Emerytury !!!

Mam pytanie. Jak dojdę do 75% wysługi ZER, to tarce prawo do drugiej emerytury z ZUS (przyjecie do cła 1994) ?
Jeśli skorzystasz z art 15aa to tracisz prawo do emerytury z ZUS.
Jeśli z 15a i dosłużysz do 28,5 roku służby [75%] to emka z xus się należy.
Np.: Jeśli masz 2 lata wojska + staż z cła liczony od 1999 to w tym roku we wrześniu będziesz miał 27 lat służby. Wystarczy poczekać jeszcze do marca 2026 i będzie pełną emeryturą mundurową (z 15a) I prawo do emki z zus po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego. Przy pełnej emce można sobie dorabiać bez ryzyka obcinania emerytury.

Jeśli skorzystasz z art 15aa to tracisz prawo do emerytury z ZUS.
Jeśli z 15a i dosłużysz do 28,5 roku służby [75%] to emka z xus się należy.
Np.: Jeśli masz 2 lata wojska + staż z cła liczony od 1999 to w tym roku we wrześniu będziesz miał 27 lat służby. Wystarczy poczekać jeszcze do marca 2026 i będzie pełną emeryturą mundurową (z 15a) I prawo do emki z zus po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego. Przy pełnej emce można sobie dorabiać bez ryzyka obcinania emerytury.

Po ukończeniu 65 / 60 roku życia też praca bez ograniczeń dla niepełnych emerytów.

Wszystko praktycznie zależy od tego, jakie okresy służby i zatrudnienia do emki mundurowej wskażesz we wniosku emerytalnym .

Ja pozwoliłem sobie na ... żart, bo wskazałem okres służby od chwili zatrudnienia w pac (tak, był taki termin). ZER policzył służbę tylko od 15.09.99 plus zsw. Przy decyzji emerytalnej dostałem też od ZER pismo, że za ten okres do 14.09.99 to do ZUS z roszczeniem. Mimo tego, że po 25 latach byłem uprawniony do 1.3.

To takie praktyczne info

Po ukończeniu 65 / 60 roku życia też praca bez ograniczeń dla niepełnych emerytów.

Wszystko praktycznie zależy od tego, jakie okresy służby i zatrudnienia do emki mundurowej wskażesz we wniosku emerytalnym .

Ja pozwoliłem sobie na ... żart, bo wskazałem okres służby od chwili zatrudnienia w pac (tak, był taki termin). ZER policzył służbę tylko od 15.09.99 plus zsw. Przy decyzji emerytalnej dostałem też od ZER pismo, że za ten okres do 14.09.99 to do ZUS z roszczeniem. Mimo tego, że po 25 latach byłem uprawniony do 1.3.

To takie praktyczne info
Witam ! ja natomiast w lutym 2023 roku złożyłem wniosek do ZER z art.15 aa bez problemów przyznano mi emkę w wysokości max 75%. wolę teraz pobierać wyższą emkę niż czekać jeszcze 10 lat na emkę z ZUS . Wszystko jest do indywidualnego przeliczenia, należy uwzględnić, że każda waloryzacja jest liczona od kwoty wyższej tak więc po 10 latach to również robi sporą kwotę w emce.

Witam ! ja natomiast w lutym 2023 roku złożyłem wniosek do ZER z art.15 aa bez problemów przyznano mi emkę w wysokości max 75%. wolę teraz pobierać wyższą emkę niż czekać jeszcze 10 lat na emkę z ZUS . Wszystko jest do indywidualnego przeliczenia, należy uwzględnić, że każda waloryzacja jest liczona od kwoty wyższej tak więc po 10 latach to również robi sporą kwotę w emce.

Zgadza się. Należy dążyć do jak największej procentowej wysługi.

Nie mniej w perspektywie 10 czy więcej lat życia bonus w postaci drugiej emki jest bardzo pociągający.

Kapitał w ZuS też jest waloryzowany.

Pamiętajcie, że od daty zwolnienia do otrzymania decyzji nie macie ubezpieczenia zdrowotnego. Chyba, że do specjalisty zapisaliście się przed datą zwolnienia.

