Dział Realizacji na PARAGONY?!?!...

A nasza kadra kierownicza, ta co się jeszcze ostała z cła udaje, że nic złego się nie dzieje. Dzisiaj paragony, jutro będziecie kontrolować ryczałtowców i tych na karcie podatkowej a oni przyjmą to do wiadomości i wykonania. Najbardziej dziwi mnie brak reakcji Departamentu Zwalczania Przestępczości Ekonomicznej, przecież wierchuszka to ludzie z cła a nie UKS-u.

Jak zwał, tak zwał, co nie zmienia faktu, że Służba "rozmienia się na drobne...."
Piecia ... co by nie gadać, to zmieniają się priorytety. Kiedyś to był np. SENT , a obecnie KAS będzie głębiej zaglądać w portfel.
Chyba czas na korektę zadań NUCS (patrzcie projekt zmian do ustawy o KAS), w tym zadań poszczególnych komórek organizacyjnych.
Kontrola rynku do podziału na zadania statyczne i te bardziej policyjne. Z resztą taki pomysł w niektórych urzędach celno - skarbowych w pewnym zakresie już zrealizowano ...
Idzie nowe ...

Idzie rozliczanie wpływów, a nie jedynie ich wirtualne wykazywanie w statystykach i naradach służbowych. Mandaty to może i drobnica, ale realna i szybka gotówka, co przy odpowiednim przegrupowaniu i ukierunkowaniu zasobów ludzkich może przynieść spodziewane efekty. Nie ma co się obruszać, jak z ujawnień mafii, nie tylko vatowskich, nie jesteśmy w stanie wykazać realnych/wymiernych wpływów na koncie budżetu państwa.

A ja mam pytanie a propos do naszych nowych kolegów:

Czy przyszlibyście do SCS gdyby ktoś powiedział Wam że będziecie kontrolować wydawanie paragonów w sklepach?

Odpowiedzi proszę w formie emotek.
Lubię to. - Tak
Inna emotka - Nie

Idzie rozliczanie wpływów, a nie jedynie ich wirtualne wykazywanie w statystykach i naradach służbowych. Mandaty to może i drobnica, ale realna i szybka gotówka, co przy odpowiednim przegrupowaniu i ukierunkowaniu zasobów ludzkich może przynieść spodziewane efekty. Nie ma co się obruszać, jak z ujawnień mafii, nie tylko vatowskich, nie jesteśmy w stanie wykazać realnych/wymiernych wpływów na koncie budżetu państwa.
Nie zgodzę się z tą wypowiedzią. Mandaty to wg mnie nie ma być źródło przychodów a bardziej czynnik motywujący do działania zgodnie z prawem.

Caly czas powtarzam nie moze byc tak ze instyucja ma uprawnienia od zwalczania zorganizowanych grup przestępczych po dawanie mandatow wszelakich. Zawsze statystyka wymusi dawanie mandatow. Dlatego w policji sa komisariaty kmp kwp i cbsp gdzie sa tylko zorganizowane grupy. Jakby cbsp mialo w zakresie tez i wykroczenia to dla podreperowania wynikow dawaliby i mandaty. No jak to mozliwe ze np funkcjobariusz dś ma do roboty jednocześnie np sprawe ogromna kilkaset tomow akt z milionami uszczuplen i tez ma sprawke dot.odmowy przyjecia mandatu za niewklepanie na kase waty cukrowej. Co to za organizacja. Przyjmuja ludzi i bez przeszkolenia i na 2 dzien dostaja sprawe do robienia np ludzi do przesluchan itp. Szefowie wpadli w panike i na hura chca wynikow. To tak jakby w wojsku puscic do ataku cala armie na hura strzelac do wszystkich i do przodu.

Caly czas powtarzam nie moze byc tak ze instyucja ma uprawnienia od zwalczania zorganizowanych grup przestępczych po dawanie mandatow wszelakich. Zawsze statystyka wymusi dawanie mandatow. Dlatego w policji sa komisariaty kmp kwp i cbsp gdzie sa tylko zorganizowane grupy. Jakby cbsp mialo w zakresie tez i wykroczenia to dla podreperowania wynikow dawaliby i mandaty. No jak to mozliwe ze np funkcjobariusz dś ma do roboty jednocześnie np sprawe ogromna kilkaset tomow akt z milionami uszczuplen i tez ma sprawke dot.odmowy przyjecia mandatu za niewklepanie na kase waty cukrowej. Co to za organizacja. Przyjmuja ludzi i bez przeszkolenia i na 2 dzien dostaja sprawe do robienia np ludzi do przesluchan itp. Szefowie wpadli w panike i na hura chca wynikow. To tak jakby w wojsku puscic do ataku cala armie na hura strzelac do wszystkich i do przodu.
Cóż, chłop chciał Pan dał...roboty nie zabraknie, no i Pan dobiera ludzi (sobie) :cool:. Większe wpływy mandatowe...znaczy się kierownictwo niższego
szczebla się wykazuje zaradnością to i nagrody dla wybitnych :sleep: się wygospodaruje:ROFLMAO:

A nasza kadra kierownicza, ta co się jeszcze ostała z cła udaje, że nic złego się nie dzieje. Dzisiaj paragony, jutro będziecie kontrolować ryczałtowców i tych na karcie podatkowej a oni przyjmą to do wiadomości i wykonania. Najbardziej dziwi mnie brak reakcji Departamentu Zwalczania Przestępczości Ekonomicznej, przecież wierchuszka to ludzie z cła a nie UKS-u.
To jeszcze nie jest szok, że obecnej kadrze "wisi" coś, co robić będą ci poniżej.
Dużo gorszy trend zapoczątkowała wszak znana środowisku pani Basia ...

