Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Tak badania i test. Wszystko był w miarę szybko tyle, że wysyłano mnie dwukrotnie na testy psychologiczne. W przyszłym tygodniu mam spotkać się z komisją. Mam orzeczenie o niepełnosprawniści od wielu lat, w związku z wypadkiem podczas służby. Konsultacja u kardiologa to zwykła wizyta EKG i badanie ciśnienia oraz informacje z dokumentacji medycznej,robili swoje badania? Konsultacje specjalistyczne? Czy było spotkanie z Komisją? Przepraszam za nawał pytań
Drogi kolego PJS może użyłem niewłaściwego sformułowania pisząc o zniesieniu art.15a ale chyba każdy kto interesuje się tematem / obecni lub przyszli emeryci / powinni doskonale wiedzieć co miałem na myśli.Oczywiście że nigdy nie było mowy o całkowitym zniesieniu art.15a tylko o modyfikacji emerytalnej polegającej na tym że funkcjonariusze przyjęci po raz pierwszy do służby w latach 1999-2003 wyliczane mieliby emerytury z art.15.Oczywiście cała zmiana szykowana była pod policję i SG , a my jako że liczą nam staż emerytalny od 15.09.1999 przez przypadek załapalibyśmy się na tą modyfikację / oczywiście nie wszyscy , tylko ci co się przyjęli do 2003 r i to pod pewnymi warunkami nad którymi pracowało MSWiA-wiek lub staż służby /.Franek, nigdy nie było mowy (ze strony rządu) o zniesieniu art 15a.
Planowane zmiany mają jedynie dać możliwość wyboru skorzystania z art 15, ale pod pewnymi warunkami (wiek lub staż służby). F-sze którzy nie spełnią warunków nadal będą odchodzić z art.15a.
MSWiA się nie spieszy bo tam problem nie jest tak palący jak u nas. Nie ma w Poplicji, SG, ...., 60-letnich funkcjonariuszy, którym z wysługi wychodzi 50% emerytury. Tam wiekszość koło pięćdziesiatki osiąga pełną emeryturę
Nie wątpię, że masz temat opanowany.Drogi kolego PJS może użyłem niewłaściwego sformułowania pisząc o zniesieniu art.15a ale chyba każdy kto interesuje się tematem / obecni lub przyszli emeryci / powinni doskonale wiedzieć co miałem na myśli.Oczywiście że nigdy nie było mowy o całkowitym zniesieniu art.15a tylko o modyfikacji emerytalnej polegającej na tym że funkcjonariusze przyjęci po raz pierwszy do służby w latach 1999-2003 wyliczane mieliby emerytury z art.15.Oczywiście cała zmiana szykowana była pod policję i SG , a my jako że liczą nam staż emerytalny od 15.09.1999 przez przypadek załapalibyśmy się na tą modyfikację / oczywiście nie wszyscy , tylko ci co się przyjęli do 2003 r i to pod pewnymi warunkami nad którymi pracowało MSWiA-wiek lub staż służby /.
Pozdrawiam i życzę Tobie szybkiej i wysokiej emerytury / jeżeli jeszcze na niej nie jesteś /.
Niestety ale nie zgadzam się z Twoim tokiem rozumowania że projekt będzie dotyczyć wszystkich przyjętych do września 2005/ na dzień dzisiejszy bo uważasz że wystrarczy mieć 15 lat służby /. Jak wcześniej napisałem projekt został opracowany pod kątem policji i SG bo w zależności od tego kiedy się przyjęli do służby to inaczej mieli wyliczane emerytury.Oto cytat z jednego z artykułów ze strony NSZZ Policjantów:Nie wątpię, że masz temat opanowany.
Nie wszyscy jednak wnikliwie śledzą temat, jest w tej sprawie wiele niedomówień, mylacych wpisów. Jeśli kroś nie siegnie do opublikowanych zalożeń zmian, skróty myślowe mogą go zmylić i może wyciągnąć złe wnioski.
