Emerytury !!!

Witam wszystkich.

Nie rozumiem po co zastanawiać się nad treścią opinii sporządzonych na zlecenie kierownictwa MF, które nie chciało zdecydować o tej sprawie w tej kadencji Sejmu.

Ponadto opinie stwierdzają to co wiemy od dnia ogłoszenia wyroku TK. Mianowicie, że ustawodawca ma pełną swobodę, a więc może objąć wszystkich. Wszystko zależy od woli Parlamentu, zapewne już nowej koalicji. A zatem nie podchodzę nazbyt poważnie do tego co zaproponuje obecny SSC, gdyż to już nie on będzie o tym decydował.
Jedno jest pewne. SSC bardzo, ale to bardzo zaszkodził sprawie, bo przy innym Szefie sprawa ta mogła być załatwiona w tej kadencji, a J.Kapica od razu po wyroku medialnie sprawę odłożył ad acta, a następnie zepsuł wszystko w Parlamencie przesyłając tam swoje wątpliwości i stanowisko o "konieczności" zasięgnięcia opinii.
Pozyskiwanie tych opinii jest tylko marnotrawieniem pieniędzy podatników. jest robione tylko po to, aby zabezpieczyć własne nieróbstwo, a raczej działania destrukcyjne SSC w tej sprawie. Zastanawiam się nad pozyskaniem opinii eksperckiej przez Związek, tylko jest pytanie po co opinia, aby stwierdzić oczywistości, tzn. że ustawodawca może objąć wszystkich, a dzielenie samych funkcjonariuszy celnych będzie niezgodne z Konstytucją, czyli to co napisał już RCL i A.Halicki. Po co też w tej kadencji, skoro jest już jednoznaczne po wczorajszym spotkaniu w MF, że ten Rząd woli nie ma, aby sprawę załatwić?

Za to każdy Funkcjonariusz celny może przyczynić się do wzmocnienia ww. woli politycznej i do realnego wsparcia i wpływu na sprawę zbierając podpisy pod obywatelskim projektem ustawy. Przekroczyliśmy już 30 000 zebranych podpisów.
Zachęcam gorąco wszystkich Funkcjonariuszy do dalszego działania, a tych, którzy jeszcze nie ruszyli z akcją proszę o podjęcie działań.
Obiecuję, że tak jak nie spoczęliśmy i zainicjowaliśmy sprawę w TK i następnie broniliśmy jej przed TK, mimo rzucania licznych kłód pod nogi, tak samo SKŁADAM PUBLICZNĄ DEKLARACJĘ, ŻE NIE SPOCZNIEMY I DOPROWADZIMY DO OBJĘCIA WSZYSTKICH FUNKCJONARIUSZY CELNYCH ZAOPATRZENIOWYM SYSTEMEM EMERYTALNYM.

Proszę całe środowisko zawodowe o rozliczenie mnie z tej deklaracji w przyszłości

Proszę jednak wszystkich Funkcjonariuszy celnych o pomoc.
Wnieśmy obywatelski projekt do Sejmu, a wygramy. Mam na to gotowy plan. Pozwólcie mi go tylko zrealizować.

DZIAŁAJMY, PROSZĘ WAS O POMOC. TO NIC NIE KOSZTUJE. NIECH NIKT NIE POZOSTAJE BIERNY

tylko idiota by nie spróbował

czas najwyższy się ogarnąć. jest trzydzieści tysięcy podpisów. zebranych zapewne przez maksymalnie dwa tysiące funkcjonariuszy. oczywiście niczego nie mamy zagwarantowanego.

ale tylko idiota by nie spróbował.

licznik zbierających podpisy

jeszcze jedno. mnie zdaje, że zadanie przedstawienia jakiejkolwiek propozycji ustawy przekracza prerogatywy naszego przetuczonego zucha. moc już nie jest z nim. dlatego też zwyczajnie bije pianę tymi opiniami. by proxy tak na wszelki wyborczy wypadek ;).

kolego sławomirze, może tak jakiś licznik funkcjonariuszy zbierających podpisy dało by się podczepić po stronę?

Ostatnia edycja:
Otrzymałem kolejne podpisy do wysłania:
- 439 Dołhobyczów, Hrebenne, Tomaszów Lubelski,
- 279 Zamość
- 501 Biała Podlaska
Zbierających z oddziałów granicznych i wewnętrznych proszę o przekazywanie list na bieżąco lub przesłanie bezpośrednio do Komitetu. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie i liczymy na dalsze wsparcie akcji.
pozdrawiam
Wiesław Szot

Witam wszystkich,którym zależy bardzo na włączeniu Wszystkich Celników do emerytur mundurowych i nie są za podziałami wśród Nas,bo w żadnej innej normalnej formacji takich podziałów nie ma i nie było.Do tysiączka podpisów brakuje mi dwanaście wpisów i podpisów życzliwych Naszej Służbie obywateli,prawdopodobnie w poniedziałek wyślę do Ciebie Sławku w/w wykazy.Pozdrawiam,OC Siedlce.

