Emerytury !!!

Finanse są oczywiście ważne, ale odchodząc na emeryturę warto wziąć pod uwagę także inne aspekty - zarządzanie naszą organizacją, podejście przełożonych, atmosferę w pracy, ilość obowiązków, które zostaną przydzielone pozostającym w służbie (pracy nie ubędzie) itd. Odchodząc na emeryturę w lutym br. (po 30 latach służby) miałem pewne wątpliwości, ale teraz z perspektywy 10 miesięcy uważam, że była to dobra decyzja. Spokój, swobodne dysponowanie czasem i możliwość poświęcenia się sprawom dla mnie naprawdę istotnym są nie do przecenienia. Poza tym zawsze można podjąć dodatkową pracę jeżeli zajdzie taka konieczność, ale bez napinki - na bułkę z masłem zawsze będę miał.

Finanse są oczywiście ważne, ale odchodząc na emeryturę warto wziąć pod uwagę także inne aspekty - zarządzanie naszą organizacją, podejście przełożonych, atmosferę w pracy, ilość obowiązków, które zostaną przydzielone pozostającym w służbie (pracy nie ubędzie) itd. Odchodząc na emeryturę w lutym br. (po 30 latach służby) miałem pewne wątpliwości, ale teraz z perspektywy 10 miesięcy uważam, że była to dobra decyzja. Spokój, swobodne dysponowanie czasem i możliwość poświęcenia się sprawom dla mnie naprawdę istotnym są nie do przecenienia. Poza tym zawsze można podjąć dodatkową pracę jeżeli zajdzie taka konieczność, ale bez napinki - na bułkę z masłem zawsze będę miał.

Święte słowa.

Wystarczy, bo te zmiany dla zmian (czyt. kolejnych samych swoich) chyba nigdy się nie skończą.

Poranna kawa bez pośpiechu, jak dziś tego nie zrobię, to jest jeszcze później...

Ciekawe, jak koterie teraz rozszarpią ten postaw sukna?

Macie rację, tylko nie wątpliwie ja również liczyłem że zapis odnośnie kwoty bazowej będzie jednakowy na cały rok, nie powtórzy się scenariusz z zeszłego roku. Miało być lepiej, a wyszło jak zawsze.

Jak Kolega wyżej wspomniał, nawet wkb 4.5 to

4.5x1943x1.12 (waloryzacji)= 9792 zł do lutego
4.5x2332= 10494 zł od marca

Chociaż odprawa 6 miesięczna, a jaka będzie za rok? No właśnie.

I jak nowy szef w nowej pracy zdenerwuje zawsze można mu kazać spdlać na drzewo liście pompować

Ustawa około budżetowa została zawetowana, także na chwilę obecną wszystkie scenariusze nadal są otwarte.

Można nadal optować za data styczniową kwoty bazowej.

Obawiam się że koledzy z Policji nie patrzą na to czy jest podpis czy go nie ma, tylko na jakich warunkach, najlepszych dla nich, mogą przejść na emeryturę a potem zostać ochroniarzem lub instruktorem jazdy. Istotniejsza jest data wprowadzenia podwyżek bo ustawa budżetowa będzie.

Obawiam się że koledzy z Policji nie patrzą na to czy jest podpis czy go nie ma, tylko na jakich warunkach, najlepszych dla nich, mogą przejść na emeryturę a potem zostać ochroniarzem lub instruktorem jazdy. Istotniejsza jest data wprowadzenia podwyżek bo ustawa budżetowa będzie.

Mają do tego prawo i nikomu nic do tego. Podobnie jak my. Malo tego, powinniśmy po wieloletniej służbie mieć zagwarantowaną możliwość odejścia na jak najlepszych warunkach

Powinno to być nienaruszalną zasadą .
Zobaczymy też co zrobi policyjny związkowiec, bo enuncjacja prasowa może być zmanipulowana.

Podeslijcie mu ten projekt wystąpienia do swobodnego wykorzystania:

Wielce Szanowny Panie Prezydencie!

Uprzejmie dziękuję za zawetowanie
ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej 2024, ponieważ podzielam Pańskie stanowisko dotyczące niektórych regulacji w niej zawartych.

Jako funkcjonariusz Służby Celno - Skarbowej, który po wieloletniej służbie w lutym bieżącego roku przeszedł na emeryturę, uprzejmie proszę o wycofanie z obrotu prawnego art. 19 tejże ustawy w zapowiadanym Pańskim projekcie.

Ww. przepis ma charakter ewidentnie dyskryminacyjny, bowiem przesuwa stosowanie kwoty bazowej 2024 roku, stanowiącej podstawę do wyliczenia emerytury, na dzień 1 marca 2024 roku.

Zastosowane powyższe rozwiązanie prawne powiela dosłownie regulację art. 41 takiej samej ustawy na rok 2023, co skutkowało wniesieniem przez funkcjonariuszy formacji mundurowych przechodzących na emerytury w styczniu i lutym 2023 tysięcy nierozstrzygniętych jeszcze pozwów sądowych. W przyszłym roku wnoszenie cywilnych pozwów przez funkcjonariuszy zapewne będzie kontynuowane, w razie pozostawienia w obrocie prawnym tegoż art. 19.

