Zgadza się, sorry za omyłkę. Tak więc cały kapitał początkowy powinien zostać nie naruszony.raczej wyliczenie kapitału obejmowało okres do końca 1998 r.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Zgadza się, sorry za omyłkę. Tak więc cały kapitał początkowy powinien zostać nie naruszony.raczej wyliczenie kapitału obejmowało okres do końca 1998 r.
ale trzeba pamiętać o tym iż idea reformy emerytalnej odbierając możliwość zaliczania do wysługi mundurowej lat cywilnych odpowiednio za 2.6 i 1.3% dała możliwość pobierania 2 emerytur odpowiednio z kolei do wysługi w danym systemie emerytalnym. Coś zabrała ale coś dała. Odebranie nam/ mundurowym po 99r, możliwości które dała reforma emerytalna z 99r bez możliwości rozliczenia lat cywilnych z a2.6 i 1.3 było by skrajna niesprawiedliwością, żeby nie powiedzieć draństwem.Dopóki rząd nie wpadnie na pomysł, że jak masz ciastko to okruchy już ci się nie należą.
Kapitał początkowy nie ulega zmianie, natomiast ZER ma obowiązek powiadomić ZUS że otrzymałeś emkę mundurową i za okres emki składki które odprowadzano nam do zus przepadają na rzecz skarbu państwa. Dwa lata pobieram emkę a zus jeszcze nie zciągnął mi z konta składek za emkę mundurową, pytanie czy zer zawinił brakiem informacji, czy w zusie jest burdel?????? Poza tym nikt nie umie mi odpowiedzieć na pytanie czy w moim przypadku (a podlegam już pod suwak zwrotu składek z II filaru do zusu) składki z II filaru również przepadają na rzecz skarbu państwa za okres emki mundurowej?? Do tego dochodzą jeszcze pytania o IKE ale to już w innym wątku.Witam. Ktoś ma wiedzę, czy kapitał początkowy do wyliczenia "drugiej" emerytury z ZUS jest pomniejszany o środki zgromadzone w latach, za które pobierana jest już emerytura mundurowa, czy całość środków pozostaje do końca i nie są korygowane?
Dziękuję za info. Tak myślałem, ale chciałem się upewnić. ZUS czuwa i nie podaruje ani grosz
"Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy".ale trzeba pamiętać o tym iż idea reformy emerytalnej odbierając możliwość zaliczania do wysługi mundurowej lat cywilnych odpowiednio za 2.6 i 1.3% dała możliwość pobierania 2 emerytur odpowiednio z kolei do wysługi w danym systemie emerytalnym. Coś zabrała ale coś dała. Odebranie nam/ mundurowym po 99r, możliwości które dała reforma emerytalna z 99r bez możliwości rozliczenia lat cywilnych z a2.6 i 1.3 było by skrajna niesprawiedliwością, żeby nie powiedzieć draństwem.
Uzasadnienie : w imię dobra ogólnego lub wyższych celów ( w zależności od koloru)"Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy".
Alexis de Tocqueville, Dawny ustrój i rewolucja
Niestety ale nie macie racji z tym kapitałem początkowym że nie zostanie naruszony.Otóż dla osób które odbyły zasadniczą służbę wojskową okres służby został wliczony do obliczenia emerytury mundurowej.Tak więc osobom tym kapitał początkowy zostanie ponownie przeliczony / pomniejszony proporcjonalnie o okres zasadniczej służby wojskowej /. Wiem że to przykre ale niestety prawdziwe - po prostu nie można mieć tego samego okresu czasu zaliczonego jednocześnie do dwóch różnych systemów emerytalnych.Zgadza się, sorry za omyłkę. Tak więc cały kapitał początkowy powinien zostać nie naruszony.
pewnie masz rację ale to i tylko ułamek zaś żołd był niski więc też i miał mały wpływNiestety ale nie macie racji z tym kapitałem początkowym że nie zostanie naruszony.Otóż dla osób które odbyły zasadniczą służbę wojskową okres służby został wliczony do obliczenia emerytury mundurowej.Tak więc osobom tym kapitał początkowy zostanie ponownie przeliczony / pomniejszony proporcjonalnie o okres zasadniczej służby wojskowej /. Wiem że to przykre ale niestety prawdziwe - po prostu nie można mieć tego samego okresu czasu zaliczonego jednocześnie do dwóch różnych systemów emerytalnych.