Dużo działała w środowisku i skończyła w MF .
Czy to ją Kaplica ściągnął do MF ? Bo już pamięć
nie taka. Ciekawe co porabia ? Może emkę
mundurową otrzymała z kapelusza ?

Bardzo dobrze napisane!

Zgadza się, uprawnienia do wystawiania mandatów powinien posiadać tylko funkcjonariusz pełniący służbę w Pionie Zwalczania Przestępczości Ekonomicznej
Człowieku z choinki się urwałeś, tzn. wg Ciebie nie wystawiamy mandatów np za przekroczenie terminu tranzytu, za przemyt, za utrudnianie kontroli celnej itp. I to są właśnie skutki reformy burdelkas, gość będąc celnikiem nawet nie wie, że jest coś takiego jak granica i przede wszystkim tam są celnicy i tam jest ich robota.

Człowieku z choinki się urwałeś, tzn. wg Ciebie nie wystawiamy mandatów np za przekroczenie terminu tranzytu, za przemyt, za utrudnianie kontroli celnej itp. I to są właśnie skutki reformy burdelkas, gość będąc celnikiem nawet nie wie, że jest coś takiego jak granica i przede wszystkim tam są celnicy i tam jest ich robota.
A co on może wiedzieć pewnie zdziwiony że parę lat temu była Służba Celna , ale pewnie kolejny wibytny który został zwolniony z testu wiedzy a test sprawności fizycznej był wyzwaniem ...

Czemu cały czas prawie się kłócimy??Odnośnie paragonów..pracowałam 1 rok w CKR.Chociaż wróciłam do domu po alokacji,wcale mi się to nie podobało.Miałam najmniej wystawionych mandatów.Rynki,targowiska podchodzą do stanowisk, gdzie nie widać "majątku".Stoiska bogate.. To skarbówka powinna to kontrolować !!Stefan123 zgadzam się z Tobą. Dnia 08.06.2016 byłam na proteście w Warszawce co by nie łączyć służby celnej i skarbówki.Warto było jechać pomimo,że wyszło jak wyszło.Nigdy tego nie zapomnę.Wszystkie izby celne,pod sejmem,marsz Krakowskim Przedmieściem pod pałac prezydenta.Wiem ,że nie nic to nie dało.Ale Warto było tam być Sławku.Dziękuję i jeszcze pełnię służbę (29 lat).

Do Brunerr, to prawda młodych "łapią" ,pojawi się na praktyce w dochodzenówce i chwalą..cuda nie wida.Kiedyś w urzędach celnych byli doradcy prawni, uczestniczyli w sprawach karnych w sądach lub pomagali pracownikom jak przygotować się do sprawy w sądzie.Pojawią się w kontroli podatkowej...też chwalą.Ja chciałabym , żeby ten młody przyszły funkcjonariusz trafiał na fajnych "starych" i mógł skorzystać z ich wiedzy . Z ogólnej wiedzy wiem ,że nie liczy się chęć do pracy....tylko plecak.

Przepraszam, chodziło mi o to, że tylko umundurowany funkcjonariusz powinien mieć możliwość wystawiania mandatów.

A Mi się podoba, niektórym panom przyda się zwykła robota. Jak pamiętam dobrze jak dostali broń Ci z WZPC i Mobilnych to niektórym w główkach poprzewracało od ważności / tylko oni będą mieli emerytury itp itd /. Teraz niech pokażą co są warci.
Biało zielony to kolor po jakichś rewolucjach żołądkowych, bo z wiedzą o zadaniach byłego WZP masz niewiele wspólnego. WZP już nie ma, Realizacja to SENT, zatrzymania, doprowadzenia. Każdy wybierał swoją ścieżkę zawodową. Więc proszę nie zazdrościć wcześniejszej emerytury. Ja na to czekałem 30 lat w zwalczaniu przestępczości. I się doczekałem.

Nie mam co się tak oburzać widać, że trafiłem w punkt. Jakoś nigdy w swojej służbie przez tyle lat nie słyszałem od tz. Operacyjniaka współczucia jak na oddziale celnym musiałem potrafić wszystko i znać się na wachlarzu przepisów przepisach począwszy od wetryynaryjnych, własność intel., bez prod. przepisy , aktualne wytyczne, bieżąco przepisy skończywszy na postępowaniu administacyjnym, karnego skarbowym edcetera edcetera. Jakoś wówczas Wysłano Panowie co potrafiliście??? . Także teraz nie użalajcie się nad sobą, tylko przyjmijcie na klatę zadanie do wykonania.
Ps. Wiem o czym mówię w czarny ciuchach pracowałem również prze 7 lat.
Pozdrawiam wszystkich fynkcjonariuszy bez wyjątku.
jak robiłem w Dziale Operacyjnym, jeżeli wiesz o czym mówię, to chętnych nie było. I nikomu wtedy nie przeszkadzał, że muszą wszystko ogarniać i mają tyle roboty. Te 7. lat w czarnych to i tak dla ciebie za dużo.

Back
Do góry