Pamiętajcie, że od daty zwolnienia do otrzymania decyzji nie macie ubezpieczenia zdrowotnego. Chyba, że do specjalisty zapisaliście się przed datą zwolnienia.
Zer gdy złoży się wniosek o emkę wystawia stosowne zaświadczenie, dlatego warto samemu złożyć wniosek do ZER-u zamiast przez kadry i wówczas nie ma problemów,
Formalnie z chwilą złożenia wniosku jesteśmy dalej ubezpieczeni, u lekarza/w rejestracji składa się oświadczenie i donosi się zaświadczenie z ZER-u

Normalnie skladacie oswiadczenie, że jesteście emerytami i należa się wam swiadczenia, poza tym 30 dni po zakończeniu pracy jeszcze ubezpieczenie obowiazuje, z tego co pamietam.

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

Witam! Dostałem z komisji lekarskiej decyzję z komisji lekarskiej - kategoria B zdolny do służby z ograniczeniem. Czy ktoś się orientuje co daje to emerytowi i co by było gdybym został w służbie?
Witam! A czy próbowałeś się od tego orzeczenia odwoływać do Centralnej Komisji Lekarskiej? Myślę, że warto próbować, bo nawet zaliczenie do III grupy - "zdolny do pracy" (ale całkowicie niezdolny do służby) kwalifikuje do przeliczenia EM-ki.

Mam też pytanie do wszystkich zorientowanych, czy na ocenę komisji mają również wpływ warunki i charakter pracy przed 15.09.1999 r.? Komisje odwołują się do protokołów warunków pełnienia służby, w których z reguły opisany jest cały okres pracy/służby natomiast komisje wpisują w orzeczeniu datę wstąpienia do służby albo zatrudnienia (???) 15.09.1999r. Prawdopodobnie nie uwzględniają zatem warunków służby/pracy przed 15.09.1999 r. Czy jeśli tak jest jest to zgodne z prawem. Wiadomo, że do różnych uprawnień ta data jest kluczowa (wysługa, urlopy itp.) pytanie czy okres przed 15.091999 r. też powinien być przez komisję uwzględniony Bardzo proszę o sugestie, bo można byłoby to uwzględnić w odwołaniu od orzeczenia.

marunia 1, czy u Ciebie też jako datę wstąpienia do służby albo zatrudnienia wskazano 15.09.1999r. ?

Witam! A czy próbowałeś się od tego orzeczenia odwoływać do Centralnej Komisji Lekarskiej? Myślę, że warto próbować, bo nawet zaliczenie do III grupy - "zdolny do pracy" (ale całkowicie niezdolny do służby) kwalifikuje do przeliczenia EM-ki.

Cytowany przez ciebie przedmówca pisal zdolny do slużby z ograniczeniami. (Czyli zdolny i do sluzby i do pracy,)

Czesto są niezdolności do pracy ale nie w zwiazku ze slużbą, ale to nic nie daje.

Cytowany przez ciebie przedmówca pisal zdolny do slużby z ograniczeniami. (Czyli zdolny i do sluzby i do pracy,)

Czesto są niezdolności do pracy ale nie w zwiazku ze slużbą, ale to nic nie daje.

Czym innym są kategorie A, B i C (zdolny, zdolny z ograniczeniami i niezdolny do służby), a czym innym trzy grupy inwalidzkie I, II i III (całkowicie niezdolnych do służby). Chodzi o to, że nie koniecznie trzeba być niezdolnym do pracy, czy częściowo niezdolnym do pracy. Można być zdolnym do pracy grupa III i jednocześnie niezdolnym do służby (kategoria C). Dlatego mając w orzeczeniu kategorię B warto powalczyć i złożyć odwołanie, tyle. Ale mniejsza z tym, czy ktoś zna może odpowiedź na moje zapytanie z poprzedniego postu, bo czas nagli!

Czym innym są kategorie A, B i C (zdolny, zdolny z ograniczeniami i niezdolny do służby), a czym innym trzy grupy inwalidzkie I, II i III (całkowicie niezdolnych do służby). Chodzi o to, że nie koniecznie trzeba być niezdolnym do pracy, czy częściowo niezdolnym do pracy. Można być zdolnym do pracy grupa III i jednocześnie niezdolnym do służby (kategoria C). Dlatego mając w orzeczeniu kategorię B warto powalczyć i złożyć odwołanie, tyle. Ale mniejsza z tym, czy ktoś zna może odpowiedź na moje zapytanie z poprzedniego postu, bo czas nagli!
Komisje biorą pod uwagę swiadectwo sluzby, a tam masz 1999.

