Zostając w służbie rok dłużej możesz nic nie zyskać na wysokości emerytury, a przy pewnych konfiguracjach możesz nawet stracić.Mądrze mówisz Heisenberg, ja już decyzje w zasadzie podjąłem. Wsłuchuję się jeszcze w głos starszych Kolegów, którzy namawiają mnie żeby jeszcze rok poczekać. Lata wspólnej pracy. Powiedziałem, że rozważę i poszukam argumentów aby zostać.
Jeżeli chodzi o zimną kalkulacje zdaje sobie sprawę, że nic dobrego mnie nie czeka w przyszłym roku, żaden awans w stopniu czy podwyżka w stanowisku. A wspomniane 2.6% za rok mnie nie urządza, wolę waloryzacje marcową 12.3%. Kwota bazowa ma wzrosnąć w 2024, ale to mała różnica przy mnożniku ponad 2.
Jeśli się wahasz to wszystko sobie dobrzye przemyśl i przekalkuluj. Nie znam Twojej sytuacji, ale jeśli służysz od 1999 (lub wcześniej) to za rok będziesz mógł sobie doliczyć cywilne lata po 1.3%. Jeśli masz ich min 7 lat to będziesz miał pełną emeryturę i jeśli będziesz pracował na emce to nie będziesz zagrożony obniżeniem emerytury. Wszystko zależy od tego ile masz lat i jaki staż cywilny, no i czy zamierzasz jeszcze pracować. Jeśli do wieku emerytalnego brakuje Ci niewiele, to lepiej brać 2 emerytury.
Powodzenia w przemyśleniach i w kalkulowaniu