Emerytury !!!

@Florian Ja po prostu proponuję Tobie złożyć w Twoim oddziale ZUS we właściwym momencie wniosek o emeryturę na piśmie. Nie pytaj pana Waldka lub pani Marysi, co oni na ten temat sądzą. Prawo jest prawem, a nie interpretacją niedouków.
Fajnie że, podjęliście temat. Sam znam kilkoro z nas, którzy pobierają już, należne dwie emerytury. Nie chcę zmieniać meldunku, z obawy że niedouczona pani z "mojego ZUS" nie potrafiąca ze zrozumieniem czytać przepisów, wykładni do stanowionego prawa, wyda decyzję odmowną. Po przeczytaniu Waszych sugestii, złożę w odpowiednim czasie wniosek o przyznanie emerytury ZUS. W przypadku odmowy złożę odwołanie od ich decyzji.
- potem wystąpię za radą kolegi Heisenberg, zgodnie z jego sugestią

- o latach w szczególnym charakterze pamiętam, są u mnie wyszczególnione w świadectwie służby

Fajnie że, podjęliście temat. Sam znam kilkoro z nas, którzy pobierają już, należne dwie emerytury. Nie chcę zmieniać meldunku, z obawy że niedouczona pani z "mojego ZUS" nie potrafiąca ze zrozumieniem czytać przepisów, wykładni do stanowionego prawa, wyda decyzję odmowną. Po przeczytaniu Waszych sugestii, złożę w odpowiednim czasie wniosek o przyznanie emerytury ZUS. W przypadku odmowy złożę odwołanie od ich decyzji.

- o latach w szczególnym charakterze pamiętam, są u mnie wyszczególnione w świadectwie służby
na razie udało mi się dotrzeć do jednej osoby z 3 które znam co pobiera obie emki. złożyła standardowy wniosek do zus, miała wyliczony kapitał początkowy poszło gładko bez jakich kol wiek oporów ale wyliczali 5 miesięcy.

Proponuję do dokumentów o emeryturę z ZUS dołączyć kopię odpowiedzi z ZUS do Celnicy.PL. W moim przypadku Pani w okienku z ZUS kilkakrotnie odpowiedziała, że nie dostanę a po złożeniu dokumentów dostałem /bez żadnych odwołań/

Cześć funki
Jestem emerytem ZER. Za kilka miesięcy należy mi się druga emerytura z ZUS.
W naszej służbie od 1979 do 2021.
I tu mam problem. Już teraz wiem że, mój właściwy miejscowo ZUS, stoi na stanowisku że należy mi się tylko jedna emerytura, mimo że, na stronie ZUS jest informacja o emeryturach celników. Czy może mi ktoś podesłać odwołanie zamieszczone kiedyś na stronach niniejszego.
Chce już teraz przygotować się do złożenia odwołania w przypadku odmowy do wypłacenia należnej mi emerytury z zpo prostuzłóż wniosek i na pewno dostaniesz. Ja dostałam.
Nie kieruj się tym co mówią, tylko złóż wniosek i na pewno dostaniesz. Z mojego otoczenia wszyscy, którzy osiągnęli wiek ZUS-wski dostali,
łącznie ze mną.

Nie kieruj się tym co mówią, tylko złóż wniosek i na pewno dostaniesz. Z mojego otoczenia wszyscy, którzy osiągnęli wiek ZUS-wski dostali,
łącznie ze mną.
Oczywiście, o ile masz wypracowane tzw. lata cywilne i uzbierałeś kapitał w ZUS. A jaki masz, możesz się dowiedzieć na swoim koncie na stronie ZUS (do wyliczenia brane są: składki liczone do 15.09.1999 r. + kapitał początkowy + część składek z subkonta). W przypadku kobiety, do osiągnięcia 65 lat, z subkonta jest naliczana emerytura kapitałowa. W sumie, to nie ma istotnego znaczenia, bo jest wyliczana w taki sam sposób jak ta zasadnicza. W twoim przypadku (ponieważ masz wypracowane do 1999 r.15 lat w warunkach szczególnych) powinieneś mieć jeszcze doliczony dodatek szkodliwy.

Ostatnia edycja:
Czy ktoś z emerytów 23, podlegających pod ZER W-wa zna przyczyny opóźnień w wypłacie wyrównania wynikającego ze zmiany wielokrotności kwoty bazowej? Ani decyzji ani pieniędzy...
Wypłata nastąpiła dopiero dziś, 24.11.br. Decyzji nie widziałem, ale jestem w sanatorium, jeżeli nie wysłali poleconym, to 9.12. zobaczę. Pozdrawiam niekłamczuszków!

Mogę poprosić o kontakt priv osobę na emeryturze mundurowej, która dalej pracuje w cywilu? Oczywiście już poza firmą.

Zastanawiam się czy lepiej kontynuować pracę w oparciu o "umowę o pracę", czy np. "umowa zlecenie"? Z uwagi na ewentualną drugą emeryturę cywilna po osiągnięciu 65.

Mogę poprosić o kontakt priv osobę na emeryturze mundurowej, która dalej pracuje w cywilu? Oczywiście już poza firmą.

