Emerytury !!!

Dla emerytów 2024 zatem rysuje się dobra perspektywa 20 % ( kwota bazowa minimum 1943.81 plus 12,3 % waloryzacji plus współczynnik zarobków około 4.7.

Przy waloryzacji dwa razy w roku upada całkowicie regulacja 2023 art. 41 jako zupełnie nieracjonalna nie wchodząc w szczegóły zanadto. Chociaż kto wie.

Całkiem dobry wist emerytalny 2024 do końca lutego oczywiście i nieźle otwarcie nowej ekipy rządzącej.

Nie zapominajmy też o średnim uposażeniu w formacji, które też odwrotnie proporcjonalnie zmniejszy współczynnik zarobków, jeśli ktoś zdecyduje się na ostatnie 10 lat
Można policzyć szacunkowo:

Kwota bazowa 2050 x współczynnik kb 4,7 x współczynnik indywidualny zarobków x % wyslugi + 12,3 waloryzacja emek = emka brutto - 21% podatek i zus + 300 zł albo więcej = emka netto

Mnie wychodzi na tym samym poziomie emka 2024 co 2023, jeśli emeryci 2023 wygrają art. 41. Lekki bonus za dodatkowy rok służby.

Pod warunkiem realizacji zapowiedzianej podwyżki 20% od 1 stycznia 2024.

pogubiłem się 😂

Zwiększenie kwoty bazowej oraz mnożnika do średnich zarobków w formacji oznacza, w stosunku do Twoich zarobków, zmniejszenie rocznego oraz w konsekwencji 10 letniego, współczynnika Twoich indywidualnych zarobków do wyliczenia Twojej emki

Algorytm jest tak skonstruowany. Matematycznie możemy mówić o działaniu odwrotnie proporcjonalnym.

Wynik jest wprost proporcjonalny do tego co jest w liczniku, odwrotnie do wartości z mianownika. Chyba tak to leciało w szkołach 🙂.

Dlatego finanse mają mordor przy pielgrzymkach funkcjonariuszy zastanawiających się nad odejściem, którzy wybierają 10 lat.

Związkowcy z Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych napisali do nowego premiera pismo. W swoim liście wprost przypominają o złożonej przez Donalda Tuska obietnicy 20-procentowej waloryzacji uposażenia służb mundurowych w przyszłym roku.

źródło:

Zwiększenie kwoty bazowej oraz mnożnika do średnich zarobków w formacji oznacza, w stosunku do Twoich zarobków, zmniejszenie rocznego oraz w konsekwencji 10 letniego, współczynnika Twoich indywidualnych zarobków do wyliczenia Twojej emki

Algorytm jest tak skonstruowany. Matematycznie możemy mówić o działaniu odwrotnie proporcjonalnym.

Wynik jest wprost proporcjonalny do tego co jest w liczniku, odwrotnie do wartości z mianownika. Chyba tak to leciało w szkołach 🙂.

Dlatego finanse mają mordor przy pielgrzymkach funkcjonariuszy zastanawiających się nad odejściem, którzy wybierają 10 lat.
no raczej nie, jeśli mój współczynnik jest liczony z lat poprzednich to już się nie zmniejszy i każde podniesienie średniego uposażenia podnosi emkę. Jeśli będzie liczony z ostatniego roku to podniesienie średniego uposażenia o 10% mogłoby obniżyć mój współczynnik w danym roku o około 10 %. ale mój dziesięcioletni współczynnik już jedynie o 1%. I to przy założeniu, że w danym roku nie dostanę podwyżki, co jest niemożliwe gdyż wzrasta kwota bazowa. Generalnie emka się nie zmniejszy a raczej zwiększy. Nawet nie uwzględniając wzrostu wysługi.

no raczej nie, jeśli mój współczynnik jest liczony z lat poprzednich to już się nie zmniejszy i każde podniesienie średniego uposażenia podnosi emkę. Jeśli będzie liczony z ostatniego roku to podniesienie średniego uposażenia o 10% mogłoby obniżyć mój współczynnik w danym roku o około 10 %. ale mój dziesięcioletni współczynnik już jedynie o 1%. I to przy założeniu, że w danym roku nie dostanę podwyżki, co jest niemożliwe gdyż wzrasta kwota bazowa. Generalnie emka się nie zmniejszy a raczej zwiększy. Nawet nie uwzględniając wzrostu wysługi.
Pod jednym warunkiem. Wybierasz wcześniejsze 10 lat, korzystasz z kb i wkb z roku zwolnienia ze służby.

