emerytur wcześniejszych- nie będzie?!

j.23

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
231
Zniesienie przywilejów emerytalnych to najważniejsza reforma moralna i ekonomiczna. Żyjmy z własnej pracy - mówi "Gazecie Wyborczej" prof. Leszek Balcerowicz.
całość:http://www.tvn24.pl/1212369900,1,1401666,kiosk.html
wybrane:
-"Nigdzie w Europie nie ma podobnych uprawnień. Większość przywilejów przyznał w latach 80. Wojciech Jaruzelski. Władze PRL nie mogły dać ludziom podwyżek, więc rozdawały przywileje. "Trzeba z tym skończyć" - mówi Balcerowicz. Kluczem jest przekonanie rodaków, ile na braku zmian tracą."
-"Ale reforma idzie jak po grudzie. Kolejne rządy boją się protestów związkowców. Rządy SLD i PiS przesuwały ograniczenie przywilejów. Kosztowało to budżet 16 mld zł - odnotowuje gazeta. Platforma zapewnia, że nadrobi błędy poprzedników. Jednak dwa tygodnie temu po protestach OPZZ i "Solidarności" wycofała się z własnego projektu skasowania przywilejów dla 800 tys. osób. Projekt jest ponownie konsultowany w Komisji Trójstronnej."
-"Na emocje trzeba odpowiedzieć emocjami . Na wielu spotkaniach powtarzam, że w Polsce, statystycznie, jedna osoba pracuje na utrzymanie jednego niepracującego w wieku produkcyjnym. I to wzbudza emocje. Ludzie momentalnie mówią, że to niesprawiedliwość, iż tak wiele osób żyje z owoców cudzej pracy" - mówi Balcerowicz."

To chyba oddala nasze szanse "emerytury policyjne"

Donek tez nie bedzie na tyle odważny, zeby zabrac policji emerytury mundurowe, znam troche nastroje w tamtejszej firmie i w razie jakichkolwiek perturbacji w tym temacie wszyscy ktorzy beda mogli uciekna na nie dopuki sie bedzie dalo, co moze oznaczać zapaść kadrowa policji, jak to sie ma do nas ................ano kiepsko widze nasze ewentualne emerytury, przy fatalnych zarobkach i dużej podaży pracy byłby to jeszcze jakiś magnes dla młodych ( słuzba do d....py, ale za to mam swiadomosc ze przemeczę sie 15 -20 lat i emerytura), obecnie naprawdę SC nie ma co zaproponować ewentualnym chetnym do tej pracy, pieniądze żadne, harówka do granic absurdu, kompletny brak szacunku wsrod społeczenstwa i caly czas swiadomosc ze wisi nad tobą miecz Damoklesa w postaci proroka z dyskoteka o pierwszym brzasku, za nie wiadomo co.

Jezeli chodzi o emerytury po 15 latach to widać,że mamy małe szanse na ich wywalczenie, ostatnia szansa była w styczniu. A moze by tak ZZ spróbowały podsunać w MF projekt wcześniejszych emerytur po 25 latach

walczyć o emerytury !!!

Tak naprawdę, to w Policji prawie nikt nie idzie na emeryturę po 15 latach bo emerytura wtedy jest śmiesznie niska.
A co do emerytur to naprawdę nie rozumiem, czemu mielibyśmy mieć wszelkie obostrzenia służb mundurowych a przywilejów tylko trochę i to tych nie najważniejszych.
Myślę że w styczniu nie było żadnych szans na wywalczenie emerytur i przy najbliższej okazji będzie inaczej. Nie wątpię , że ta okazja będzie, bo i my i nasi pracodawcy zobaczyliśmy jaką stanowimy siłę. Pomimo ogromnej pauperyzacji naszego środowiska to największym sukcesem protestu ze stycznia były nie podwyżki, ale wiedza rządzących ze jest grupa zawodowa, której za bardzo nie da sie zastąpić innymi ludźmi i która ma duże znaczenie dla państwa (a nawet może to państwo w pewnym zakresie sparaliżować).
Na razie gra idzie na zwłokę i póki nie postawimy sprawy na ostrzu noża to nam nikt przywilejów emerytalnych sam z siebie nie zafunduje.
Teraz ogromne znaczenie ma to, czy związki się dogadają i będą potrafiły nie dać sie wyr...olować.
A - i jakby co to nie gadać z Bonim! :)

pełna zgoda.

