heisenberg
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 1 855
A jakie ma to znaczenie że od 94' skoro liczą od 15 września 99'.Planuję odejść w lutym 2023r. Służę od grudnia 1994r.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
A jakie ma to znaczenie że od 94' skoro liczą od 15 września 99'.Planuję odejść w lutym 2023r. Służę od grudnia 1994r.
Ogarnij się chłopie, już tyle razy o tym pisano na forum kiedy najlepiej odejść na emkę. Poszukaj Sobie lub zapytaj kolegów w Swojej Izbie.Planuje odejść na emeryturę w lutym 2023. Czy czekać do ostatniego dnia miesiąca, czy bezpiecznie wybrać sobie datę powiedzmy 26, 27 lutego? Emerytura będzie liczona od lutego, czy dopiero kolejnego miesiąca?
Najdalej dwie strony wcześniej była o tym mowa...Planuje odejść na emeryturę w lutym 2023. Czy czekać do ostatniego dnia miesiąca, czy bezpiecznie wybrać sobie datę powiedzmy 26, 27 lutego? Emerytura będzie liczona od lutego, czy dopiero kolejnego miesiąca?
Dziękuję za pomoc, nie przejrzałem wszystkich 907 stron.Ogarnij się chłopie, już tyle razy o tym pisano na forum kiedy najlepiej odejść na emkę. Poszukaj Sobie lub zapytaj kolegów w Swojej Izbie.
Od 900 poczytaj.Dziękuję za pomoc, nie przejrzałem wszystkich 907 stron.
Cięta ripostaDziękuję za pomoc, nie przejrzałem wszystkich 907 stron.
Emerytura będzie liczona od lutego, tzn. za luty proporcjonalnie do ilości dni, w trakcie których będziesz na emeryturze. Później za marzec i kolejne miesiące jest płatna z góry - oczywiście pierwszą wypłatę emerytury dostaniesz z opóźnieniem wtedy, kiedy ZER wyda decyzję emerytalną. Żeby załapać się na waloryzację, na emeryturze trzeba być w lutym, czyli zwolnić się najpóźniej z dniem 27 lutego, żeby 28 lutego być już poza Służbą. Powodzenia!Najdalej dwie strony wcześniej była o tym mowa...
Poproś jakiegoś średnio rozgarniętego ósmoklasiste. Pokaż mu arkusz kalkulatora zamieszczonego na celnikach, podaj mu aktualną kwotę bazową i jej wielokrotność, to wpisze Ci w arkuszu odpowiednią rubrykę i po sprawie.Czy ma ktoś aktualny kalkulator do 2022 roku? I mam jeszcze 2 pytania:
- czy odchodząc na emeryturę w styczniu 2023 - jej wysokość jest określana na podstawie średniego wynagrodzenia w 2023? Czy tego z 2022?
- z doświadczenie jeśli jestem zatrudniony od 11.2007 roku (mija mi właśnie 15 lat służby), to lepiej brać te pierwsze lata (procentowo wychodzi od 69 do 80% według kalkulatora), czy lepiej za ostatnie lata, gdzie tych procent jest 85-90% ?!?
Dzięki za pomoc! Na dniach chce wysłać dokumenty.
Kolego, jeżeli znasz swój indywidualny wskaźnik z 10 lat to nie potrzeba ci kalkulatora tak naprawdę. Przeleć kilkanaście stron wstecz, tam koledzy dokładnie opisali jak wyliczyć przyszła emkę i to w miarę dokładnie.Czy ma ktoś aktualny kalkulator do 2022 roku? I mam jeszcze 2 pytania:
- czy odchodząc na emeryturę w styczniu 2023 - jej wysokość jest określana na podstawie średniego wynagrodzenia w 2023? Czy tego z 2022?
- z doświadczenie jeśli jestem zatrudniony od 11.2007 roku (mija mi właśnie 15 lat służby), to lepiej brać te pierwsze lata (procentowo wychodzi od 69 do 80% według kalkulatora), czy lepiej za ostatnie lata, gdzie tych procent jest 85-90% ?!?
to jest faktycznie dobry przykład aby niektórzy już odeszli na emeryturę, bowiem wstyd przynoszą takimi durnymi pytaniami !!!! a wiedzą oni może jak się nazywają, czy też w dowód codziennie patrzą !!!!Poproś jakiegoś średnio rozgarniętego ósmoklasiste. Pokaż mu arkusz kalkulatora zamieszczonego na celnikach, podaj mu aktualną kwotę bazową i jej wielokrotność, to wpisze Ci w arkuszu odpowiednią rubrykę i po sprawie.
Kalkulator nie jest potrzebny do obliczenia emerytury. Pomocny jest w obliczaniu średniej z 10 lat. Sposób liczenia jest bardzo prosty i wielokrotnie podawany na forum.
Poważnie pytasz jakie lata wybrać? Tak trudno policzyć średnią arytmetyczną z 10 kolejnych lat? Chyba logiczne jest to, że wybierasz lata które dają Ci najlepszą średnią.
Bardzo dobre pytanie ! Czy jest możliwe wybrać najlepsze 10 lat z 2022rokiem?Czy ma ktoś aktualny kalkulator do 2022 roku? I mam jeszcze 2 pytania:
Zanim zapytam ...to jest faktycznie dobry przykład aby niektórzy już odeszli na emeryturę, bowiem wstyd przynoszą takimi durnymi pytaniami !!!! a wiedzą oni może jak się nazywają, czy też w dowód codziennie patrzą !!!!
A tak tytułem przeprosin za zaśmiecanie wątku, zamieszczam samouczek wyliczania emki.Czy ma ktoś aktualny kalkulator do 2022 roku? I mam jeszcze 2 pytania:
młodsi nie znają excela - jeszcze większa kompromitacja, może nie pisz dalej !!! wstyd - może jeszcze worda nie znająZanim zapytam ...
- Znam się wystarczająco na Excelu ale mam wielu (młodszych) kolegów, którzy go nie znają -
Czy mam im z tego powodu okazywać swą wyższość i traktować pogardliwie ?!