Ostatnia edycja:
opinie tych "ekspertów" nie mają żadnego znaczenia.

To tylko celowa gra Rządu na zwłokę aby możliwie odroczyć prace legislacyjne i czytanie w Sejmie naszych projektów. Od woli politycznej zależny kto emki dostanie, a sami widzimy że pojawia się tyle możliwości i kombinacji, że najprostszym i najbardziej sprawiedliwym rozwiązaniem są emki dla wszystkich.

Tak jak już wiele razy wspominaliśmy w tej kadencji raczej nic się nie wydarzy, zaczynają się poselskie wakacje a Rząd obrady będzie prowadził w terenie prowadząc przy tym kampanię parlamentarną.

Chyba najważniejsze w tym momencie działania to dalsze zbieranie podpisów w sprawie emek oraz monitorowanie sytuacji w związku ze środkami przewidzianymi na podwyżki w budżetówce (ale to już inny temat).

Mam nadzieję że IC wewnętrzne nie wysyłają podpisów ponieważ chcą wysłać ich mega ilość zbiorczo. Na tą chwile sytuacja w nich nie rokuje jednak dobrze.

Ostatnia edycja:
Pozdrawiam Ciebie stary1, Andrzeja i wszystkich, którzy są zaangażowani w akcję. Miło było Was poznać. Wielki ukłon dla Was. Przyjadę do Was jeszcze w sierpniu, bo Sąd Okręgowy w Siedlcach odroczył termin rozprawy i wezwie mnie na sierpień.
Otrzymałem informację, że partia ok. 1700 podpisów została dzisiaj nadana z IC Przemyśl. Potwierdzam też odbiór około 2000 podpisów z Kuźnicy. Już tydzień temu dostałem info o ponad tysiącu z Krakowa, który wciąż nie został nadany. Niesamowicie działa IC Katowice i ma już zebrane - tyle jest w siedzibie Komitetu - 5995 podpisów co stanowi 50,68%założonego przez nas umownie planu, IC Opole 53,94%.
Dziękuję. Cieszę się bardzo, że coraz więcej Funkcjonariuszy zaczyna rozumieć jak ważne dla przyszłości SC jest to przedsięwzięcie.

Ostatnia edycja:
Pozdrawiam Ciebie stary1, Andrzeja i wszystkich, którzy są zaangażowani w akcję. Miło było Was poznać. Wielki ukłon dla Was. Przyjadę do Was jeszcze w sierpniu, bo Sąd Okręgowy w Siedlcach odroczył termin rozprawy i wezwie mnie na sierpień.
Otrzymałem informację, że partia ok. 1700 podpisów została dzisiaj nadana z IC Przemyśl. Potwierdzam też odbiór około 2000 podpisów z Kuźnicy. Już tydzień temu dostałem info o ponad tysiącu z Krakowa, który wciąż nie został nadany. Niesamowicie działa IC Katowice i ma już zebrane - tyle jest w siedzibie Komitetu - 5995 podpisów co stanowi 50,68%założonego przez nas umownie planu, IC Opole 53,94%.
Dziękuję. Cieszę się bardzo, że coraz więcej Funkcjonariuszy zaczyna rozumieć jak ważne dla przyszłości SC jest to przedsięwzięcie.

Dobry wieczór, Sławku, nie wiem dlaczego nie bierzesz pod uwagę tego, co już tutaj dwukrotnie powtórzyłem.
Akcji potrzebna jest profesjonalna organizacja!
Szkoda zaangażowania bardzo różnych ludzi w to przedsięwzięcie, skoro sam wybierasz amatorską opcję jego przeprowadzenia.
Ci ludzie często/niejednokrotnie wcale nie są związkowcami z ZZ Celicnicy.pl.
To są ludzie dobrej woli z ogółu celników. Sam znam wielu takich, i to zaangażowanych w zbieranie podpisów.
A Ty sam nie chcesz pomóc tej akcji.
Proszę Cię - zaangażuj swoich związkowców po to, by profesjonalnie i sprawnie, dając wiarygodną nadzieję na sukces, poprowadzić naszą wspólną akcję.
Zrób to, o co Cię dwukrotnie prosiłem, zamiast epatować Forumowiczów swoimi "przeciekami" nt. liczby zebranych podpisów.
Prawda jest najmocniejszym i najlepszym bodźcem.
Zatem proszę jeszcze raz: wprowadź etapy przekazywania i informowania o zebranych podpisach.
Zaangażuj swoje struktury w akcję, w tym w szczególności w kontakty z innymi strukturami związkowymi w innych służbach.
Sprawozdawaj z efektów i informuj - najlepiej w czasie jak najbardziej zbliżonym do rzeczywistego - o postępach naszego przedsięwzięcia.
I najważniejsze - podejmij aktywne działania na rzecz pozyskania zaplecza politycznego.
Pozdrawiam.

