G
Guest
Gość
A dlaczego pracwnik Wydziału Kadr w Policji korzysta?[/u]
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Co tyMisiu pier.......sz pracowałem wiele lat na granicy zachodniej i np w nocy na wywozie robiłem przez 12 godzin do 270 przekazów (rekordziści robili nawet 300) Wszystko odbywało się jak na poczcie tyle że przez cała noc a za okienkiem non stop kilkadziesiąt osób. Trudno aby zrobic robotę kolegi siedzącego obok i strzelić łącznie 540 przekazów. Teraz w UC w PC mam kilkaset spraw i aby się nie przeterminowały- nie wiem w co mam ręce wlożyć. Kolega na przeciwko ma jeszcze więcej spraw i gdy przejmujmę jego obowiązki to pewnie dostanę dyscyplinarkę. Puknij się w czoło MISIUProponuję Wam przeprowadzenie prostego testu. Zapytajcie kolegów, czy zgodziliby się przejąć obowiązki kolegi wraz z jego pensją. Ja się nie spotkałem z negatywną odpowiedzią.
Czy to będzie służba mundurowa czy zwykli urzędnicy w sweterkach?j.23 napisał:W przypadku dużych aglomeracji będzie istniała możliwość utworzenia kilku izb KAS, natomiast w przypadku realizacji specyficznych zadań (np. odprawy graniczne) pozostaną jednostki organizacyjne w randze oddziału.
j.23 napisał:Na zakończenie Minister M. Banaś... podkreślił też, iż jednym z podstawowych założeń reformy jest stworzenie lepszych warunków pracy i płacy dla osób zatrudnionych w Krajowej Administracji Skarbowej. ”
. K... jak likwidują SC to funkcjonariuszy też, to chyba logiczne. Tak robi mi wielką różnicę gdzie będę pracował, przyjałem sie do SC a nie do skarbówki. Skoro w nazwie nie ma problemu to po co ją zmieniać. Jeśli chodzi o emerytury to chyba normalne że sie na nich skupiają bo to ważna sprawa dla nas wszystkich. A tak nawiasem mówiąc to jakiś dziwny jesteś Misiu.Miś napisał:Jeśli likwidują to SC, a nie funkcjonariuszy. To po pierwsze. Po drugie. Czy robi Ci wielką różnicę to , że będziesz pracował w KAS, a nie SC. Powtarzam więc istotę problemu. Nie w nazwie tkwi problem, lecz w sposobie funkcjonowania organizacji. Moja ocena obecnej SC jest wyjątkowo krytyczna. Uważam, że wykorzystujemy maksymalnie około 50% naszych możliwości (wersja optymistyczna).
Natomiast Związki zamiast domagać się poprawy w tej dziedzinie, to skupiają się na wcześniejszych emeryturach.
Możesz mi wytłumaczyć, dlaczego pracownik Wydziału Kadr mógłby z takiego przywileju korzystać, ponieważ ja tego kompletnie nie rozumiem?
Misiu z całym szacunkiem własnie w tej reorganizacji o to chodzi żeby nas zlikwidować, kim będziesz po reorganizacji? .Zwykłym urzędasem w jakimś US. Mnie to nie interesuje. Przyjmowałem się do pracy w SC, a nie w jakimś US . I to jest to co mnie najbardziej w.....a. