emerytur wcześniejszych- nie będzie?!

"Shift" myślę ,że znasz znaczenie układu klawiszy: Ctrl,Alt,Delete (jeśli nie zadzwoń do SSC,na pewno Ci pomoże),więc bądź uprzejmy nacisnąć je jednocześnie i więcej nie pisać na tym forum przeznaczonym dla celników ,a nie dla osób używających "wazeliny".

http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/7EF7176969A7AE49C1257444003700AD/$file/510-ustawa.doc <- projekt ustawy o Straży Kolejowej :)

Art. 61.
1. Funkcjonariusz po 15 latach służby nabywa prawo do emerytury policyjnej.
2. Funkcjonariusz, który stał się inwalidą, uprawniony jest do policyjnej renty inwalidzkiej.
3. Członkowie rodzin po zmarłych funkcjonariuszach uprawnieni są do policyjnej renty rodzinnej.
4. Zasady przyznawania świadczeń określonych w ust. 1–3 normują przepisy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Więziennej i Straży Kolejowej oraz ich rodzin.

POPROSTU PODLEGAMY NIE POD TEN RESORT

W "Wyborczej" napisali, że mamy wcześniejsze emerytury.

Strona 2 wydania warszawskiego z 25.07.2008 r., artykuł pt.: "TUSK NA EMERYTURĘ" kolumna 5, wiersz 5 od góry.
Cytuję:
"Podobnie ze służbami mundurowymi. Policjanci, celnicy czy wojskowi mieli odchodzić na emeryturę jak wszyscy. Co z tego wyszło? Policjant nadal może zrzucić mundur po 15 latach służby, a wysokość świadczenia nijak się ma do składek. Kolejne kilka miliardów."

nie wolno polegać na informacjach zawartych w GW, nie od dziś.....mijają się z prawdą lub celowo jątrzą w społeczeństwie a ci co wypowiadają opinie o celnikach z pewnością nie wiedzą o czym, o kim mówią, są i tacy co to nie rozróżniają celnika od strażaka granicznego, dla nich jakktoś jest na granicy to jest celnikiem i już.

Emerytury Wcześniejsze Muszą Być I Już.

Emerytury wcześniejsze muszą być i już i to nie podlega odwołaniu. Czekamy na analizy z MF /SYMULACJE KILKU WARIANTÓW/. W pierwszej kolejności chyba logiczne by było aby odchodzili najstarsi stażem i wiekiem. Wiadomo że nie stać Nas na emerytów 35 czy 40 letnich na dzień dzisiejszy, ale z czasem poprawy finansowej państwa czemu nie. NAJGORSZE W TYM WSZYSTKIM JEST to że SŁUŻBA "WSPÓŁPRACUJĄCA" NA GRANICY RAZEM Z NAMI ma te przywileje a MY nie.Jedna granica jeden cel- inne ministerstwo- czas to zmienić- na normalność.

Emerytury wcześniejsze muszą być i już i to nie podlega odwołaniu. Czekamy na analizy z MF /SYMULACJE KILKU WARIANTÓW/. W pierwszej kolejności chyba logiczne by było aby odchodzili najstarsi stażem i wiekiem. Wiadomo że nie stać Nas na emerytów 35 czy 40 letnich na dzień dzisiejszy, ale z czasem poprawy finansowej państwa czemu nie.
Moim zdaniem myślenie w chwili obecnej o wcześniejszych emeryturach jest nierealne. Nie sądzę, by RP, ktokolwiek by nią nie rządził, była skłonna przyznawać, dodatkowe, kosztowne przywileje jakiejkolwiek grupie zawodowej, zwłaszcza takiej, która nie ma własnego lobby jak np. nauczyciele. Wariant wcześniejszych emerytur może i byłby do przyjęcia, ale wcześniej należałoby akcyzę i SNP przenieść do skarbówki, lub przynajmniej do cywila. Do "rezerwy" możnaby przenieść też f-c z komórek wewnętrznych. A dla tej resztki co pozostanie w mundurach, być może znalazły by się pieniądze na wcześniejsze emerytury.
Ja osobiście nie zamierzam dociągnąć w tej "Służbie" do emerytury, bo wcześniej czekałby mnie chyba pokój bez klamek, w dużym domku położonym w zacisznej zielonej okolicy.

Jeśli nie teraz to kiedy, może tak jak chce SSC za ileś tam lat, ale do tego czasu wielu z nas, którzy mają dosyć obecnej sytuacji, zmieni tą pracę na inną (normalniejszą). Ja uważam, że jako Służba zasługujemy na takie same uprawnienia emerytalne jakie ma SG. Oczywiście trzeba to będzie sobie wyprotestować, bo sami nam napewno tego nie dadzą.

