Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Co masz na myśli?Walczycie o jak najwyższe emki to normalne, ale jak wejdzie Nowy Ład to nam zabiorą kilkaset złotych. Taka to sprawiedliwość dziejowa.
Nie jest do mnie zapytanie, ale przed chwilą przeczytałem taki właśnie artykuł https://www.money.pl/emerytury/emer...ladzie-a-moze-stracisz-6665465100401408a.htmlCo masz na myśli?
Zgadzam się z Tobą kolego , ja tylko pisałem o osobach które w najbliższym czasie osiągną wiek 60/65 - czego wszystkim serdecznie życzę!!@franek kisiel wszystko się zgadza tylko trzeba dożyć do tego 60/65 a tak masz tu i teraz.
Tylko należy pamiętać, żeby najpierw wystąpić o tę z ZER a kiedy ją otrzymacie występujecie do ZUS. To bardzo ważne.Moi drodzy rozmawiałem z 3 osobami z którymi pełniłem służbę przed moim przejściem na emkę mundurową.Osoby te w 2021 roku przeszły na emki mundurowe , a jednocześnie nabyły prawo do emek ZUS-owskich.I wiecie co , wszystkie te osoby obecnie pobierają 2 emki / ZER-owska i ZUS-owska / które łącznie są netto dużo wyższe niż ich ostatnie zarobki w służbie / osoby te to 2 kobiety oraz 1 mężczyzna /. Tak więc uważam że dla osób które nabędą uprawnienia ZUS-owskie w najbliższych latach , a które jeszcze pełnią służbę to wybór 2 emek jest bardziej korzystny niż ewentualna reforma art.15a która miała by nas objąć.
Pozdrowienia dla wszystkich emerytów .
Dlatego w moim przypadku ponieważ brakuje mi do powszechnego wieku emerytalnego kilka lat byłbym skłonny pobierać mniej a dłużej.Zgadzam się z Tobą kolego , ja tylko pisałem o osobach które w najbliższym czasie osiągną wiek 60/65 - czego wszystkim serdecznie życzę!!
Problem ten dotyczy nie tylko emerytów!Powyższe prognozy do nowych stawek podatkowych w Nowym Ładzie
Zgadza się, wybór pobierania jednej emki czy dwóch jest bardzo indywidualny, przykładowo jestem ucywilniony, do emki z zus mam 10 lat, (w mojej ocenie skorzystałbym na połączeniu emek), kolega również ma 10 lat do zusowskiej emki, ale pracując jeszcze 5 lat osiągnie pełną emkę mundurową, i rozważa czy opłaca się jemu doliczyć lata z cywila i odejść szybciej czy dopracować i potem brać dwie emki. W dużej mierze zależy to od tego ile masz lat przepracowanych w cywilu i w jakim wieku jesteś. Moim zdaniem tym którzy mają mało lat do zusowskiej emki to się nie opłaca, jest tak jak napisał @franek kisielMoi drodzy rozmawiałem z 3 osobami z którymi pełniłem służbę przed moim przejściem na emkę mundurową.Osoby te w 2021 roku przeszły na emki mundurowe , a jednocześnie nabyły prawo do emek ZUS-owskich.I wiecie co , wszystkie te osoby obecnie pobierają 2 emki / ZER-owska i ZUS-owska / które łącznie są netto dużo wyższe niż ich ostatnie zarobki w służbie / osoby te to 2 kobiety oraz 1 mężczyzna /. Tak więc uważam że dla osób które nabędą uprawnienia ZUS-owskie w najbliższych latach , a które jeszcze pełnią służbę to wybór 2 emek jest bardziej korzystny niż ewentualna reforma art.15a która miała by nas objąć.
Tak może być tylko i wyłącznie w przypadku uzyskania dodatkowych 15 % do emerytury ZER MSWIA, z tytułu renty i w przypadku emerytury z ZUS posiadania co najmniej kilkunastu lat pracy przed 1999 rokiem. O tym Kolega chyba zapomniał napisać. Proszę piszcie rzetelnie.Moi drodzy rozmawiałem z 3 osobami z którymi pełniłem służbę przed moim przejściem na emkę mundurową.Osoby te w 2021 roku przeszły na emki mundurowe , a jednocześnie nabyły prawo do emek ZUS-owskich.I wiecie co , wszystkie te osoby obecnie pobierają 2 emki / ZER-owska i ZUS-owska / które łącznie są netto dużo wyższe niż ich ostatnie zarobki w służbie / osoby te to 2 kobiety oraz 1 mężczyzna /. Tak więc uważam że dla osób które nabędą uprawnienia ZUS-owskie w najbliższych latach , a które jeszcze pełnią służbę to wybór 2 emek jest bardziej korzystny niż ewentualna reforma art.15a która miała by nas objąć.
Niestety ale nie masz racji!!! Osoby te na pewno nie miały dodatkowych 15 % do emerytury ZER z tytułu renty!!! Ale prawdą jest że posiadały kilkanaście lat pracy przed 1999 rokiem- ale to jest chyba normalne jeżeli ktoś obecnie przechodzi na emeryturę w wieku 60/65 lat!!!Tak może być tylko i wyłącznie w przypadku uzyskania dodatkowych 15 % do emerytury ZER MSWIA, z tytułu renty i w przypadku emerytury z ZUS posiadania co najmniej kilkunastu lat pracy przed 1999 rokiem. O tym Kolega chyba zapomniał napisać. Proszę piszcie rzetelnie.
No to gratuluję.Ja nie znam ani jednego takiego przypadku. Przypuszczam, że osoby te zaczęły pracę po maturze (nie studiowały) i tym samym przed 1999 r miały ponad 20 lat pracy oraz wysokie wynagrodzenie.Niestety ale nie masz racji!!! Osoby te na pewno nie miały dodatkowych 15 % do emerytury ZER z tytułu renty!!! Ale prawdą jest że posiadały kilkanaście lat pracy przed 1999 rokiem- ale to jest chyba normalne jeżeli ktoś obecnie przechodzi na emeryturę w wieku 60/65 lat!!!
Znam takich że bez matury byli kierownikami, nawet KAS tego nie zmienił, kursy oficerskie itd - potrzeba służbyNo to gratuluję.Ja nie znam ani jednego takiego przypadku. Przypuszczam, że osoby te zaczęły pracę po maturze (nie studiowały) i tym samym przed 1999 r miały ponad 20 lat pracy oraz wysokie wynagrodzenie.
To fakt że kobiety zaczęły pracę po maturze i pracowały do 61 roku życia , natomiast mężczyzna ukończył studia i pracował do 67 roku życia/ i on ma łączną emeryturę wyższą o 1500 zł od ostatniej pensji /.Natomiast żadna z tych osób nigdy nie była na kierowniczym stanowisku- wszyscy byli zwykłymi zollami bez wygórowanych zarobków!!!No to gratuluję.Ja nie znam ani jednego takiego przypadku. Przypuszczam, że osoby te zaczęły pracę po maturze (nie studiowały) i tym samym przed 1999 r miały ponad 20 lat pracy oraz wysokie wynagrodzenie.
Nie zacząłem a studiowałem przed pracą/służbą. W służbie dawno byłem po studiachNo to gratuluję.Ja nie znam ani jednego takiego przypadku. Przypuszczam, że osoby te zaczęły pracę po maturze (nie studiowały) i tym samym przed 1999 r miały ponad 20 lat pracy oraz wysokie wynagrodzenie.
ja także znałem.............................Znam takich że bez matury byli kierownikami, nawet KAS tego nie zmienił, kursy oficerskie itd - potrzeba służby