Nie wchodząc w szczegółowe rozważania prawne wskaże tylko, iż przywołane wyżej przepisy stoją w ewidentnej kolizji z wieloletnim zwyczajem odchodzenia funkcjonariuszy na emerytury. Taki sposób doraźnego manipulowania wysokością emerytur funkcjonariuszy na nie odchodzących ma charakter dyskryminacyjny, godzi wiec wprost w stosowne zapisy Konstytucji RP, interes publiczny oraz interes poszczególnych szeregowych w ogromnej większości funkcjonariuszy .

W swoim imieniu jestem zmuszony stwierdzić, iż po wielu latach nienagannej służby, której kontynuacja była niemożliwa z powodów zdrowotnych, nie mogłem liczyć na uczciwe potraktowanie przez Państwo, któremu wiernie służyłem, niezależnie od politycznej władzy w Polsce?

Osobiście też jestem zmuszony uznać, iż w przypadku wprowadzenia do obrotu prawnego regulacji art. 19 powyższej ustawy bądź innego o podobnym charakterze dojdzie do kolejnego uwłaszczenia się przez niektórych na dobru publicznym, jakim są tym razem godziwe emerytury mundurowe, stanowiące rekompensatę za liczne wieloletnie służbowe obostrzenia?

Mam nadzieję, że mogę liczyć w tej sprawie na Pana Prezydenta. Kończąc zauważę jeszcze, iż Senat poprzedniej kadencji w sprawie przesunięcia kwoty bazowej na 2023 do 1 marca podczas procedowania ustawy zajął stanowisko, iż takież uregulowanie emerytalne ma charakter niekonstytucyjny. Niestety, nowy Senat po wyborach 2024, nie podtrzymał tego stanowiska, wbrew opinii swojego biura legislacyjnego .

Z góry uprzejmie dziękuję za zainteresowanie się powyższym dla wielu tysięcy emerytów mundurowych 2023 i 2024 życiowym problemem

Ostatnia edycja:
Bardzo dobra inicjatywa Echo.

Wiadomość wysłana, potwierdzenie już przyszło. Dodatkowo e-mail do Premiera, Marszałka.

Czy Związek Celnicy już wystosował oficjalne pismo o datę podwyżek od 01.01.2024?

W związkach wzięli się za politykę.
Emeryci dla nich to już przeszłość.
Liczą się stołki i pozycjonowanie pod nową władzę.

Q....wa elektorat publicznie zaczął zadawać niewygodne pytania 😁.

W obecnej sytuacji każda kolejna Ustawa Okołobudżetowa może zostać zawetowana, jedynie sam Budżet nie. Czy w głównej Ustawie Budżetowej mogą znaleźć się zapisy od podwyżkach od marca?

Czy jak nazwa wskazuje Ustawa Budżetowa 2024 to cały rok od stycznia do grudnia, a okołobudżetowa tylko uszczególnia. To może być rozwiązanie kwestii art 19 i 41.

W obecnej sytuacji każda kolejna Ustawa Okołobudżetowa może zostać zawetowana, jedynie sam Budżet nie. Czy w głównej Ustawie Budżetowej mogą znaleźć się zapisy od podwyżkach od marca?

Czy jak nazwa wskazuje Ustawa Budżetowa 2024 to cały rok od stycznia do grudnia, a okołobudżetowa tylko uszczególnia. To może być rozwiązanie kwestii art 19 i 41.

Z tym kolejnym zawetowaniem to może być różnie. Chociażby Prezydent przecież nie będzie wetował swojego projektu.

Dla nas istotne jest, aby z 1 stycznia weszła w życie ustawa budżetowa.

Jeśli się tak nie stanie, to być może w grę wchodzą nowe wybory.

Wszystko zależy od dalszego rozwoju sytuacji.

Także od tego, czy ludzie wyjdą na ulice

Jeżeli ustawa budżetowa wejdzie od 1 stycznia a ustawa okołobudżetowa nie, bo nie zostanie podpisana przez prezydenta, to by znaczyło, że podwyżki będą od daty określonej w ustawie budżetowej czyli od 1 stycznia.

Jeżeli ustawa budżetowa wejdzie od 1 stycznia a ustawa okołobudżetowa nie, bo nie zostanie podpisana przez prezydenta, to by znaczyło, że podwyżki będą od daty określonej w ustawie budżetowej czyli od 1 stycznia.
na to wychodzie ale ustawa budżetowa musi być przegłosowana i skierowana do podpisu (a chyba nie jest) i kiedy i w jakiej kolejności PAD podpisze a jeszcze może być skierowana do TK. Za dużo nie wiadomych jak zwykle bajzel

Może ktoś wie na podstawie jakich danych zmieniany jest współczynnik kwoty bazowej? Z wcześniejszych postów wynika że ma wzrosnąć z 4,28 na 4,7, tylko z czego to konkretnie wynika że akurat ma wynieść 4,7.

Może ktoś wie na podstawie jakich danych zmieniany jest współczynnik kwoty bazowej? Z wcześniejszych postów wynika że ma wzrosnąć z 4,28 na 4,7, tylko z czego to konkretnie wynika że akurat ma wynieść 4,7.
Konkretnie to niewiadomo rok temu uwzględniono 699 zaś procentowy wzrost tegonoznika był nieco wyższy z resztą tak samo jak rok wczesniej

Witam! Dostałem z komisji lekarskiej decyzję z komisji lekarskiej - kategoria B zdolny do służby z ograniczeniem. Czy ktoś się orientuje co daje to emerytowi i co by było gdybym został w służbie?

Back
Do góry