Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Tak też tak to widzę. Po dwóch telefonach, wczoraj przez epuap wysłałem zapytanie co dzieje się z moją decyzją o przeliczeniu emki. ZER Warszawa.Panie z Zer Warszawa nie są zbyt zorientowane w tym temacie pytając je o moje wyrównanie i wyższą emkę.
Pozostaje czekać tylko jak długo?
?A to dotyczy emerytów od którego roku?
A tak tytułem przeprosin za zaśmiecanie wątku, zamieszczam samouczek wyliczania emki.
1. Zwracasz się z wnioskiem do swojej komórki kadrowej o przesłanie zaświadczenia o uposażeniu i nagrodzie rocznej dla celów emerytalnych wynikających z ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy policji... bla, bla (będą wiedzieć o co chodzi), za wszystkie lata w których pracowałeś w Służbie Celnej / Celno Skarbowej (czy jak tam to zwał)
2. Zasysasz kalkulator z: https://celnicy.pl/threads/kalkulator-emerytalny-art-18f.17834/
3. Wklepujesz dane z przesłanej informacji z kadr do kolumny 3, 4 lub 5, nieważne do której bo i tak wszystkie się sumują, ważne żeby tylko do jednej
4. Wybierasz sobie 10 kolejnych lat z których masz najwyższe wskaźniki w kolumnie 12, resztę kasujesz (z kolumny 12)
5. W polu "lata, miesiące, dni" wklepujesz lata, miesiące i dni twojej służby do planowanego odejścia
6. W polu 40x11 (krok 3) wpisujesz 8241,58 (o ile nie zrobią nas w ch...)
7. Kwotę, która wyskoczy Ci na dole (w polu "Finał") mnożysz przez 113,8%
8. To co Ci wyjdzie, to twoja emka brutto (o ile nie zrobią nas w ch..)
Żeby uzyskać netto, od kwoty brutto odejmujesz 21% i dodajesz 300
Ważne!!!!
Żeby załapać się na waloryzację 2023 (13,8%) musisz "prawo do emerytury nabyć przed dniem 1 marca 2023 r.", (ja, asekuracyjnie spadam 24 lutego). Zgodnie z art. 183 ustawy o KAS, "zwolnienie ze służby następuje po upływie 3 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o zwolnieniu ze służby" czyli złośliwi dyrektorzy (a takich nie brakuje), mogą wysyłać decyzje pocztą na adres zamieszkania i liczyć termin od dnia odebrania na poczcie (a wtedy z waloryzacji nici)
Jak coś sp...m to poprawcie
Teleecho, możesz niechcący wprowadzić kogoś na minę i to podwójną.No cóż, nieuchronnie zbliża się kolejna fala wniosków o zwolnienie ze służby.
Niektóre juz wpłynęły, z uwagi na ustawowy termin zwolnienia ze służby.
Oliwy do ognia dolewają zapowiedzi tzw. działań naprawczych w obrębie służb i finansów .
Chciałem w tym miejscu Państwu przyszłym emerytom 2024 i lat następnych poddać pod analizę ewentualną możliwość zwiększenia indywidualnego wskaźnika zarobków.
Otóż zakładam możliwość wypłaty ekwiwalentu za niewykorzystany urlop.
W przypadku zwolnienia ze służby z datą 31.12.2023 jego wypłata może mieć wpływ na wskaźnik roczny i dalej 10 letni.
Oczywiście w kalkulacji rozważyć też trzeba wskaźnik kwoty bazowej i kwotę bazową 2024, ale przecież emka będzie naliczana od 01.01.2024 r.
Czy to nie ciekawa kwestia, zasłyszana jako praktyka podobno w innych służbach, zwłaszcza przy naliczaniu emki z uposażenia ostatniego roku służby? Może nie jako powszechna praktyka, może tylko dla wybranych ..?
PS. Sam przechodząc na emkę tego nie wziąłem pod rozwagę, niestety. Człowiek całe życie się uczy. Ale Panstwu radzę to zrobić .
Teleecho, możesz niechcący wprowadzić kogoś na minę i to podwójną.
Po pierwsze emerytura jest obliczana na podstawie średniego uposażenia obowiązującego w dniu zwolnienia ze służby, czyli w podanym przez Ciebie przykładzie w dniu 31 grudnia, a to oznacza, że ewentualna zmiana (od stycznia) wielokrotności kwoty bazowej bazowej przepada, a to jest konkretną strata.
