Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Chyba marny informator z ZER. Coroczna waloryzacja jest w art.6 i nie ma tam żadnych wyłączeń. W art.5 ust.3 jest tylko o waloryzacji pomiędzy zwolnieniem ze służby a ustaleniem prawa do emerytury. Tu jest oficjalny komunikat ZER o waloryzacji w 2019. Jak widać objęła funkcjonariuszy SCS.Witam.
Panie Sławomirze,
nie wiem czy wcześniej był ten problem wyjaśniany.
Otrzymałem informację tel. z ZER MSWiA, że emerytury funkcjonariuszy celnych nie będą waloryzowane każdego roku - stanowi o tym ponoć Art.5 ustawy emerytalnej, gdzie wymienia się tylko funkcjonariuszy policji, a nie ma zapisu o funkcjonariuszach celno-skarbowych. Jest to zapis bardzo niekorzystny, ponieważ może się okazać, że za 10 lat nasze emerytury mogą być nic nie warte. Proszę o odpowiedź w tej sprawie.
Pozdrawiam
Planowane posiedzenia komisji i podkomisji sejmowych
- 13:00 – Komisja do Spraw Petycji (PET)
sala konferencyjna im. Jacka Kuronia (bud. F)
- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej w zakresie uprawnień emerytalnych funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej, którzy świadczyli poprzednio pracę w Urzędach Kontroli Skarbowej oraz Inspekcji Celnej (BKSP-145-585/19)
- – przedstawia poseł Robert Obaz.
pracuję z koleżanką z UKS umundurowaną i wiem, że po roku od przyjęcia do pracy została mianowana na komisarza, jak inni jej koledzy i koleżanki w pracy !!! Później zatrudniano bez mianowania.Nawet nie mam zamiaru tego komentować, zadam tylko 3 pytania
- czym różniła się służba celnika przed 15.09.1999 r. od służby po 15.09.1999 r?
- dlaczego celnicy muszą wykazywać 5 lat zadań tzw. policyjnych żeby dostać emkę, chociaż mieli mianowania a ukaesowcy nie mieli mianowań?
- co z celnikami którzy zostali siłowo ucywilnieni a następnie łaskawie pozwolono im wrócić do munduru, jak będą liczone im lata za czas w cywilu?
No to ci odpowiem z własnego doświadczenia i z własnej wiedzy:Nawet nie mam zamiaru tego komentować, zadam tylko 3 pytania
- czym różniła się służba celnika przed 15.09.1999 r. od służby po 15.09.1999 r?
- dlaczego celnicy muszą wykazywać 5 lat zadań tzw. policyjnych żeby dostać emkę, chociaż mieli mianowania a ukaesowcy nie mieli mianowań?
- co z celnikami którzy zostali siłowo ucywilnieni a następnie łaskawie pozwolono im wrócić do munduru, jak będą liczone im lata za czas w cywilu?