Jest już nowy arkusz emerytalny uwzględnieniem tego roku? Chciałbym przeliczyć emeryturę. Mam stracić to wolę złożyć dokumenty
Czy to prawda, że przepisy emerytalne obowiązują już w momencie złożenia dokumentu o odejście na emeryturę?
Kolego najpierw składasz wniosek o zwolnienie ze służby a dopiero z dniem zwolnienia albo kiedy tam chcesz ale nie wcześniej (inaczej zer odrzuci, choć miał by na to inny osobisty pogląd ale co ja tam wiem) a następnie wnosisz do zer wniosek o przyznanie emerytury. Emerytura przyznana liczy się od dnia złożenia wniosku o emeryturę nie od od dnia złożenia wniosku o zwolnienie ze służby.
Więc jeśli myślisz że wyd... system to muszę Ciebie zmartwić. D... to nas ale nie ich.
3 miesięczny termin zwolnienia biegnie od dnia doręczenia decyzji. AAA jak by Tobie tak przyszło do głowy .. "a przecież mogę wnioskować o odejście w wyznaczonej dacie" Tak to prawda ale do wniosku DIAS nie musi się przychylić. Rozważałem jeszcze możliwość następująca czy jeżeli się nie przychyli to wydaje decyzję z terminem trzymiesięcznym od daty doręczenia czy też ...
suspens tu ciekawie
daje decyzję odmowną wyznaczając środek odwoławczy i wtedy albo piszesz nowy wniosek (ale ciekawe czy dopiero po uprawomocnieniu) bez określania terminu (czyli 3 miesiące), czyt też idziesz w II instancje, skargę do sądu administracyjnego i cały ten wieloletni korowód.
A bym zapomniał że korespondencja na krążenie też potrzebuje czasu, no i DIAS ma 30 dni na wydanie decyzji.
Więc wszystko zależy jaki będzie układ do powstrzymania odejść i indywidualna relacja z przełożonymi a czasami samym DIAS.
Droga najbezpieczniejsza to założenie 4,5 miesiąca
ale co do ustawodawcy i nagłej dobrej zmiany absolutnie wystarczająca by znaleźć się w D....
W to ogolenie dodatków jednak bym nie wierzył.
W sumie musiała by być wielka wola polityczna bo tam na górze są jednostki którym to by bardzo nie pasowało a JK już po desce był przepuszczony więc szlak znany.