Zauważyć też trzeba, iż indywidualnie każdy sam musi przeprowadzić stymulację.

Nie mniej zasada jest, iż zwiększenie kb i wkb zwiększa średnie uposażenie roczne w formacji, tu nie może być sporu. Tym samym zmniejsza indywidualny wskaźnik zarobków roczny.

ok, średnie uposażenie wzrasta o jakiś procent, mój wskaźnik spada o 1/10 tego wzrostu ale emka liczona jest od wzrostu średniego uposażenia razy mój wspólczynnik zmniejszony o 1/10 to zawsze wyjdzie na plus

Ostatnia edycja:
Ok, zatem niech każdy sobie sam policzy.
1943,81 x 3.88 x 12
1943,81 x 4.28 x 12
Za rok 2023 i porówna to do swoich zarobków kwalifikowanych do emki za ten rok.
Najprawdopodobniej kompensujesz to wzrostem o 2.6, ale w mojej ocenie to celowy zabieg obniżający emkę.

Takie to mydlenie oczu. Obcinają emkę w sposób sztuczny i niezauważalny.

ok, średnie uposażenie wzrasta o jakiś procent, mój wskaźnik spada o 1/10 tego wzrostu ale emka liczona jest od wzrostu średniego uposażenia razy mój wspólczynnik zmniejszony o 1/10 to zawsze wyjdzie na plus
W tym aspekvie wychodzi na plus. Tylko zostając rok dłużej traci się bezpowrotnie jedną waloryzację i tutaj nie ma już nic pewnego, bo nie wiadomo czy za rok będą jakieś regulacje płacowe zwiększające podstawę emerytury.
I niestety dłuższą służba może być "nagrodzona" niższą emeryturą. Taki mamy system, dlatego decyzja o odejściu kub nie ma w sobie pierwiastek hazardu.
Decyzję trzeba podejmować z rozsądkiem. Niestety sam kalkulator nie wystarczy, trzeba być wróżbitą, żeby przewidzieć co rządzący zafundują nam za rok

W tym aspekvie wychodzi na plus. Tylko zostając rok dłużej traci się bezpowrotnie jedną waloryzację i tutaj nie ma już nic pewnego, bo nie wiadomo czy za rok będą jakieś regulacje płacowe zwiększające podstawę emerytury.
I niestety dłuższą służba może być "nagrodzona" niższą emeryturą. Taki mamy system, dlatego decyzja o odejściu kub nie ma w sobie pierwiastek hazardu.
Decyzję trzeba podejmować z rozsądkiem. Niestety sam kalkulator nie wystarczy, trzeba być wróżbitą, żeby przewidzieć co rządzący zafundują nam za rok

Mamy konkluzję, z którą się całkowicie zgadzam. Regulacje płacowe zwiększające podstawę emerytury. Gra idzie cały czas o ten aspekt naszej służby.

Osobiście zdecydowałem się na wariant waloryzacje 2023/2024. Mówiąc kolokwialnie dołożono mi zwiększenie podstawy z tytułu inwalidztwa w związku ze służbą. Doszło do tego zwiększenie mnożnika kwoty bazowej. Czekam jeszcze wyrok po apelacji ws. kwoty bazowej.

Emeryci 2024 mogą też zgarnąć kumulację, w przypadku realizacji obietnic wyborczych i wykonania 12.3 % waloryzacji marcowej 2024.

Chciałoby się dalej służyć , ale PESEL rzucił chyba ręcznik . Poza tym, ile można kopać się z koniem? Trzeba młodym dać szansę 🙂.

Kwota bazowa 2050 x współczynnik kb 4,7 x współczynnik indywidualny zarobków x % wyslugi + 12,3 waloryzacja emek = emka brutto - 21% podatek i zus + 300 zł albo więcej = emka netto

Mnie wychodzi na tym samym poziomie emka 2024 co 2023, jeśli emeryci 2023 wygrają art. 41. Lekki bonus za dodatkowy rok służby.

Obstawiam w tym roku że emerytury liczone jak w innych służbach z trzech ostatnich pensji.W tym roku nowe prawo.