Nie do końca się z tym zgadzam, okres służby wojskowej u mnie (1988-1990) jest okresem nieskładkowym, więc co tu przeliczać?Niestety ale nie macie racji z tym kapitałem początkowym że nie zostanie naruszony.Otóż dla osób które odbyły zasadniczą służbę wojskową okres służby został wliczony do obliczenia emerytury mundurowej.Tak więc osobom tym kapitał początkowy zostanie ponownie przeliczony / pomniejszony proporcjonalnie o okres zasadniczej służby wojskowej /. Wiem że to przykre ale niestety prawdziwe - po prostu nie można mieć tego samego okresu czasu zaliczonego jednocześnie do dwóch różnych systemów emerytalnych.
Dokładnie tak jak piszesz, w przeszłości przeliczałem już kapitał początkowy właśnie ze względu na zasadniczą służbę wojskową. Z uwagi na fakt iż nie były odprowadzane składki w tym okresie, to kapitał początkowy się nie zmienił.Nie do końca się z tym zgadzam, okres służby wojskowej u mnie (1988-1990) jest okresem nieskładkowym, więc co tu przeliczać?
... kształtu, wielkości i "po uważaniu" ...Uzasadnienie : w imię dobra ogólnego lub wyższych celów ( w zależności od koloru)
Niestety kolego ale nie masz racji.Okres zasadniczej służby wojskowej był co prawda okresem nieskładkowym ale był tzw. fikcyjnym okresem składkowym i miał wpływ na wysokość obliczanego kapitału początkowego.Jeżeli macie jeszcze gdzieś schowaną decyzję ZUS w sprawie obliczenia wysokości kapitału początkowego to sobie ją dokładnie poczytajcie- z mojej decyzji jasno wynika że okres ZSW ma wpływ na wysokość obliczonego kapitału początkowego.Nie do końca się z tym zgadzam, okres służby wojskowej u mnie (1988-1990) jest okresem nieskładkowym, więc co tu przeliczać?
Na moim własnym przykładzie, po przyznaniu pół roku temu emki (z art. 15 - zaliczenie wszystkich okresów), ZER powiadomił o tym ZUS,Kapitał początkowy nie ulega zmianie, natomiast ZER ma obowiązek powiadomić ZUS że otrzymałeś emkę mundurową i za okres emki składki które odprowadzano nam do zus przepadają na rzecz skarbu państwa. Dwa lata pobieram emkę a zus jeszcze nie zciągnął mi z konta składek za emkę mundurową, pytanie czy zer zawinił brakiem informacji, czy w zusie jest burdel?????? Poza tym nikt nie umie mi odpowiedzieć na pytanie czy w moim przypadku (a podlegam już pod suwak zwrotu składek z II filaru do zusu) składki z II filaru również przepadają na rzecz skarbu państwa za okres emki mundurowej?? Do tego dochodzą jeszcze pytania o IKE ale to już w innym wątku.
A masz emeryturę kapitałową?Na moim własnym przykładzie, po przyznaniu pół roku temu emki (z art. 15 - zaliczenie wszystkich okresów), ZER powiadomił o tym ZUS,
który przesłał do OFE żądanie przelania zgromadzonych środków na rzecz skarbu państwa. OFE zrealizował ten wniosek, stan konta w OFE: 0.
Taki też stan widnieje na portalu PUE ZUS w zakładce OFE, natomiast w zakładce Subkonto - brak jakichkolwiek informacji, a w zakładce Stan konta ubezpieczonego - widnieją informacje o kapitale początkowym i jego waloryzacji, kwocie zwaloryzowanych składek na ubezpieczenie emerytalne oraz kwocie zwaloryzowanych składek na subkoncie. W zakładce Informacje o stanie konta - są informacje o zwaloryzowanych składkach na ubezpieczenie emerytalne, zwaloryzowanym kapitale początkowym, składkach odprowadzonych na OFE, składkach wpłaconych na subkonto.
Przyznam, że nie jest łatwo zorientować się w tym wszystkim.
Co do zasady funkcjonariusze celni (celno-skarbowi) odchodzą na emeryturę z art 15a. Staż liczony do EM liczy się od września 1999 r + ewentualna zasadnicza służba wojskowa.Witam. Nie jestem częstym gościem na tym forum. Nie śledzę też, na bieżąco postów. Myślę o przejściu n emeryturę Mam wielką prośbę do doświadczonych kolegów i koleżanek o odpowiedź na kilka pytań. Nadmienię tylko, że pracuję z służbie celnej, a teraz w kas, od marca 1998r.Większość czasu na granicy. Proszę o napisanie mi: z jakiego art. mogę starać się o emkę?, czy zaliczą mi staż pracy od marca 1998r? czy od aktu mianowania, który był w 2000r? Bardzo dziękuję za odpowiedź.