Zgadzam się z przedmówcą. Sławek weź tą akcję że tak powiem zorganizuj. U mnie większość funkcjuszy nie orientuje się o co chodzi,nikt nie był i nikt nie poinformował że w ogóle taka akcja ma miejsce .Sławek zobowiąż lokalnych szefów,niech ruszą na oddziały. Uwierz mi że nie masz pojęcia jak bardzo tego brakuje .

Każdy Funkcjonariusz wie o akcji i może działać. Każdy z Was tj. Szanowny Falcon i Pandzior8 możecie robić to co piszecie, w szczególności jeżeli widzicie bierność funkcyjnych działaczy w Waszych lokalizacjach, albo gdy nie ma po prostu tam struktur ZZ Celnicy PL.
Uwierzcie mi też, że apeluję i proszę stale te struktury, które mamy o takie dokładnie działania jak piszecie, obdzwaniam i mobilizuję. Proszę też o sprawozdania z podjętych działań. Zapewniam Was, że w bardzo wielu miejscach takie działania są aktywnie podejmowane.

Co do przekazywania informacji na temat zbiórki przepisów, Ty masz takie zdanie, a wielu innych mówi mi, aby właśnie stale aktualizować licznik. Apele o przesłanie podpisów już były w poprzednich Komunikatach i rozpoczęcie zbiórki na nowych wykazach i jak widać podpisy są wciąż u ludzi - vide ww. mój wpis, tak więc takie przekazywanie etapami, nic raczej w tym nie zmieni, ale piszę obecnie Komunikat Komitetu i pomyślę o tym jeszcze. Otrzymuję też wiele podpowiedzi, aby właśnie podawać informacje Izbami na temat tego kto ile zebrał. Od czasu do czasu będę to zatem czynił.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Dziękuję też wszystkim tym Funkcjonariuszom, którzy nie są członkami ZZ Celnicy PL albo są tzw. szeregowymi członkami i mimo tego rozkręcają akcję w swoim otoczeniu. Na tym to polega. ZZ Celnicy PL nie ma wciąż struktur nawet w niektórych IC, a co dopiero we wszystkich komórkach. Bierzcie sprawy we własne ręce i działajcie nie oglądając się za bardzo na nic.
Ta akcja jest Nasza. Nasza pisane z dużej litery oznacza, że jest to akcja środowiska zawodowego. Każdy Komunikat Komitetu jest kierowany do wszystkich Funkcjonariuszy i Pracowników SC z prośbą o działanie

Ostatnia edycja:
W Twojej IC Pandzior8 działa dopiero co założone Koło. Jestem pełen podziwu dla Przewodniczącego, że podjął się tego zadania. Jak na początek to działa całkiem dobrze, a widzisz, Ty masz odmienne odczucia. Wspomóż go proszę, bo sam pisałeś, że Wasza IC jest trudna, a do tego dochodzi jeszcze destrukcyjne działanie Przewodniczącej ZZ z Waszej IC skupionych w Zrzeszeniu. Musicie to przełamać, ale pomóż Przewodniczącemu Koła. On ma do pomocy najwyżej jedną, dwie osoby, nie licząc prężnie działających ośrodków zamiejscowych. Ty zaangażuj od siebie jedną, dwie i działajcie razem. W jednym z takich ośrodków zamiejscowych w Waszej IC Funkcjonariusze sami się zorganizowali i zbierają podpisy, mimo że nie ma tam struktur ZZ Celnicy PL i tak jest w większości miejsc w Polsce, bo na tym polega akcja - TO JEST AKCJA ŚRODOWISKA ZAWODOWEGO. Spytaj Przewodniczącego na jakim etapie są kontakty z innymi służbami mundurowymi. Na pewno podejmuje takie działania. Idź z nim. POMÓŻ MU ROZKRĘCIĆ AKCJĘ W TWOJEJ IC! Każdy Funkcjonariusz może udać się do znajomych Funkcjonariuszy innych służb. POZDRAWIAM

