Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
jeżeli zostałeś ucywilniony w 2017 roku i spełniasz kryteria do emerytury mundurowej, to możesz złożyć wniosek do ZEiR. Oczywiście jest to emerytura cząstkowa (w granicach 44%, plus ewentualne wojsko). Jeżeli nadal pracujesz, emeryturę mundurową pomniejsza się (w zależności od dochodu) o 25% lub więcej.W takim razie zapytam konkretniej
-czy będąc teraz pracownikiem cywilnym mogę wystąpić o emeryturę mundurową celną ,prawa dopiero nabędę likwidacja 55 lat, czy muszę się zwolnić. Z KAS.
...
Jeżeli funkcjonariusz sam się zwolnił, zakoćzył stosunek służbowy i pobiera emeryturę mundurową, nie może być ponownie zatrudniony w strukturach KAS.
Jeśli jesteś funkcjonariuszem, musisz się zwolnić,A jeżeli teraz przejdę na etat cywilny będę mógł wystąpić o emeryturę po spełnieniu wymagań,czy muszę się zwolnić z KAS
nie. poczytaj ustawę o KASNie chcę się zwalniać z KAS chciałbym przejść z funkcjonariusza na etat cywilny i jednocześnie wystąpić o emeryturę mundurową.Czy to w ogóle jest możliwe?
Nie chcę się zwalniać z KAS chciałbym przejść z funkcjonariusza na etat cywilny i jednocześnie wystąpić o emeryturę mundurową.Czy to w ogóle jest możliwe?
Możesz, otrzymasz emeryturę mundurową pomniejszoną przez ZER i będziesz dalej pracował w KAS.W takim razie zapytam konkretniej
-czy będąc teraz pracownikiem cywilnym mogę wystąpić o emeryturę mundurową celną ,prawa dopiero nabędę likwidacja 55 lat, czy muszę się zwolnić. Z KAS.
Nie chcę się zwalniać z KAS chciałbym przejść z funkcjonariusza na etat cywilny i jednocześnie wystąpić o emeryturę mundurową.Czy to w ogóle jest możliwe?
jeżeli był ucywilnionym funkcjonariuszem w 2017rMożesz, otrzymasz emeryturę mundurową pomniejszoną przez ZER i będziesz dalej pracował w KAS.
przepisy powyżej dotyczą ucywilnionych funkcjonariuszy w związku z przektałceniem stosunku służbowego w stosunek pracy.
Cat, masz racjęNo nie dokładnie tak!
Te (już poprawione) przepisy, nie dotyczą wszystkich "ucywilnionych", lecz osób
"ucywilnianych" później - po 1 czerwca 2017 r.
Reasumując, osoba, która dziś jest funkcjonariuszem, gdy przekształci służbę na pracę cywilną w KAS i wystąpi o emeryturę mundurową (gdy oczywiście spełnia wymogi) nie może pozostać w KAS? Krótko tak czy nie?