Zastanawiam się czy lepiej kontynuować pracę w oparciu o "umowę o pracę", czy np. "umowa zlecenie"? Z uwagi na ewentualną drugą emeryturę cywilna po osiągnięciu 65.
Jeżeli nie masz innego źródła odprowadzania składek emerytalno rentowych to z umowy zlecenie jest taka składka odprowadzana

zapraszam z pytaniami na priv

Cześć funki
Jestem emerytem ZER. Za kilka miesięcy należy mi się druga emerytura z ZUS.
W naszej służbie od 1979 do 2021.
I tu mam problem. Już teraz wiem że, mój właściwy miejscowo ZUS, stoi na stanowisku że należy mi się tylko jedna emerytura, mimo że, na stronie ZUS jest informacja o emeryturach celników. Czy może mi ktoś podesłać odwołanie zamieszczone kiedyś na stronach niniejszego.
Chce już teraz przygotować się do złożenia odwołania w przypadku odmowy do wypłacenia należnej mi emerytury z zus
Znam kilka osób, które już pobierają dwie emki i nie mieli żadnych problemów z otrzymaniem świadczenia z ZUS.

11.4 ale wtedy wchodzi wskaźnik inf emeryckiej tego w ciągu roku nie ogłaszają. Przyjmują wyższy no i wzrost płac niewykluczone że będzie wyższy zatem 1/5 różnicy tez

Jaśniej proszę kolego bo nie bardzo rozumiem.
Ile dostaniemy my emeryci waloryzacji % od 1 marca 2024 r ?
a tego nie wie nikt narazie mówią o przeciętnej inflacji 11.4. waloryzacja zależy nie tylko od niej ale rówież od przecietnego wzrostu płac o ile wyższszy od inflacji w wysokości 1/5 od różnicy. co więcej liczona jest również inflacja z koszyka emeryckiego i brana jest wyższa wartość koszyk lub średnia inflacja. wiec na ten moment wygląda że min 11.4 ale jak z tego wyjdzie 11.6 11.7 to pewnie wszystko ma może zostanie na 11.4 jeszcze pytanie jak wyjdzie grudzień bo ostatecznie też może nieco spaść w okolice 11.2

Kieruję do Was prośbę Drodzy emeryci.
Zbierajcie proszę podpisy. Pomóżcie w akcji.
Projekt zawiera także uregulowania dot. zaliczenia lat pracy w administracji celnej przed 99 r., jako okres równorzędny ze służbą.
Oczywiście pozostawiony jest w przepisach wybór rodzaju systemu, czyli to emeryt decyduje jaki system wybierze, czy tak jak obecnie czy też woli zaliczenie lat przed 99 r.
Proszę Was o wsparcie.
Załączam wykaz do zbierania podpisów.
Jeden emeryt napisał mi dwa dni temu, że ma już 3 tys. podpisów! Dziękuję i kłaniam się w pas za każdy podpis.
Pozdrawiam

Attachments

Kieruję do Was prośbę Drodzy emeryci.
Zbierajcie proszę podpisy. Pomóżcie w akcji.
Projekt zawiera także uregulowania dot. zaliczenia lat pracy w administracji celnej przed 99 r., jako okres równorzędny ze służbą.
Oczywiście pozostawiony jest w przepisach wybór rodzaju systemu, czyli to emeryt decyduje jaki system wybierze, czy tak jak obecnie czy też woli zaliczenie lat przed 99 r.
Proszę Was o wsparcie.
Załączam wykaz do zbierania podpisów.
Jeden emeryt napisał mi dwa dni temu, że ma już 3 tys. podpisów! Dziękuję i kłaniam się w pas za każdy podpis.
Pozdrawiam

Patrzę na to i uwierzyć nie mogę.
Później zrozumieć również.
Inicjatywa, która w zasadzie nic nie kosztuje, nie naraża na ostracyzm czy ryzyko procesowe.

Autorytetu związku, który my emeryci też zbudowaliśmy, szkoda.

Drogi Kolego Sławomirze, miej wzgląd też na to.

Nie chcą, to niech nie chcą.

P.S .

Pozdrowienia dla rekordzisty Starego . Jeśli nie na emce, to spadaj chłopie na nią jak najszybciej.

To już nie Twój świat.

Ostatnia edycja:
Dla emerytów 2024 zatem rysuje się dobra perspektywa 20 % ( kwota bazowa minimum 1943.81 plus 12,3 % waloryzacji plus współczynnik zarobków około 4.7.

Przy waloryzacji dwa razy w roku upada całkowicie regulacja 2023 art. 41 jako zupełnie nieracjonalna nie wchodząc w szczegóły zanadto. Chociaż kto wie.

Całkiem dobry wist emerytalny 2024 do końca lutego oczywiście i nieźle otwarcie nowej ekipy rządzącej.

Nie zapominajmy też o średnim uposażeniu w formacji, które też odwrotnie proporcjonalnie zmniejszy współczynnik zarobków, jeśli ktoś zdecyduje się na ostatnie 10 lat

Back
Do góry