Odnośnie drugiej kwestii mozesz mieć przyznane calkowita niezdolnośč do pracy,.ale nie w związku ze słuzba i zapomnij o %, jezeli jesteś zdolny do sluzby zograniczeniami. Koniec ,basta.

Mam też pytanie do wszystkich zorientowanych, czy na ocenę komisji mają również wpływ warunki i charakter pracy przed 15.09.1999 r.? Komisje odwołują się do protokołów warunków pełnienia służby, w których z reguły opisany jest cały okres pracy/służby natomiast komisje wpisują w orzeczeniu datę wstąpienia do służby albo zatrudnienia (???) 15.09.1999r. Prawdopodobnie nie uwzględniają zatem warunków służby/pracy przed 15.09.1999 r. Czy jeśli tak jest jest to zgodne z prawem. Wiadomo, że do różnych uprawnień ta data jest kluczowa (wysługa, urlopy itp.) pytanie czy okres przed 15.091999 r. też powinien być przez komisję uwzględniony Bardzo proszę o sugestie, bo można byłoby to uwzględnić w odwołaniu od orzeczenia.

marunia 1, czy u Ciebie też jako datę wstąpienia do służby albo zatrudnienia wskazano 15.0

Mam pytanie w temacie w którym może ktoś się mierzył.
Otóż...
W maju 2019 roku złożyłem wniosek o wydanie zaświadczenia o przebytej służbie, celem złożenia wniosku o emkę.
7 października 2019 r. otrzymałem Postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia gdzie nie zaliczono mi do ówcześnie obowiązujących 5 lat poszczególnych okresów służby. Przedmiotowe Postanowienie uniemożliwiło mi złożenie wniosku o emkę. Tego samego miesiąca złożyłem do Szefa KAS zażalenie. W wyniku mojej interwencji w listopadzie Szef KSA nakazał DIAS ponowne rozpatrzenie mojego wniosku, a w swojej argumentacji wręcz "zganił" DIAS za naganną analizę dokumentów. W wyniku czego DIAS wydał pozytywne zaświadczenie w grudniu. I za grudzień już otrzymałem emkę. Należy zauważyć za niewłaściwą analizę dokumentów i tym samym błędne wnioski straciłem 2 m-ce emerytury. Nie mogę mieć zastrzeżeń do okresu maj- październik bo to przyjmijmy ustawowy termin do rozpatrzenia wniosku, ale za naganną analizę już tak - stratę 2 m-cy.
Nie jest to sprawa ZERu, nie jest to wina Szefa KAS (nawet zasługa), DIAS też może wyrażać stanowisko że to nie jego wina. Przy ew. takiej argumentacji nikt nie jest winny a ja jestem stratny. Jako argument na razie w potocznym myśleniu przyjmuję dość jasne i radykalne stanowisko Szefa KAS uznające moje argumenty.
Czy w takim przypadku mogę wystąpić do DIAS o rekompensatę przedmiotowego okresu lub nawet wystąpić z powództwem cywilnym wobec DIAS?
Zacząłem działać. DIAS napisał że to nie jego sprawa. Czyżby ? Źle wydał zaświadczenie. Odesłał do ZER. Na pewno to nie jego sprawa. Pozostanie sprawa sądowa.

Jakieś świeże informacje na temat budżetu? ustawy budżetowej?

Wnioski o wczasy pod gruszą składaliście? Czy poczekać na nową kwotę bazową?

Zacząłem działać. DIAS napisał że to nie jego sprawa. Czyżby ? Źle wydał zaświadczenie. Odesłał do ZER. Na pewno to nie jego sprawa. Pozostanie sprawa sądowa.
Wiesz, będzie ciężko! Bo jak uzasadnisz, że byłeś stratny? Przecież w tym okresie otrzymywałeś uposażenie. Moim zdaniem pozostaje ewentualne powództwo cywilne wobec DIASA o straty moralne (stres, konieczność zmiany planów życiowych, itp.). Ale czy warto kopać się z koniem? Ciesz się emeryturą i zapomnij o tej firmie! Ja dałem sobie spokój choć też miałem plany dochodzenia swego. Teraz mam ten komfort, że już nic nie muszę i mam to wszystko gdzieś! Naprawdę istnieje życie poza służbą, dużo lepsze życie!

GUS poinformował, że średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem w 2023 r. wyniósł 11,4 proc.

Back
Do góry