Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Witam,
Czy ma ktoś wiedzę kiedy zostanie opublikowana przeciętna kwota uposażenia miesięcznego w SCS na rok 2019 ?
Służby mundurowe nie będą podlegały pod PPK, więc nas (SCS) to nie dotyczy.A badaliście już też ten nowy pomysł p pracownicze plany kapitałowe? zrobiłem wstępne podliczenia na https://pracowniczeplanykapitalowe.org.pl/kalkulator-ppk/ zapowiada się solidnie
Ja mam pytanie które można zadać na spotkaniu z ministerstwem.
Art. 12. zaop. emeryt.
Prawo do emerytury policyjnej
1.
Emerytura policyjna przysługuje funkcjonariuszowi zwolnionemu ze służby, który w dniu zwolnienia posiada 15 lat służby w Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służbie Kontrwywiadu Wojskowego, Służbie Wywiadu Wojskowego, Centralnym Biurze Antykorupcyjnym, Straży Granicznej, Służbie Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służbie Celnej, Służbie Celno-Skarbowej lub w Służbie Więziennej z wyjątkiem funkcjonariusza, który ma ustalone prawo do emerytury określonej w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, obliczonej z uwzględnieniem okresów służby i okresów z nią równorzędnych.
2.
W przypadku funkcjonariuszy Służby Celnej lub funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej dodatkowo wymagane jest ukończenie 55 lat życia i posiadanie w stażu służby co najmniej 5 lat:
1)
przy wykonywaniu zadań określonych odpowiednio w art. 1 ust. 2 pkt 4 i 5 ustawy z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie Celnej lub w art. 2 zadania Służby Celnej ust. 1 pkt 4â6 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej lub
2)
służby w Służbie Celno-Skarbowej.
3.
Funkcjonariusz Służby Celnej lub funkcjonariusz Służby Celno-Skarbowej, który w dniu zwolnienia ze służby, przekształcenia albo wygaśnięcia stosunku służbowego, osiągnął staż służby 15 lat, w tym co najmniej 5 lat, o których mowa w ust. 2, ale nie osiągnął wieku 55 lat życia, nabywa prawo do emerytury w dniu osiągnięcia tego wieku, niezależnie od przyczyny zwolnienia ze służby, wygaśnięcia czy przekształcenia stosunku służbowego.
a z drugiej strony jest taki art.
art 174
10.Przekształcenie stosunku służbowego w stosunek pracy traktuje się jak zwolnienie ze służby w rozumieniu ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin. Funkcjonariusz, którego stosunek służbowy uległ przekształceniu w stosunek pracy, otrzymuje niezwłocznie świadectwo służby.
11. W przypadku, o którym mowa w ust. 10, prawo do emerytury ulega zawieszeniu do dnia rozwiązania stosunku pracy w urzędzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych albo w jednostkach organizacyjnych KAS.
12. W przypadku, o którym mowa w ust. 10, przepisu art. 250 odprawa funkcjonariusza zwolnionego ze służby nie stosuje się.
Punkt 11 i 12 art. 174 jest ewidentnie niezgodny z art 12 punkt 3 art. Czy siłowe ucywilnienie jest przekształceniem stosunku służbowego?
chyba 5/55? albo się mylę
Z pisma na stronie głównej:
Czy to znaczy, że 2,3% w marcu, a podwyżka 655,00 zł do końca września, czy też oznacza to tylko tyle (i aż tyle), że pierwsza rata z 655 zł możliwa jest w marcu. No i co z 1% 0.5% za wysługę lat?! Pozdrawiam!
Komunikat ze spotkania jest enigmatyczny. Moim zdaniem przekazanie konkretnej informacji nt tego o czym była mowa i co ustalono wraz z subiektywną oceną nie stoi w sprzeczności z późniejszym opublikowaniem uzgodnionego protokołu. No chyba, że MF obawia się, że Sławek nie przedstawi tego uczciwie i zgodnie z prawdą i dlatego zobowiązał go do milczenia. * Komunikat wg mnie jest milczeniem. Ja nie mam wątpliwości w kwestii uczciwości Sławka. Jak rozumiem w protokole będzie wersja uzgodniona ale czy pełna i prawdziwa? W tej kwestii rodzą się wątpliwości. Czy po opublikowaniu protokołu Sławek przedstawi nam to co zostało pominięte i swoją subiektywną ocenę w co gra MF?