Odnosząc się do skrajnie tendencyjnej opinii BAS, muszę przyznać, że w moim odczuciu i chyba każdego, nie jest to przypadkowe. Ktoś próbuje przeszkadzać.
Mamy w protokole ze spotkania w MF z dnia 16.01.2019r., który został uzgodniony z MF i podpisany przeze mnie i Pana Ministra Pawła Cybulskiego, że MF będzie dążył do zrównania uprawnień funkcjonariuszy służb mundurowych. Jest to odpowiedź na nasze konkretne pytanie o zniesienie 55 lat dla wszystkich, także tych co przyszli do służby przed 1 stycznia 2013r.
A zatem, ja nie dopuszczam w ogóle takiej myśli, że projekt Komisji ds. Petycji może być negowany przez MF i Rząd.
Wiadomo, że o ile będzie inicjatywa z MF, to zostanie to uwzględnione i przyjęte przez SEJM. Bez takiej inicjatywy, nie będzie projekt przyjęty. Wszystko zależy zatem od MF.
Wysłaliśmy korespondencję do Szefa KAS niedawno i takiej inicjatywy MF powinniśmy spodziewać się w najbliższym czasie.
Mam nadzieję, że nikomu, nie przyjdzie do głowy, aby tuż przed wyborami, próbować wprost okłamać 2/3 a nawet więcej formacji, której dotyczy ta sprawa.
Bądźmy czujni jako środowisko. Proszę wszystkich o wsparcie.