda to ta wolność od tego co za Wami. Pozdrawiam serdecznie. Howgh!

Do tego wzrost mnożnika kb do 4.49.
Gratuluję. Może tak kupon totkowy jeszcze kupcie 🙂, może kumulację uda się zgarnąć 😀...

Back
Do góry