Obstawiam w tym roku że emerytury liczone jak w innych służbach z trzech ostatnich pensji.W tym roku nowe prawo.
O zmianach mówiło się w kontekście 2025r. Ma być emerytura, średnia z 10 lat dla wszystkich służb, z prawem wyboru pozostania z ostatniej, tak jak do tej pory.Oczywiście bez nas i Straży Marszałkowskiej.

Emerytura z ostatniej pensji ma pewne uzasadnienie. Jest zwieńczeniem całej drogi zawodowej. Niestety zachęca do patologii, takich jak podnoszenie "dla swoich" uposażenia tuż przed odejściem (casus komendantów wojewódzkich wiernych Szymczykowi).
Emerytura z dziesięciu lat jest sprawiedliwsza. Zmiany wymaga tylko zapis "z dziesięciu kolejnych lat" na "z dziesięciu wybranych", żeby rozwiązać problem przerw w służbie i liczonych w związku z tym lat przerwy za zero %, co niesłusznie obniża indywidualny mnożnik.

Emerytura z ostatniej pensji ma pewne uzasadnienie. Jest zwieńczeniem całej drogi zawodowej. Niestety zachęca do patologii, takich jak podnoszenie "dla swoich" uposażenia tuż przed odejściem (casus komendantów wojewódzkich wiernych Szymczykowi).
Emerytura z dziesięciu lat jest sprawiedliwsza. Zmiany wymaga tylko zapis "z dziesięciu kolejnych lat" na "z dziesięciu wybranych", żeby rozwiązać problem przerw w służbie i liczonych w związku z tym lat przerwy za zero %, co niesłusznie obniża indywidualny mnożnik.
Przemysł z wybranych kolejnych 3 lub z pełnego nie ostatniego pełnego roku więcej zalet mniej wad 0 patologii. Przeanalizuj zmienność indywidualnych mnożników w czasie nie zawsze mimo podwyżek i braku wcześniejszych obniżek indywidualny mnożnik bieżący jest lepszy od jakiegoś z przeszłości. Dobrze można a rzynajmniej ja mogłem zaobserwować na własnych mniznikach z lat 2007 2016. Daje to do myslenia. Skrócenie okresu wyboru zmniejsza lub eliminuje efekt uśrednienia mnożników bez szkody dla celu pierwotnego czyli odpadania kolesi na samo odejście. I pamiętaj że przykładasz wybrany mnożnik do aktualnej kwoty bazowej dlatego jest to czynnik sprzyjający wyborowi lat lepszych pod względem mnożnika z przeszłości . Nierzadko się tak zdarza

Ostatnia edycja:

Obawiam się, że podwyżki zapisane w ustawie budżetowej będą od marca podobnie jak 2023 r. Niestety, z żadnej informacji podawanych w mediach nie wynika by wniesiono w tym zakresie autopoprawkę do projektu ustawy okołobudżetowej. Ministra Nowacka mówiąc na temat podwyżek wspominała też coś podwyżkach od marca ale nie sprecyzowała dla kogo i na jakich zasadach.

Tak więc stosowna korekta:

Kwota bazowa 2332,60 x współczynnik kb 4,7 który zostanie podniesiony do tej wielkości zapewne x współczynnik indywidualny zarobków x % wysługi + 12,3 waloryzacja emek = emka brutto - 21% podatek i zus + 300 zł albo więcej = emka netto

Tu zaczyna nam się robić dopiero kumulacja emerytalna. Jeśli zastosują wariant od 1 stycznia 🙂. Jeśli emeryci 2023 wygrają art. 41.

Ostatnia edycja:
Tylko zasadnicze pytanie, czy podwyżka jak dla nauczycieli od 01.01, czy tak jak w zeszłym roku 01.03. Panie Sławku coś więcej wiadomo? Do stycznia tylko 11 dni.

Tak więc stosowna korekta:

Kwota bazowa 2332,60 x współczynnik kb 4,7 który zostanie podniesiony do tej wielkości zapewne x współczynnik indywidualny zarobków x % wysługi + 12,3 waloryzacja emek = emka brutto - 21% podatek i zus + 300 zł albo więcej = emka netto

Tu zaczyna nam się robić dopiero kumulacja emerytalna. Jeśli zastosują wariant od 1 stycznia 🙂. Jeśli emeryci 2023 wygrają art. 41.
Dlaczego miałbybyć podniesiony współczynnik kb do 4,7? Proszę tylko o wyjaśnienie. Teraz jest chyba 3,88.

Back
Do góry