przy okazji chciałbym zwrócić uwagę na kolejny aspekt sprawy. potraktowano nas jak pospolitych bandytów na przestrzeni kolejnych kilku lat.
teraz nawet związkom powiedzieliśmy - sprawdzam ! to czy się dogadają czy też wezmą się za ochronę pracowniczą samodzielnie ma drugorzędne znaczenie.
najważniejsze pytanie brzmi czy my jesteśmy zdolni jako środowisko do kolejnego konsekwentnego indywidualnego zrywu czy też mamy taką nadzieję ?
istota rzeczy w tym aby nie mieć kompleksów wobec Boniego ale rzeczywiście lepiej z nim osobiście nie pertraktować.

kiedy czytałem sprawozdania ze spotkania warszawskiego aż mną zatrzęsło a nie powinno bo już od dawna widzę jak władza bawi się nami, bawi się w kotka i myszkę, raz obiecując a raz strasząc swoich funkcjonariuszy..nie mamy co marzyć o emeryturach mundurowych i jest to dowodem o likwidacji tych służb niech cyt. z tego sprawozdania będzie dowodem...."[FONT=&quot]Mamy nieodparte wrażenie, że podobnie jak na początku kwietnia 2008 w Świdrze spotkania MF ze związkami zawodowymi są pozoracją dialogu społecznego i mają na celu jedynie dopełnienie ustawowego wymogu. Żadne bowiem istotne uwagi podnoszone przez Związki Zawodowe nie zostały uwzględnione, ani teraz, ani też na przełomie marca/kwietnia w Świdrze".....tak, to są jedynie pozorne działania i niczego nowego od "nich" się nie spodziewajmy
[/FONT]

Niestety nie ma szans na wcze śniejsze emerytury- z rządowych projektów wynika że raczej beda "zabierać " niż "dawać"
Z WSSC:

Rząd Donalda Tuska dąży uparcie do ograniczania przywilejów emerytalnych. Do WSSC dotarł projekt ustawy z 18 czerwca o emeryturach pomostowych. Uzasadnienie oparte jest na prognozie, cyt:

że w perspektywie najbliższych kilkudziesięciu lat zmiany demograficzne w Polsce doprowadzą do znacznego zmniejszenia liczby osób w wieku produkcyjnym. Według prognoz Eurostatu począwszy od 2010 r. liczba ludności w wieku 18-59/64 lat w Polsce zacznie się obniżać.

Powyższy proces spowoduje istotne zmiany w strukturze ludności. Odsetek osób w wieku produkcyjnym w populacji obniży się z 64 proc. w 2007 r. do 50,4 proc. w 2050 r., co przełoży się na wzrost współczynnika obciążenia demograficznego począwszy od 2012 r. W 2011 r. na 100 osób w wieku produkcyjnym przypadać będzie 56 osób w wieku nieprodukcyjnym (w tym 24 osoby w wieku poprodukcyjnym), a w 2050 r. wskaźnik ten zwiększy się do 98 osób (w tym 67 będą stanowiły osoby w wieku poprodukcyjnym). Tym samym należy spodziewać się, że postępujące procesy starzenia się ludności będą silnie oddziaływały zarówno na rynek pracy, jak i system zabezpieczenia społecznego oraz ogólną sytuację w kraju.”

Osoby pracujące w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze zamiast uprawnień do wcześniejszego przejścia na emeryturę będą uprawnione do świadczeń wynikających z ustawy o emeryturach pomostowych.

