Emerytury !!!

Dzięki za info
Do zdeterminowany. Bo tak było. Przypomnę znany wszystkim komunikat MF na Corintii i pismo w imieniu Min. Fin. z 28 stycznia. Nie mogę odpowiadać za zmianę zdania SSC.
Sympozjum się udało, ale czy da efekty to dopiero zobaczymy. Wg mnie wniosło dużo do sprawy. Będzie relacja.
Nadzieja jest do końca i wiara także. We mnie również. Damy radę

Mam jedno pytanie ...
czy nie jest to przypadkiem kolizja prawna ...

Przepisy jednej ustawy, mogą znosić przepisy innej, ale z zasady (ze wskazanymi wyjątkami) nie mogą działać wstecz.
Czyli dla nas np. przyznane już prawo do emerytury, nie może zostać wycofane. Przewidziany tutaj wyjątek, dotyczy tylko możliwości całkowicie zgodnego z prawem, przyznania emerytury wstecz, pomimo jej wcześniejszego nieprzysługiwania.
Pewnym rodzajem generalnej "reguły" w Prawie, jest umożliwienie jego zadziałania wstecz, wyłącznie w wypadku nowych przepisów, dla podmiotu korzystniejszych !!
To tak w skrócie.
Zwracałem już na to uwagę, lecz jakoś nikt nie podjął tematu ...

Nie ma dialogu z SSC. Podkomisja ds proj obywatelskiego czeka na Jego poprawki. Nie wiem dlaczego SSC nie przekazał wciąż swojego stanowiska do Podkomisji, mimo iż deklarował w ubiegłym tygodniu, że prace będą prowadzone równolegle do KAS. Skoro nie ma dialogu i woli do kompromisu ze strony SSC, nic Go nie blokuje. Zwloka budzi obawy o brak chęci MF do procedowania projektu obywatelskiego

Czyli co, dupa???. Czekamy na dorżnięcie ???.i
Nie ma dialogu z SSC. Podkomisja ds proj obywatelskiego czeka na Jego poprawki. Nie wiem dlaczego SSC nie przekazał wciąż swojego stanowiska do Podkomisji, mimo iż deklarował w ubiegłym tygodniu, że prace będą prowadzone równolegle do KAS. Skoro nie ma dialogu i woli do kompromisu ze strony SSC, nic Go nie blokuje. Zwloka budzi obawy o brak chęci MF do procedowania projektu obywatelskiego

...W Konstytucji z 1997 roku[2] zasada nieretroaktywności została wyrażona jedynie w dziedzinie prawa karnego, w art. 42 stanowiącym, że "Odpowiedzialności karnej podlega ten tylko, kto dopuścił się czynu zabronionego pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia. Zasada ta nie stoi na przeszkodzie ukaraniu za czyn, który w czasie jego popełnienia stanowił przestępstwo w myśl prawa międzynarodowego". W innych dziedzinach zasada ta nie została wyrażona wprost.

Art. 5 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (ze zm.)[3] daje możliwość „nadania aktowi normatywnemu wstecznej mocy obowiązującej, jeżeli zasady demokratycznego państwa prawnego nie stoją temu na przeszkodzie”. Artykuł ten pozostaje jednak w systemowym związku z poprzedzającą go regulacją art. 4 ust. 1 i 2 tej ustawy, co powoduje, że to na organie, który chce ustanowić akt, ciąży obowiązek wskazania uzasadnienia (wynikającego z ważnego interesu państwa) dla swojego działania oraz wykazania, że żadna z zasad demokratycznego państwa prawnego nie stoi temu działaniu na przeszkodzie. Zgodnie z orzeczeniami Trybunału Konstytucyjnego i poglądami doktryny, moc wsteczna nie może być nadana rozporządzeniu ani aktowi prawa miejscowego[4]...

Brak chęci MF do procedowania projektu obywatelskiego. To już nie brak chęci to wstręt lub odraza do projektu obywatelskiego.
Ale jak to się ma do zapewnień Szydło, Kaczyńskiego, Dudy o tym, że wszystkie projekty obywatelskie będą wdrażane a głos Polaków jest dla nich najważniejszy.