Ostatnia edycja:
Dobry wieczór, Sławku, nie wiem dlaczego nie bierzesz pod uwagę tego, co już tutaj dwukrotnie powtórzyłem.
Akcji potrzebna jest profesjonalna organizacja!
Szkoda zaangażowania bardzo różnych ludzi w to przedsięwzięcie, skoro sam wybierasz amatorską opcję jego przeprowadzenia.
Ci ludzie często/niejednokrotnie wcale nie są związkowcami z ZZ Celicnicy.pl.
To są ludzie dobrej woli z ogółu celników. Sam znam wielu takich, i to zaangażowanych w zbieranie podpisów.
A Ty sam nie chcesz pomóc tej akcji.
Proszę Cię - zaangażuj swoich związkowców po to, by profesjonalnie i sprawnie, dając wiarygodną nadzieję na sukces, poprowadzić naszą wspólną akcję.
Zrób to, o co Cię dwukrotnie prosiłem, zamiast epatować Forumowiczów swoimi "przeciekami" nt. liczby zebranych podpisów.
Prawda jest najmocniejszym i najlepszym bodźcem.
Zatem proszę jeszcze raz: wprowadź etapy przekazywania i informowania o zebranych podpisach.
Zaangażuj swoje struktury w akcję, w tym w szczególności w kontakty z innymi strukturami związkowymi w innych służbach.
Sprawozdawaj z efektów i informuj - najlepiej w czasie jak najbardziej zbliżonym do rzeczywistego - o postępach naszego przedsięwzięcia.
I najważniejsze - podejmij aktywne działania na rzecz pozyskania zaplecza politycznego.
Pozdrawiam.
W 100% zgoda. Rozmawiałem z kolegą, oficerem sw. Powiedzial tak - chlopie, ja wiem, ze wasza sluzba i nasza zyja w bardzo dobrych stosunkach. W moim okregu jest 1500 funkcjonariuszy. Zapewniam cie ze wszyscy sie podpisza. Ale uderzaj do gory albo do zwiazkow. Na 100 proc otrzymasz
pomoc i kupe podpisow.
Now moze tedy droga. Wystarczy, zeby szefowa zwiazku z mojej izby porozumiala sie ze zwiazkami w sw, sg, sp czy policji. Proste jak drut. A tymczasem bawimy sie w aptekarzy.

Uważam, że trzeba iść do Komend! Każdy, nie oglądając się na nic, powinien to uczynić. Najwyżej usłyszycie, że już ktoś był. To tylko lepiej dla akcji, bo pokaże Kolegom z innych formacji Naszą determinację. Zapewniam, że proszę funkcyjnych działaczy ZZ Celnicy PL o takie działanie.

Ja np. w Woj. Opolskim byłem u Przewodniczącego NSZZ Policji na Województwo i zapewniam Was, że tak samo zrobili już członkowie ZZ Celnicy PL w kilku Województwach, a będą na dniach w kolejnych - czyli tak jak pisze mzyglod - i spowodowaliśmy, że wykazy i projekt zostały rozesłane do wszystkich Komend, gdzie są ZZ innych służb.

Niech nikt proszę nie myśli, że to wystarczy. NIE!

To nie spowoduje, że spłynie dużo podpisów. Byłem sam już w kilku Komendach. Sprawa wygląda tak, że jak rozmawiam z Funkcjonariuszami to wszyscy podpisują, ale w drugiej Komendzie zostawiłem wykaz i przeleżał w kącie tydzień i nic.
Musimy udać się do Komend i innych służb mundurowych i bezpośrednio zbierać te podpisy. Kontaktować się ze znajomymi Policjantami i Funkc. innych służb i lokalnymi związkowcami i fizycznie zbierać, a nie tylko zostawiać wykazy. Funkcjonariusze innych służb sami z siebie nie będą się podpisywać, trzeba być tam i zbierać podpisy. To oczywiste.

Każdy Funkcjonariusz powinien zaangażować się w takie działania, bo ja jestem w stanie odwiedzić co najwyżej kilka Komend, no może naście w Województwie, a samych policyjnych jest dużo więcej a gdzie inne formacje.
Niech każdy odwiedzi tylko Komendy w swojej miejscowości, a będzie dobrze.

Cedowanie tego tylko na działaczy ZZ jest nieporozumieniem i szkodzi Naszej akcji. Ile Komend jest w stanie odwiedzić Przewodniczący w Twoim Województwie, szanowny Pandzior 8? Ile funkcyjni działacze z OC Świecko, w całym Woj. Lubuskim? Ile jeden Przewodniczący na całe Woj. Świętokrzyskie, itd., itd.? Ile ja w Woj. Opolskim, no może pomoże mi kilka osób, ale i tak nie ogarniemy, a nie są to funkcyjni działacze.