Po drugie funkcjonariusze odchodzący na emeryturę zarabiają zwykle już tyle, że są blisko drugiego progu podatkowego (część pod koniec roku już go przekracza), a wtedy cała odprawa jest opodatkowana wg stawki z drugiego progu i to jest kolejna strata.
Szczególnie dużej fali odejść na emerytury się nie spodziewam. Grupa funkcjonariuszy która ma do tego prawo jest coraz mniejsza. Niestety kolejny rok nie można w pełni świadomie podjąć decyzji. Niewiadomych jest zbyt dużo. Sposób naliczania naszych emerytur jest taki, że przy pewnych konfiguracjach decyzji rządzących, dłuższa służba może skutkować niższą emeryturą w przyszłości.
Jak będzie w tym sezonie tego serialu nie wiem, musiałbym być wróżbitą.
Jeśli ktoś czuje się wypalony, ma zgniłą atmosferę w swojej jednostce, to nie ma sensu kalkulować i emerytura jest dobrym rozwiązaniem.
Osoby, które mają zgrany zespół i lubią swoją robotę, przed złożeniem wniosku o zwolnienie ze służby, powinny się 10 razy dobrze zastanowić i przekalkulować różne warianty. I nie słuchajcie tych którzy radzą złożyć kwity na wszelki wypadek i czekać co będzie z kwotą bazową, waloryzacją, modernizacją itp. Jeśli DIAS wyda decyzję zwalniającą ze służby, to może być za późno na rozmyślenie się z emerytury. DIAS nie musi przychylić się do wniosku o pozostanie w służbie.
Nie jeśli ktoś podchwyciłby Twój pomysł i zwolnił się ze służby 31 grudnia...........
Poza tym, nowa kwota bazowa i mnożnik od 1 stycznia, też w mojej ocenia należne przy wyliczaniu emek.
.........
Nie jeśli ktoś podchwyciłby Twój pomysł i zwolnił się ze służby 31 grudnia.
Emka jest naliczana na dzień zwolnienia ze służby a nie na dzień od którego przysługuje.
Wynika to wprost z "ustawy emerytalnej".
Odniosłem się do Twojego przykładu, gdzie proponowałeś odejście 31 grudnia. Wskazałem zagrożenia wynikające z tego.Jaki problem z wyznaczeniem we wniosku o zwolnienie daty 1 stycznia czy innej z początku tego miesiąca, np. pierwszego dnia roboczego ?
Finanse zaległy urlop rozliczą do końca grudnia w tej sytuacji, bo nie będą miały wyjścia.
W konsekwencji masz zwiększone uposażenie za ten miesiąc, rok i ostatnie wybrane 10 lat.
Pytanie, czy to sytuacja uprawniającą do zwiększenia indywidualnego wskaźnika plac, czy nie?
Nikt tej kwestii jeszcze na forum nie postawił.
Nie zmieniaj więc optyki mojego wpisu, poniekąd udowadniając swoim pseudo obiektywizmem, że mam kwadratowe jaja.
Odniosłem się do Twojego przykładu, gdzie proponowałeś odejście 31 grudnia. Wskazałem zagrożenia wynikające z tego.
Teraz zmieniasz zdanie i piszesz, że przecież można odejść 1 stycznia. Tutaj też wprowadzasz w błąd z ekwiwalentem za urlop, bo będzie on wypłacony na dzień odejścia czyli w styczniu kolejnego roku, a nie jak piszesz w grudniu.
Może już nie podsuwaj pomysłów przyszłym emerytom.
Co masz na myśli??? Myślisz, że podatek akcyzowy wróci tam, skąd przyszedł do US??? Ja w to wątpię.Chcę też zauważyć, iż z pewnością czeka formację kolejna rewolucja.
Tylko bez fanfar. Na przykład w zakresie związanym z podatkiem akcyzowym.
Co masz na myśli??? Myślisz, że podatek akcyzowy wróci tam, skąd przyszedł do US??? Ja w to wątpię.
Ale jedynie rozliczanie akcyzy. Nadzór i kontrola obrotu wyrobami akcyzowymi jest dalej w ucs.Proponuję się obudzić akcyza już dawni jest w US
Trzeba by. Przed dniem w którym jest naleznaCzy ktoś wie ile miesięcy należy być emerytem aby otrzymać 13tkę?
Pytanie grzecznościowe w imieniu kolegi. Dostał pierwszą emeryturę za lipiec (chyba w lipcu). Czyli w grudniu będzie 6 m-cy emerytem.