No to rozumiem, że "Nasz Dobrodziej":confused: (czyt. państwo) okrada nas co miesiąc zabierając daninę w postaci składki emerytalnej. Czy może już nie dosyć tych kłamstw i oszukiwania ludzi?:mad:
Niestety nie oczekuję odpowiedzi ...od nikogo, wolałem zwariować, hi,hi:p

Musimy walczyć o swoje...

No to rozumiem, że "Nasz Dobrodziej":confused: (czyt. państwo) okrada nas co miesiąc zabierając daninę w postaci składki emerytalnej. Czy może już nie dosyć tych kłamstw i oszukiwania ludzi?:mad:
Niestety nie oczekuję odpowiedzi ...od nikogo, wolałem zwariować, hi,hi:p

A ja uważam,że powinniśmy walczyć o swoje,to co Pan Gajda i Federacja zaprzepaściły 10 lat temu ,teraz mamy ostatnią szansę.Psychol nie wariuj,bo to udziela się wszystkim.Musimy robić swoje,zachować godność w wykonywanej pracy i walczyć o godność dla siebie.Bo skoro państwo oczekuje od nas dyspozycyjności,lojalności i uczciwości ,to za to należy się godna zapłata ,oraz przywileje emerytalne.W normalnym państwie tak jest,a skoro dążymy do normalności,to ci co nami rządzą wreszcie niech to pojmą.Nikt z młodych nie zwiąże się z firmą w której nie ma jasnej przyszłości,aresztowania,dziwni reformatorzy,wizionerzy,łapanki do alokacji,spec grupy na granicę wschodnią,to prowizorka i łatanie dziur,gdzie brakuje ludzi w Urzędach i komórkach wewnętrznych.Akcje typu Czerwona Tabletka,propozycje tzw okrągłego stołu,dialog z SSC na stronach internetowych,okazały się stratą czasy.W kwietniu br.miała powstać Ustawa Modernizacyjna SC i co nic,rozmowy o niczym na przetrzymanie.Deklaracje SSC,show medialny Premiera ,że problem celników został rozwiązany,i co wielkie.....Pan Sławek proponuje jesień ,jak spadną kasztany,a my dalej tkwimy w tym bagnie,bez perspektywy lepszego jutra.Podejmujecie wątki o kapelanach,o skróceniu służby,o trzecim maja,a zapominacie o rozwiązaniu problemu aresztowanych,alokowanych celnikach i ich tragediach, problemach i naszej przyszłości. Koledzy internauci monitują,że za dwa trzy miesiące może być po SC,komuś na tym zależy,zatkali nam gęby tymi śmiesznymi podwyżkami,których nie było od ponad 10 lat,bo wychodzili z założenia ,że i tak sobie dorobimy.Dość tego oszukiwania,poniewierania całym środowiskiem celniczym.Skoro SSC nie identyfikuje się z Nami ,niech złoży dymisję,tak jak to zrobił wiceminister Dominik.Decyzja zależy tylko od Nas,to My pracujemy i jak sobie pościelimy tak się wyśpimy......

Europejskie CŁO

Zastanawiam się dlaczego nikt nie stawia nas w świetle wszystkich innych służb celnych "Unii". Zadania przecież te same - A RESZTA ???????:eek:

Antonim

Emerytury będą !!!! - prędzej czy później - może po wprowadzeniu broni i czynnościach op-roz, może przy okazji reformy emerytur pozostałych służb, może na nowych zasadach - dialog przede wszystkim - a argumenty niezbite są po naszej stronie - gorąco w to wierzę.