Wiecie co? złóżmy wszyscy podanie o przyjęcie do Policji mają takie braki a tu kilkanaście tysięcy podań nagle ,postawimy ich na nogi i emerytury dostaniemy bez łaski

Ostatnia edycja:
Wiecie co? złóżmy wszyscy podanie o przyjęcie do Policji mają takie braki a tu kilkanaście tysięcy podań nagle ,postawimy ich na nogi i emerytury dostaniemy bez łaski

Heheheh,miedzy innymi dlatego i ja sie zwalniam, policja to jedna z kilku opcji, ktora biore dosc powaznie pod uwage ....coz, jak juz mam byc kanalia jak tu ktos kiedys napisal o celnikach i policjantach, to przynajmniej niech juz bede kanalią pełną gębą ... nie lubie połsrodków ;)

propozycje rządu są żadne nawet emerytury 60 chcą tu zabrać ,wielu młodych się tu przyjmuje po jakimś czasie orientują się że wpakowali się w jakąś pułapkę śmieszną ,obowiązki służbowe odpowiedzialność prawna na każdym kroku a przywilejów mundurowych zadnych,a kto się powaznie rozchoruje to kopa w dupe bo rok mija.Czytałem ostatnio nowe projekty rozporzadzeń jest tam nowy stopień generał celny ,poczytajcie sobie dobra dawka humoru takie przelewanie z pustego w próżne ,trzeba się powaznie zastanowić nad swoją obecnoscia w kołchozie cło póki człowiek w miare młody bo po 50 moze być za pózno.Jak SOK ma mieć lepsze prawa pracownicze to seru mater z taką firmą.

pracownik SOK ma wynagrodzenie w granicach 2.000,- wiele dodatków i wczesniejszą emeryturę , stoją sobie i pilnuja czy ktoś nie przekracza torów kolejowych w niedozwolonym miejscu, smieszni sa młodzi którzy sie pchaja do SC a nie widza mozliwosci w SOK maja broń i normalne mundury.

Slucham tutaj od X-czasu o emeryturach SOKistów.
Podajcie mi podstawe prawną , która daje im możliwość przejscia na wczesniejszą emeryture, bo jakoś nic nie kojarze.
Natomiast znam kilku SOKów, którzy tak samo, jak i my, klną na robotę i "uprawnienia" emerytalne, jakie mają - czyli żadne.

Tak se poczekam jeszcze z 5 lat i zobacze co się będzie działo w celnictwie,na stare lata siedzieć na granicy albo byc alokowanym na drugi koniec polski-- seru mater.A i wyprubować by grupe szefa może zrobimy jakiś mały urlopik za żądanie byle kupą mosci panowie.

na stronie SOK w internecie jest, być może projekt ustawy o w czesniejszych emeryturach , ale kapelanów jeszcze nie mają , niewiadomo czy będą mundurowymi idąc tokiem myslenia SSC jej moscia generała, a SC ma kapelanów a projektu nie ma czy ktoś to wyjaśni może SSC.

Zły Szef bo "nie daje" !! Być może w krytyce P. Kapicy jest trochę racji ale przypomnijcie sobie że związki obszczekiwały każdego Prezesa GUC i SSC - Banasia, Bujaka i wcześniejszych. Każdemu przypisywano najgorsze intencje i kolejne ''zbrodnie".
Z pewnym wyjątkiem. Żyją w naszej slużbie ciągle bezkrytyczni chwalcy i stronnicy nieszczęsnej pamięci P.Sekuły. Wielu pewnie rozpisuje się na tym forum nostalgicznie wspominając dawne czasy.
Ten to dawał i obiecywał ! Powinien zostać Patronem SSC z wizerunkiem na sztandarze.
A P.Dominik -proponował kompromis, toście nie dali mu porządzić nawet miesiąca ! I przyszedł P.Kapica i wziął za twarz. Róbcie dalej rewolucje to zobaczycie kto przyjdzie następny...

A ja zostałem "zdrajcą"...

Nie wiedziałem że w mf działa jakieś biuro propagandy

generał Kapica

W całej historii generalicji polskiej było przechodzenie w stan spoczynku a w UC jak bedzie? generałem pare lat i wypad z baru-wszyscy prezesi? a pózniej jak eks generał ,były generał? jakby tak w fabryce pracował jak brzmi ta nowa ustawa z rozporzadzeniami to by kopa w dupe w jednym dniu przed końcem roboty dostał,tworzenie nowej kaleki ? nowego niedorozwinietego dziecka? i wmawia się nam że to dziecko dojdzie do siebie bedzie fajne,ale zastanówmy się dlaczego tworzy sie takie kaleki dla UC.P.Tusk prezydentem to raczej pan nie będziesz.

jak czytam to forum to se myśle że dla większości z nas ten cały urząd celny to totalna porażka,usprawiedliwia nas tylko to ze nie wiedzieliśmy w co się pakujemy,wiecznie na coś czekamy straszymy prosimy, chcemy być równi innym mundurowym a mają nas z ch... wszyscy jak jeden mąż,nasz własny szef mówi że jak się nie podoba to możemy spierd.do biedronki.
Obecny rząd panowie patrzy tylko żeby komuś coś zabrać a nie dać ,będą karmić chłopków, górniczków,belferków i im podobnych bo ich jest dużo a nas to daleko w dupie mają,posypali trochę kasy na początku roku i cicho jak po śmierci organisty-pisemka chodzą,

To prawda...

Nikt się nie przyzna ,ale to życiowa porażka,wszyscy robią dobre miny do złej gry,tylko jak długo.Niektórzy do emerytury-śmierci własnej osobowości lub naturalnej i wydaje się im że są kimś ,jak im życie nie dokopie,wtedy zejdą na ziemię ,ale będzie za pózno.Sprzedają swoich kolegów dla stanowiska,dla 50 zeta,dla opinii najlepszego,a po czasie budzą się z ręką w nocniku, że są nikim i co najwyżej mogą posprzątać biuro lub zrobić la.... prezesowi........

Back
Do góry