Jest też pewne niezrozumienie dlaczego projekt dotyczy funkcjonariuszy przyjętych w latach 1999-2003. Nie jest tak, że zmiany nie obejmą przyjetych później. Chodzi o to, że przyjęci w tym okresie mają już 15 lat służby, ale nie mogą odejść z art 15, bo w 1999 roku nastapiła zmiana zasad. Założenia nie są z tego roku, dlatego na dzisiaj sprawa dotyczy przyjętych w latach 1999 do września 2005. Z każdym rokiem zakres ten bedzie sie poszerzał. Nie jest więc prawdą, ze projekt dotyczy tylko celników przyjetych do 2003 roku, dotyczy wszystkich, tylko, żeby skorzystać ze zmian trzeba bedzie mieć 15 lat słuzby
a czy wiadome jest kiedy te zmiany mają wejść w życie?Niestety ale nie zgadzam się z Twoim tokiem rozumowania że projekt będzie dotyczyć wszystkich przyjętych do września 2005/ na dzień dzisiejszy bo uważasz że wystrarczy mieć 15 lat służby /. Jak wcześniej napisałem projekt został opracowany pod kątem policji i SG bo w zależności od tego kiedy się przyjęli do służby to inaczej mieli wyliczane emerytury.Oto cytat z jednego z artykułów ze strony NSZZ Policjantów:
"Inaczej mają ustalane emerytury osoby pozostające w służbie przed 2 stycznia 1999 r., inaczej te przyjęte po raz pierwszy do służby po 1 stycznia 1999 r. (włączenie do systemu pracowniczego), a przed 23 lipca 2003 r., a jeszcze inaczej osoby przyjęte po tej dacie, kiedy to funkcjonariusze zostali przywróceni do systemu mundurowego, ale na nieco innych zasadach niż ci najstarsi. I właśnie takie zróżnicowanie sposobu liczenia świadczeń – w ocenie autorów petycji – może skutkować tym, że zasady ustalania prawa do emerytury dla funkcjonariuszy przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 r., a przed 23 lipca 2003 r. mogą być niezgodne z ustawą zasadniczą."
I właśnie dlatego jeżeli te zmiany w ogóle wejdą w życie to będą dotyczyć tylko przyjętych po raz pierwszy do służby po 1 stycznia 1999 r., a przed 23 lipca 2003 r. / a przy okazji może my się na te zmiany załapiemy-oby były dla nas korzystne /.
Dokładnie jest tak jak piszesz. I jeszcze jedno jest cudowne. Ten luz !!! A ciśnienie podnosili nie tylko kierujący gnojkowie. Niestety oliwy do ognia dolelewali też "nadpobudliwi" koledzy i koleżanki z pracy, którzy wypowidali / dodawali komentarze czy swoje z reguły negatywne (czarne) interpretacje nadchodących zdarzeń. I to wszystko jest już poza mną. Nie widzę i nie słyszę ani jednych ani drugich. Masa negatywnych emocji była w tym wszystkim najgorsza.W emce najpiękniejsze jest to, że żaden gnojek już Ciebie nie zaskoczy "cudowną" decyzją. Decyzją o Tobie i Twoim życiu. Takich gnojków jest mnóstwo.............Wybrali ich inni gnojkowie bez wykształcenia. Pamiętajcie, że najlepszymi kierującymi są ludzie , którzy ślepo wykonają każde polecenie. Nie ważne, że myślący nie zgadzają się. Ważne, że będzie wykonane. Jestem szczęśliwy, że przynajmniej teraz ja sam decyduję o sobie. Wstaję rano...patrzę w lewo patrzę w prawo.......i wiem, że sam decyduję. Jest mi żał Tych, którzy muszą godzić się /wbrew ich woli/ na taki układ. Info dla Tych, którzy jeszcze wahają się. Nie wahajcie się. Skoro się do tej pory nie dorobiliście to przy tej polityce i tej rzeczywistości nie macie już szans. Tyle w temacie.
Byle jak najdłużej zdrowia nam starczyloPod tym co napisałeś Ty oraz Mateusz, podpisuje się obydwiema rękoma i nogami, kasa owszem jest ważna ale nie najwazniejsza, zdrowie psychiczne o nie tez trzeba zadbać, dość ogólnej szamotaniny i czekania jak ci chcą cudownie życie ułożyć, cudownych pomysłów z którymi nie wiadomo co robić, na emce jesteś wolnym człowiekiem,i święty spokój, spokojna wolna głowa, jednym słowem NORMALNIE
Pod tym co napisałeś Ty oraz Mateusz, podpisuje się obydwiema rękoma i nogami, kasa owszem jest ważna ale nie najwazniejsza, zdrowie psychiczne o nie tez trzeba zadbać, dość ogólnej szamotaniny i czekania jak ci chcą cudownie życie ułożyć, cudownych pomysłów z którymi nie wiadomo co robić, na emce jesteś wolnym człowiekiem,i święty spokój, spokojna wolna głowa, jednym słowem NORMALNIE
@ZGK, wyborcza jak zwykle się nie popisała, to już odgrzewany kotlet. Te rozwiązania wynikają bezpośrednio z ustawy covidowej.