Witam wszystkich. Mam pytanie do Sz.P. Sławka, czy w związku z sytuacją, o której mowa powyżej Zarząd ZZ Celnicy ma zamiar, podjąć jakieś działania, czy też czekamy do stycznia 2017. i niech sie dzieje co chce. Pozdrawiam wszystkich

a nie ma czegoś takiego jak niedopełnienie obowiązków, przekroczenie uprawnień,? co z zawiadomieniem do Prokuratury?? co z postępowaniami bez zbędnej zwłoki? nie wiążą nikogo żadne terminy??

Nie ma dialogu i pewnie go nie bedzie, Slawku na co my czekamy???Ten rzad rozumie tylko argument sily-przed chwila Komisja Sprawiedliwosci i Praw Czlowieka przeglosowala odzucenie projektu ustawy zaostrzajacej aborcje. Tlumy kobiet to spowodowaly!!! Ruszmy sie!!!

Chyba koledze Siwemu ciężko jest z tym, że został oszukany przez polityków, którym zawierzył pomagając obalić Po. Czas zacząć realnie prawnie walczyć o wprowadzenie projektu obywatelskiego i jeśli antypolski Kas wejdzie żeby miał ludzką twarz i chronił prawa obywatelskie i konstytucyjmne funkcjonariuszy celnych.

Siwy pomógł obalić PO?!!!! Doprawdy...ciekawa teza...lecz ..."kolego" pamiętaj o jednym!!! ZZ działające poza zakładem pracy ...są wiarygodne...działają na rzecz członków...a tak będąc pracownikami "firmy" stają się zakładnikami...tak!!!...przychodzi czas kiedy dla dobra "członków" układają się z "chlebodawcą"...cóż...jak myślicie...brak zdecydowania w działaniu ZZ...to już kapitulacja?

...."ZZ działające poza zakładem pracy ...są wiarygodne...działają na rzecz członków..."
Zwłaszcza te, które są bierne i teraz milczą gdy łamane są prawa pracownicze w Polsce. Wiadomo jakiej partii są tubą.

Popatrz na ZZ np Anglia/Holandia...czy tam jakiś "członek" narzeka?...wręcz przeciwnie...z prostej przyczyny...zawiodą...zmieniam ZZ... następny broni ... dlaczego? jeden "członek" zawiedziony działaniem...ZZ znika z "rynku"...

Wczoraj Sympozjum w Senacie, dzisiaj Ministerstwo Pracy, od paru tygodni WRDSy w wojewodztwach. Wszystko w celu obrony praw i interesów celników. Naprawdę nie wiemy w co ręce włożyć. Niesprawiedliwe są niektóre wpisy

Tak Panie przewodniczący nie można tego Panu umniejszyć tylko co to wnosi do sprawy jeśli chodzi o emerytury i bandycki Kas? Rok temu admin banował osoby; które przewidziały to co jest w tej chwili czyli bandycki kas i brak emerytur.Tak poza tym to szacunek dużo paplaniny i nic w sprawie do przodu.

Tak Panie przewodniczący nie można tego Panu umniejszyć tylko co to wnosi do sprawy jeśli chodzi o emerytury i bandycki Kas? Rok temu admin banował osoby; które przewidziały to co jest w tej chwili czyli bandycki kas i brak emerytur.Tak poza tym to szacunek dużo paplaniny i nic w sprawie do przodu.
To co właściwie szanowny Kolega proponuje? Jakie ma pomysły? Jakie miał pomysły? Tylko nie pytam o takie pomysły na zasadzie " weźmy się, a wy zróbcie..."
...!??

a co dla celnika z 5 letnim stazem dzisiejsza petycja czy wczorajsze sympozjum?? co mi z tych emerytur? czemu tak o to walczycie a pomijacie kas? co dla ludzi ze stazem mniejszym niz 15 lat dadza te emerytury??NIC
Walczcie o nasza prace dalej w słuzbie celnej!!!

a co dla celnika z 5 letnim stazem dzisiejsza petycja czy wczorajsze sympozjum?? co mi z tych emerytur? czemu tak o to walczycie a pomijacie kas? co dla ludzi ze stazem mniejszym niz 15 lat dadza te emerytury??NIC
Walczcie o nasza prace dalej w słuzbie celnej!!!

stapless4, a czy Ty pofatygowałeś się aby zobaczyć relację z sympozjum???

Back
Do góry