Ty, cwaniak, dlaczego sie nie chwalisz, że od trzech lat służba cywilna dostaje coroczne podwyżki?
Zawiść twoja, którą emanujesz na tym forum, wróci do ciebie i odczujesz jej skutki.
Wolałeś zostać cywilem, to teraz milcz!
Masz złego informatora... Sorry ale nie wierzę w "zwrotną" karmę ale skoro ty tak to fajnie...
Tak wiem, że miętowi nadludzie woleliby żeby cywilny zapier... za miskę ryżu (bądź na polskie warunki za talerz pyrów). Od 2008 miałem 2 podwyżki po 250 zł brutto każda! WOW!!! Tak wiem, zdecydowanie za dużo jak dla cywilnego. Mea maxima culpa. Jedna w 2012 roku kiedy to odbywało się pseudo wartościowanie KSC. Na pasku mamy odpowiednik waszego specjalisty a do zapier... zadania młodszego eksperta/eksperta. Zależy od izby i wartościowań naczelników. Druga w 2014r., kiedy to przyszło potajemne pismo z MFu że po analizie stanowisk KSC są dla nich/nas jakieś ochłapy. Tak, dostaliśmy ale dopiero po interwencji związków. Tak widzielibyśmy podwyżkę jak świnia niebo. Po tych kolosalnych podwyżkach (aż nie wiem na co wydawać kasę- tyle jej jest) nadal mamy w du... jakieś 1000-1500 brutto do miętuska biurko obok.
Sorry ale nie miałem żadnego wyboru: miętowa szlachta czy cywilny parobek. Tak wiem, cywilni mają jak u pana boga za piecem:
Art. 78. 1. Członek korpusu służby cywilnej przy
wykonywaniu obowiązków służbowych nie może kierować
się interesem jednostkowym lub grupowym.
2. Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno
publicznie manifestować poglądów politycznych.
3. Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno
uczestniczyć w strajku lub akcji protestacyjnej zakłócającej
normalne funkcjonowanie urzędu.
4. Członek korpusu służby cywilnej nie może łączyć
zatrudnienia w służbie cywilnej z mandatem radnego.
5. Urzędnik służby cywilnej nie ma prawa tworzenia
partii politycznych ani uczestniczenia w nich.
6. Członek korpusu służby cywilnej zajmujący wyższe
stanowisko w służbie cywilnej nie może pełnić
funkcji w związkach zawodowych.
7. Przepis ust. 5 ma zastosowanie do pracownika
służby cywilnej zajmującego wyższe stanowisko
w służbie cywilnej.
Art. 80. 1. Członek korpusu służby cywilnej nie
może podejmować dodatkowego zatrudnienia bez pisemnej
zgody dyrektora generalnego urzędu ani wykonywać
czynności lub zajęć sprzecznych z obowiązkami
wynikającymi z ustawy lub podważających zaufanie
do służby cywilnej.
2. Urzędnik służby cywilnej nie może podejmować
zajęć zarobkowych bez pisemnej zgody dyrektora generalnego
urzędu.
3. Przepis ust. 2 ma zastosowanie do pracowników
służby cywilnej zajmujących wyższe stanowiska
w służbie cywilnej.
Także, morda w kubeł i zapier...
Co do dyskryminacji. W USach też są komórki karno-skarbowe, kontrolne, egzekucyjne. UKSy wiadomo. Wykonują dokładnie te same zadania co wy!
Też powinni mieć przywileje. Koniec końców "celnicy" z którymi pracuję całą swoją x-letnią służbę siedzieli na dupie i klepali sobie pisemka. Decyzje, postanowienia i inne duperele. W życiu nie odprawili żadnego towaru, nie przyjęli zgłoszenia, nic czym zajmuje/powinien zajmować się celnik. Robią toczka w toczkę to samo co pracownik Urzędu Skarbowego lub UKSu. O komórkach finansów, rozliczeń, informatyki, logistyki, kadr czy organizacyjnego nie będę pisał bo to śmiech na sali. W Urzędach Miast do takich działów zatrudniają pracowników interwencyjnych z PUPów!!!
W tym miejscu chciałbym pozdrowić 55-letnich miętusów (być może za jakiś czas) emerytów którzy byli, są i pewnie będą typowymi biurwami nie mającymi z pracą celnika NIC wspólnego!
Good luck & Have Fun !!!
Wasz na zawsze oddany cywil!