Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Informacja w sprawie wysokości emerytur. Dzięki czujności jednego z funkcjonariuszy zauważony został błąd w systemie wyliczającym emerytury. Chodzi o błędnie przyjętą średnią do wyliczeń. Mówimy o wzroście emerytur o około 12 %. (średnia 5808,9 zamiast 5154,8). Zwróciliśmy na to uwagę w ZER.
ZER przyjmował do wyliczenia podstawy emerytury w dotychczas wydanych decyzjach nieprawidłowe przeciętne uposażenie funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej. Powinno to być średnie uposażenie obowiązujące w dniu zwolnienia ze służby. Ponieważ data zwolnienia ze służby to 31.08.2017 to prawidłowa kwota zgodnie z treścią art. 18 f ust. 3 pkt4 ustawy emerytalnej powinna wynosić 5808,90 zł ( średnie uposażenie w sierpniu 2017 r. ), a nie 5154,80 zł. ( średnie uposażenie w 2018 r.).
ZER już skorygował sporo decyzji i koryguje kolejne, które wydał. Mają też już oczywiście wyliczać to wg właściwej średniej na przyszłość.
Oczywiście. Miałem na myśli fszy spełniających wszystkie warunki w chwili zwolnienia....
Żeby obliczyć emke przy średniej z 2017 roku wydaje mi się, że funkcjonariusz musiał spełniać wszystkie warunki do nabycia emki czyli mieć ukończone 55 lat życia. Ludzie którzy 55 lat osiągnęli w roku 2018 będą mieli liczoną emkę ze średniej z tego właśnie roku chociaż zostali wyrzuceni w roku 2017 czyli niestety dużo niższą. ( jakieś 400 zł ) Nie wiem czy ja to dobrze rozumie?
Proszę o wyjaśnienie:
Skoro wysokosc naszej przyszłej emerytury mundurowej zależy od średniego uposażenia w SCS, to oznacza, że im niższe średnie czy przeciętne uposażenie w służbie tym niższa emerytura???
Czy dobrze to rozumiem, bo nie czytałam, nie śledziłam tematu, a jestem zaniepokojona.
Teraz w służbie stosunek liczby starych do młodych funkcjonariuszy, a więc pensji większych do mizernych(a takie dostają młodzi, którzy przychodzą ) jest korzystny, ale i średnia będzie spadała i to mocno. sierpieńĹ 2017 - 5800, a w 2018 już 700 mniej. Za dwa lata będzie to 4500, za trzy lata 4100 i co wtedy??
Mam nadzieję, że coś źle zrozumiałam w tym temacie.
ProszÄ o wyjaĹnienie:
Skoro wysokosc naszej przyszĹej emerytury mundurowej zaleĹźy od Ĺredniego uposaĹźenia w SCS, to oznacza, Ĺźe im niĹźsze Ĺrednie czy przeciÄtne uposaĹźenie w sĹuĹźbie tym niĹźsza emerytura???
Czy dobrze to rozumiem, bo nie czytaĹam, nie ĹledziĹam tematu, a jestem zaniepokojona.
Teraz w sĹuĹźbie stosunek liczby starych do mĹodych funkcjonariuszy, a wiÄc pensji wiÄkszych do mizernych(a takie dostajÄ mĹodzi, ktĂłrzy przychodzÄ ) jest korzystny, ale i Ĺrednia bÄdzie spadaÄ i to mocno. sierpieĹ 2017 - 5800, a w 2018 juĹź 700 mniej. Za dwa lata bÄdzie to 4500, za trzy lata 4100 i co wtedy??
Mam nadziejÄ, Ĺźe coĹ Ĺşle zrozumiaĹam w tym temacie.
- Bardzo dobre spostrzeżenieJeśli można sobie do emki liczyć 10 najkorzystniejszych lat to z jakiego powodu nie można liczyć emki ze średniej najkorzystniejszej jeśli taka była w momencie uzyskania praw emerytalnych.
Oczywiście. Miałem na myśli fszy spełniających wszystkie warunki w chwili zwolnienia.
Piotrek czegoś tu nie rozumie jeśli w czerwcu 2017 banaś wyrzucił człowieka ze służby lub ucywilnił i ten człowiek w tym roku w listopadzie kończy 55 rok życia i ma spełnione te ich 5 lat przy czynnościach policyjnych no to chyba spełnia wszystkie warunki żeby dostać emkę policyjną w roku 2017 zgodnie zSory, jest jeszcze jeden przypadek w czerwcu 2017 ucywilnienie/zwolnienie a np. w listopadzie 2017 ukończenie 55 roku życia to nie moment ucywilnienia ale jeszcze 2017 i też w plecy? Zastosowanie ma ma art. 21 ustawy zmieniającej emki policyjne?
Witam,
Jeżeli średnia będzie spadać to stosunek procentowy będzie wzrastać.
Na Twoim przykładzie, zakładając że pensja brutto równa się 5800, czyli tyle co średnia w 2017:
2017=100%
w 2018 średnia 5100 = 113,72%
w 2019 średnia 4500 = 128,88%
w 2020 średnia 4100 = 141,46%
Kwoty średnie przyjąłem z Twojego zapytania i średnia z tych lat wyjdzie 7 X 100%= 700 , te trzy lata 384,06 to średnia będzie z 10 lat 108,40 %.
I dalej :
Jeżeli w 2017 byś odchodziła i zakładając że średnia wyszła by Ci 100 % to kwota bazowa wynosiła by 5800
Jeżeli w 2020 to 4100 x 108,40 % to kwota bazowa wynosiła by 4444,40
Od kwot bazowych naliczamy nasze procenty z lat.
W Twoim przykładzie bardzo drastycznie spadły średnie w kolejnych latach ale jednak wskazuje że w przypadku zmniejszenia kwoty bazowej, chociażby przez to że duża ilość nowych funkcjonariuszy obniży ją, emerytura może być dużo mniejsza .
Sławku, czy Związek ma jakiś pomysł dla ucywilnionych funkcjonariuszy, którzy nie spełniają warunku 55 lat ???
Mam informację od funkcjonariusza, który przeszedł na pełną emeryturę z SCS, czyli 75%, bo wcześniej był w innych formacjach mundurowych. Policzono mu emeryturę z lat 2006-2017 i wyszła w wysokości netto wyższej od pobieranego uposażenia. Można powiedzieć, że średnio wyższa o tyle, jakby doliczono trzynastkę.
Przepraszam Panie Przewodniczący, ale ponawiam pytanie, gdyż wszyscy w mojej opinii ucywilnieni funkcjonariusze po raz drugi dostali od jeszcze nam panującego "po Bożemu" KOPA, gdyż nawet jeśli mieli 5 lat policyjnych + 15 lat .... a nie mają 55 to nie mają szansy na emkę mundurową !!!!!!!!!!
Proszę o komentarz