To, że zwariowałem wcale nie znaczy, że nie chę nic robić. Właśnie teraz chcę bo nastał już właściwy czas(bo zwariowałem).
Faktycznie za pracę należy się godziwe wynagrodzenie. Za pracę w służbach mundurowych należą się przywileje mundurowe.
Jednak szalenie trudno jest przekonać ludzi choćby do wypowiedzenia włanego zdania, respektowania ich prawa do właściwych warunków pracy, do godności itp. Niestety boją się oni podpaść zwierzchnikom bo.......(tu wpisać nazwisko kominiarza którego się boją):D
Mniejsze już znaczenie ma pytanie co będziemy naprawiać. Większego sensu nabiera pytanie jak to zrobić.:p

Szanowny Psycholu!
Pozwolę sobie stwierdzić, iż pytanie; "JAK to zrobić?", jest podstawowym, a właściwie JEDYNYM sensownym pytaniem (pomimo zwariowania!)!!! Ja świruję już od bardzo dawna
i wszystko co dzieje się wokół przerabiałem też bardzo dawno! Paradoksalnym jest, że TYLKO świry w dzisiejszych realiach potrafią zrozumieć "co się dzieje", wiec tylko świry mogą sobie z tym poradzić!!! NIESTETY, "normalni" tego NIE PRZYJMUJĄ i raczej nigdy tego nie zrobią! Chyba, że uda się ich PRZEKONAĆ, iż w ześwirowaniu JEST METODA ...!!!

Zniesmaczonym "wścieklymi" atakami na SSC

Zły Szef bo "nie daje" !! Być może w krytyce P. Kapicy jest trochę racji ale przypomnijcie sobie że związki obszczekiwały każdego Prezesa GUC i SSC - Banasia, Bujaka i wcześniejszych. Każdemu przypisywano najgorsze intencje i kolejne ''zbrodnie".
Z pewnym wyjątkiem. Żyją w naszej slużbie ciągle bezkrytyczni chwalcy i stronnicy nieszczęsnej pamięci P.Sekuły. Wielu pewnie rozpisuje się na tym forum nostalgicznie wspominając dawne czasy.
Ten to dawał i obiecywał ! Powinien zostać Patronem SSC z wizerunkiem na sztandarze.
A P.Dominik -proponował kompromis, toście nie dali mu porządzić nawet miesiąca ! I przyszedł P.Kapica i wziął za twarz. Róbcie dalej rewolucje to zobaczycie kto przyjdzie następny...

A ja zostałem "zdrajcą"...

Hola, hola Panie Shift !!!
Gdzie w TYCH postach widzisz Pan "wściekłe ataki na SSC"?!
Idź Pan sobie do innych tematów nawracać "NORMALNYCH"!!!
Nie wszystko, co się nam nie podoba jest atakiem na SSC. O ile dobrze rozumiem (pomimo ześwirowania), to większość wypowiedzi jest poszukiwaniem PRAWDY, HONORU, GODNOŚCI i t.p. Zwyczajnie tego, co NALEŻY SIĘ Służbie i Tym, którzy chcą SŁUŻYĆ!!! Nie ma tu żadnych osobistych "wycieczek" do kogokolwiek, a jeżeli ktoś to odbiera jako atak na OSOBĘ, świadczy to tylko o byciu tej osoby przeciwko wymienionym przymiotom!

P. Kapica wział nas za twarz ????? oj dawno sie tak nie usmiałem, gosc jest jak dziecko we mgle, a Donek wystawił go popisowo, ma dokonac rzeczy praktycznie niemozliwej tzn uzdrowic cło .......... ciekaw jestem jak on to chce zrobic, bo kazde wyjscie siłowe jest zle, a dokrecenie sruby jakie proponuje tylko przyspieszy odpływ ludzi z firmy ............ i w tym aspekcie udroznienie granicy wschodniej moze sobie włozyc miedzy bajki bo tam wlasnie odchodzi najwiecej osob.

Panie Shift

Niech pan na tym forum nie straszy cytat:Róbcie dalej rewolucję to zobaczycie,kto przyjdzie następny.Musisz pan nosić neseserki i teczki w MF-ie,a teraz się boisz że ci ciepłą bezstresową robotę zabiorą.Następny cytat: I przyszedł Pan Kapica i wziął za twarz, pytanie czyją chyba twoją ,bo nie naszą,my zachowaliśmy twarz,godność i honor. Faktycznie sam wydałeś na siebie wyrok-cytat A ja zostałem zdrajcą. Zmień pan fale nadawania,lub forum...

Back
Do góry