Forum jest wolnym medium i występują zarówno krytycy ZZ Celnicy PL, SSC, części kadry kierowniczej, jak i krytycy innych ZZ, bywają wpisy podróżnych i przedsiębiorców mających kontakt ze SC, a nawet wpisy funkcyjnych działaczy innych central - vide BJ oraz inni. Każdy może pisać na forum, nawet SSC i jego zwolennicy(spotykałem się w przeszłości z wpisami Dyrektorów IC), gdyż to jest wolne forum. Nic na to nie poradzę, że ogromna większość Funkcjonariuszy przychylnie ocenia działalność ZZ Celnicy PL, krytycznie zaś innych central. Także SSC nie akceptuje tego, że ogół Funkcjonariuszy krytycznie ocenia kierowanie przez niego formacją na forum celnicy.pl, więc wprowadził blokowanie tej strony na komputerach służbowych.Na forum Celnicy.pl:
...
krytykowanie "kanapowych" ZZ jest dopuszczalne/preferowane/nagradzane
krytykowanie ZZ Celnicy PL jest "niedopuszczalnym trollowaniem" ...
Dostałeś ostrzeżenie zapewne od moderatora Jacka Opary. Zapewniam Cię, że dostał je także aquirre, wielokrotnie tele echo. Nie przejmuj się tym zatem.
Ponieważ, wbrew blisko 1,5 tysiącom Funkcjonariuszy, którzy zapisali się od 3 marca do ZZ Celnicy PL kilka nicków uważa, że prawda jest gdzie indziej, proponuję zastanowić się czy nie rozstrzygnąć tego na drodze sądowej.
Dlaczego tak uważam? Ponieważ wszelkie merytoryczne odpowiedzi tymże nickom, są tylko pożywką do dalszej eskalacji pomówień, bez odnoszenia się do meritum. Powodują po prostu dalsze insynuacje.
Trzeba rozróżnić konstruktywną krytykę od obrażania, pisania nieprawdy, szkalowania i pomawiania, może nawet zniesławiania.
Ponieważ na forum tego nie rozstrzygniemy - jaka jest prawda(zawsze biało-zielony, czy inny jan.kowalski będzie trwał przy swoim zdaniu),proponuję drogę sądową.
Ponieważ wpisy w tym wątku ewidentnie w mojej ocenie mnie pomawiają, a także narażają na szwank dobre imię ZZ Celnicy PL poprzez pisanie nieprawdziwych danych, napisałem zapytanie do prawnika przesyłając te posty.
Oto odpowiedź:
"Po analizie treści postów stwierdzam, iż przekraczają one granice swobody wypowiedzi a godzą w Pana dobre imię i dają one podstawy do podjęcia prawnych środków takich wystąpienie o ochronę dóbr osobistych i odszkodowanie za ich naruszenie.
Poszczególne treści postów miejscami mają również taki charakter, iż pomawiają Pana niesłusznie o takie postępowanie i właściwości, które mogą narazić na utratę zaufania potrzebnego dla Pana stanowiska i rodzaju działalności. Takie zaś elementy postów wypełniają znamiona przestępstwa zniesławienia z art. 212 kodeksu karnego. Oznacza to, iż wobec autora lub autorów może być złożony akt oskarżenia o czyn zniesławienia.
Również podmiot w postaci Związku Zawodowego Celnicy PL jest pomawiany i jako samodzielny podmiot może podejmować wskazane wyżej reakcje prawne, w tym szczególnie składać akt oskarżenia o czyn zniesławienia.
Decyzja o rodzaju zastosowanych środków należy do Pana oraz kolegialnie działającego Związku Zawodowego (w trybie przewidzianym w Statucie).
Z poważaniem,
Adw. Roland Szymczykiewicz"
Są dużo ważniejsze sprawy. Proponuję oddać te bzdety, które niestety bardzo szkodzą tymże dużo ważniejszym sprawom, w ręce prawników i zająć się walką o emerytury mundurowe.
Inne ZZ, jeżeli uważają, że krytyka ich działalności wyrażana na forum jest pomówieniem czy naraża na szwank dobre imię ich ZZ, także mogą skorzystać z tej drogi.
Wydaje mi się, że tylko w ten sposób powstrzymamy szkalowanie i będziemy mogli zająć się tym czym należy i tym czego oczekuje od nas środowisko zawodowe.
No to jak robimy biało-zielony i jan.kowalski?
CHCECIE ALBO CHCESZ (wpisy są z jednej miejscowości) RZECZYWIŚCIE POZNAĆ PRAWDĘ?
Ostatnia edycja: