Emerytury !!!

ale nie żeby to był zarzut do PJSa, moze sie gdzies pomylilem albo coś, 4.23 to już blisko, dzieki za wskazówke raz jeszcze
To są szacunki, na które wpływa nie tylko liczenie wprost. Liczba etatów, uposażenia bezpośrednio itd. @PJS to podał w sposób jak najbardziej prosty do wyliczenia.

Na tą chwilę zmienia się tylko kwota bazowa.
WKB może się zmienić dopiero po modernizacji.
Można spróbować to oszacować.
KB na 2024r = 2332,57
2332,57 x 4.28 = 9983,4 zł
Dodajmy do tego 499 (modernizacja)
Wychodzi 10482,4.
Podzielmy to przez KB
10482,4÷2332,57=4,49
4,49 - tyle może wynosić WKB JEŚLI dostaniemy pieniądze z modernizacji.
Bez modernizacji WKB nie ulegnie zmianie
W projekcie rozporządzenia wielokrotność kwoty bazowej od 01.01.2024 4,49

Na tą chwilę zmienia się tylko kwota bazowa.
WKB może się zmienić dopiero po modernizacji.
Można spróbować to oszacować.
KB na 2024r = 2332,57
2332,57 x 4.28 = 9983,4 zł
Dodajmy do tego 499 (modernizacja)
Wychodzi 10482,4.
Podzielmy to przez KB
10482,4÷2332,57=4,49
4,49 - tyle może wynosić WKB JEŚLI dostaniemy pieniądze z modernizacji.
Bez modernizacji WKB nie ulegnie zmianie
Jeśli pójdziecie wcześniej na emeryturę to waloryzacja ich da wam nie wiele mniej niż gdy pójdziecie póżniej, czas to też pieniądz nawet najwartościowszy.

Jeśli pójdziecie wcześniej na emeryturę to waloryzacja ich da wam nie wiele mniej niż gdy pójdziecie póżniej, czas to też pieniądz nawet najwartościowszy.
Temat odchodzenia na emeryturę do końca lutego jest już praktycznie zamknięty. Jeśli ktoś teraz się zdecyduje musiałby liczyć na łaskę DIASa, żeby ekspresowo się zwolnić.
Masz rację, zmiana KB + wysoka waloryzacja nie jest do odrobienia w 1 rok.
Jednak wszystko zależy od stażu, od wieku (ile lat brakuje do zusowskie emki) i od tego czy zamierza ktoś na emeryturze opracować i ile zarobi.
Najstarsi zole którzy nie byli w woju, we wrześniu osiągną 25 lat służby. Dla osób które do wieku zusowskiego mają z 10 lat i zamierzają jeszcze pracować, może opłacać się zostać jeszcze rok i odejść z art 15aa. Zyskają od razu wyższe świadczenie (niektórzy już pełne), niektórzy sobie dorobią w cywilu do pełnej, dzięki czemu unikną potrącenia emerytury jeśli przekroczą pewien próg zarobków.
Stratą jest oczywiście brak emki z zus i pożegnanie się że składkami OFE.
Wybór nie jest prosty.

Temat odchodzenia na emeryturę do końca lutego jest już praktycznie zamknięty. Jeśli ktoś teraz się zdecyduje musiałby liczyć na łaskę DIASa, żeby ekspresowo się zwolnić.
Masz rację, zmiana KB + wysoka waloryzacja nie jest do odrobienia w 1 rok.
Jednak wszystko zależy od stażu, od wieku (ile lat brakuje do zusowskie emki) i od tego czy zamierza ktoś na emeryturze opracować i ile zarobi.
Najstarsi zole którzy nie byli w woju, we wrześniu osiągną 25 lat służby. Dla osób które do wieku zusowskiego mają z 10 lat i zamierzają jeszcze pracować, może opłacać się zostać jeszcze rok i odejść z art 15aa. Zyskają od razu wyższe świadczenie (niektórzy już pełne), niektórzy sobie dorobią w cywilu do pełnej, dzięki czemu unikną potrącenia emerytury jeśli przekroczą pewien próg zarobków.
Stratą jest oczywiście brak emki z zus i pożegnanie się że składkami OFE.
Wybór nie jest prosty.
"... Temat odchodzenia na emeryturę do końca lutego jest już praktycznie zamknięty" jest praktycznie zamknięty od końca października. Jeżeli tak duża podwyżka w tym roku będzie miała wpływ na brak podwyżek przez kilka lat (biorąc pod uwagę długi, wydatki, deficyt i malejącą inflację) to z roku na rok będzie spadek wysokości emek i poziom z roku 2024 może będzie do przebicia za 6 lat. Z pewnością przy zaliczeniu 32 lat wysługi (przynajmniej dla większości). No może rzucą jakiś ochłap na następne wybory, ale to będzie zależało jak bardzo zostaną zaorane partie populistyczne których orężem jest głównie pompowanie kasy bezpośrednio w kieszeń, nie w rozwój.

Jestem wśród osób, które w lutym odchodzą na emeryturę. Podanie złożyłem w październiku 2023 (zgodnie z radami na forum- miesiąc na odpowiedź + 3 miesiące wypowiedzenie) i z perspektywy swojej osoby mogę powiedzieć, że od października do połowy stycznia nie były znane warunki liczenia emerytury. Pamiętacie przecież przełom roku i zawetowanie ustawy Okołobudżetowej, niekorzystne zapisy podwyżek od marca 2024 itp.

Dziś jest już jasne 2332,57 x 4.28 = 9983,4 zł, po modernizacji będzie 2332,57 x 4.49 = 10473,23 zł i trzymam mocno kciuki aby tak było, bo sentyment do służby ciągle jest.

Chociaż z mojej perspektywy dodam, że przez okres 4 miesięcy nikt z Kierownictwa nawet nie spróbował namówić mnie do zostania w służbie.

Rocznik 2023 nie ma już maksa 🙂.

Po doliczeniu indywidualnego wskaźnika zarobków i co najmniej 12 % waloryzacji robi się ho, ho, zwłaszcza gdy komuś uda się zgarnąć bonus inwalidzki w związku ze służbą do 80% wysługi.

Gratuluję, ale czy tak powinno być w normalnym państwie?

Totolotek emerytalny na koniec nam rządzący zafundowali ...

Jestem wśród osób, które w lutym odchodzą na emeryturę. Podanie złożyłem w październiku 2023 (zgodnie z radami na forum- miesiąc na odpowiedź + 3 miesiące wypowiedzenie) i z perspektywy swojej osoby mogę powiedzieć, że od października do połowy stycznia nie były znane warunki liczenia emerytury. Pamiętacie przecież przełom roku i zawetowanie ustawy Okołobudżetowej, niekorzystne zapisy podwyżek od marca 2024 itp.

Dziś jest już jasne 2332,57 x 4.28 = 9983,4 zł, po modernizacji będzie 2332,57 x 4.49 = 10473,23 zł i trzymam mocno kciuki aby tak było, bo sentyment do służby ciągle jest.

Chociaż z mojej perspektywy dodam, że przez okres 4 miesięcy nikt z Kierownictwa nawet nie spróbował namówić mnie do zostania w służbie.
Widzę, że nic się nie zmieniło. Ze mną też nikt nie rozmawiał, jak prawie cztery lata temu odchodziłem na emkę. Ale może to i lepiej, bo mam za sobą parę lat spokoju.

Dobrze @echo to ująłeś, "totolotek emerytalny".
Jeśli ktoś jest wypalony i jest zmęczony na samą myśl o robocie, to nie ma co kalkulować, emerytura jest w takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem.
Ale jeśli ktoś podchodzi do tego na spokojnie i chce sobie wszystko przeliczyć, to nie może, bo w okresie kiedy trzeba złożyć wniosek o zwolnienie ze służby (żeby odejść styczeń/luty) nie wiadomo jakie będą zasady - wspomniany "totolotek"
A najgorsze jest to, że nie ma mechanizmu, który chroniłby przed tym, że zostając dłużej w służbie można być "nagrodzonym", niższą emeryturą
Tak może być np za rok, jeśli ktoś nie chce lub nie może skorzystać z art 15aa
Policzmy na przykładzie dla osoby która ma na dzisiaj 60% wysługi i indywidualny mnożnik 100%. Waloryzację można przyjąć 12%
Średnie uposażenie na ten rok to ok 10470 zł (wyliczenia wyżej podał @Mięta )
10470 x 60%= 6282
+ 12% waloryzacji daje 7036 zł brutto
A teraz co będzie za rok?
Kwota bazowa może nie wzrosnąć, lub wzrosnąć od marca. Przyjmijmy że będzie 500 zł waloryzacji. Wysługi wzrośnie o 2,6% a indyw mnożnik beż zmian.
Średnie uposażenie ba 2025 wyniesie wtedy 10970 zł
Liczymy
10970 x 62,6% = 6867 zł brutto.
W tym przykładzie dłuższą służba o rok spowoduje niższą o 169 zł emeryturę.
(Wyliczenia celowo są zaokrąglone, żeby nie bawić się w grosze)

Ostatnia edycja:
Dobrze @echo to ująłeś, "totolotek emerytalny".
Jeśli ktoś jest wypalony i jest zmęczony na samą myśl o robocie, to nie ma co kalkulować, emerytura jest w takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem.
Ale jeśli ktoś podchodzi do tego na spokojnie i chce sobie wszystko przeliczyć, to nie może, bo w okresie kiedy trzeba złożyć wniosek o zwolnienie ze służby (żeby odejść styczeń/luty) nie wiadomo jakie będą zasady - wspomniany "totolotek"
A najgorsze jest to, że nie ma mechanizmu, który chroniłby przed tym, że zostając dłużej w służbie można być "nagrodzonym", niższą emeryturą
Tak może być np za rok, jeśli ktoś nie chce lub nie może skorzystać z art 15aa
Policzmy na przykładzie dla osoby która ma na dzisiaj 60% wysługi i indywidualny mnożnik 100%. Waloryzację można przyjąć 12%
Średnie uposażenie na ten rok to ok 10470 zł (wyliczenia wyżej podał @Mięta )
10470 x 60%= 6282
+ 12% waloryzacji daje 7036 zł brutto
A teraz co będzie za rok?
Kwota bazowa może nie wzrosnąć, lub wzrosnąć od marca. Przyjmijmy że będzie 500 zł waloryzacji. Wysługi wzrośnie o 2,6% a indyw mnożnik beż zmian.
Średnie uposażenie ba 2025 wyniesie wtedy 10970 zł
Liczymy
10970 x 62,6% = 6867 zł brutto.
W tym przykładzie dłuższą służba o rok spowoduje niższą o 169 zł emeryturę.
(Wyliczenia celowo są zaokrąglone, żeby nie bawić się w grosze)
nie męcz się, znajdź mój ostatni arkusz z przed roku. Po aktualizacji danych z kadr tj. % wysługi i dokładny indywidualny mnożnik to miałem dokładność z ZER do kilkunastu groszy. No i arkusz pozwalał przeliczać do przodu, na własnych założeniach

nie męcz się, znajdź mój ostatni arkusz z przed roku. Po aktualizacji danych z kadr tj. % wysługi i dokładny indywidualny mnożnik to miałem dokładność z ZER do kilkunastu groszy. No i arkusz pozwalał przeliczać do przodu, na własnych założeniach
Dokładnie tak, u mnie też działał!

Witam. Mam pytanie co z urlopem podczas wypowiedzenia przez przejściem na emkę, czy przełożony może zmusić mnie do wykorzystania urlopu. Ja wolałbym ekwiwalent. Wszędzie schody.

Jeśli się przeziębisz lub co innego i L4 to możesz nie zdążyć wykorzystać urlopu przed zwolnieniem ze służby.

Ważne: musisz mieć decyzję o zwolnieniu w łapce, w kadrach możesz się pojawić ostatniego dnia L4 . Może to być ostatni dzień służby, jeśli tak Ci wyjdzie .

Back
Do góry