Mam nadzieję, że moi szanowni przedmówcy to zrozumieją i także odwiedzą co najmniej kilka Komend.

Szanowny mzyglod. Po takiej rozmowie powinieneś pociągnąć temat. Proszę zrób to. Niech każdy wykorzystuje takie znajomości i kontakty.
Zapewniam, że równolegle działania prowadzą struktury ZZ Celnicy PL, ale to nie jest wystarczające.

AKCJA OBYWATELSKA JEST AKCJĄ ŚRODOWISKA ZAWODOWEGO.
DZIAŁAMY WSZYSCY!

POZDRAWIAM

Ostatnia edycja:
Panie Sławku, wiadomo że się będziemy z kolegą Kapicą powoli żegnać, może byśmy zrobili na niego zrzutkę, każdy da po parę groszy, na jakiś kalendarz, pamiętnik z wpisami, a może wprost dać mu kasę ?
Może wpłacać po parę złotych na konta izb z adnotacją ,, Dla Jacka na nową drogę życia w podzięce wdzięczni funkcjonariusze ,, ?

Panie Sławku, wiadomo że się będziemy z kolegą Kapicą powoli żegnać, może byśmy zrobili na niego zrzutkę, każdy da po parę groszy, na jakiś kalendarz, pamiętnik z wpisami, a może wprost dać mu kasę ?
Może wpłacać po parę złotych na konta izb z adnotacją ,, Dla Jacka na nową drogę życia w podzięce wdzięczni funkcjonariusze ,, ?

Sławku, Koleżanki i Koledzy!
Może z powodu późnej pory, zmęczenia, zbyt wielkiej ilości bodźców oddziałujących na system nerwowy, napisałem dziś w nocy niezbyt wycyzelowany wpis.
W związku z tym zostałem nie do końca dobrze zrozumiany.
Chciałem zwrócić uwagę na fakt, iż akcja obserwowana z boku może u niektórych odbiorców sprawiać wrażenie WYŁĄCZNIE oddolnego, "amatorskiego" zrywu zapaleńców, którzy porywają się na rzeczy wielkie.
Mnie natomiast zależy na tym, żeby te działania - podejmowane w odzewie na apele Sławka - były prowadzone równolegle z widoczną i intensywną aktywnością "aparatu związkowego".
Nie chodzi o to, by jedni wyręczali drugich, lecz by się nawzajem UZUPEŁNIALI W DZIAŁANIU.
Nie będę się rozwijał w szczegółach. Długo dziś ze Sławkiem korespondowałem, mam wrażenie (i trochę nadzieję), że obaj więcej teraz rozumiemy.
Apeluję więc i ja - RÓBMY DALEJ SWOJĄ ROBOTĘ - KAŻDY Z NAS, NA ILE TYLKO JEST W STANIE.
Do zapaleńców zbierających w transie, do ostrożnych, którzy zdobędą kilka podpisów, do przyglądających się z boku, do "działaczy", którzy powinni rozumieć, że muszą udźwignąć więcej niż inni i że ci inni ich obserwują, do innych ZZ kalkulujących, jak wygrać na naszej przegranej.
Jeśli się uda, to będzie nasza wspaniała pierwsza ważna wygrana w drodze do WYGRANEJ GŁÓWNEJ.
Jeśli włożymy w to maksimum zaangażowania i wiary w nasze możliwości, to nawet jeśli miałoby się nie udać, i tak uczciwie będziemy mogli patrzeć innym w oczy, z poczuciem spełnienia obowiązku i dumy z udziału w wielkiej, dobrej sprawie.

Przepraszam Sławka oraz Koleżanki i Kolegów, którzy mogli poczuć się zdezorientowani.
Ja oczywiście dalej zbieram podpisy.
Pozdrawiam.

PS. Ale jednocześnie zwracam się do wszystkich zbierających - przesyłajcie podpisy dużo częściej niż teraz.
Tyle, ile tylko macie, następnym razem znowu coś doślecie.
Musimy dbać o nasze morale, które najlepiej budować pozytywnym przekazem wynikającym z informacji, że idziemy realnie do przodu.

może tak w prezencie 100 000 podpisów pod projektem emerytalnym wniesionym pod obrady sejmu przez ZZ CELNICY PL. czyli przez związek zawodowy, który mu tym projektem zwyczajnie wybił zęby?

Może by tak wysłać SSC pare wykazów do zbierania podpisów, a niech sobie chłopczyk pobiega po MF-ie, taki "gwóźdź" a co

Back
Do góry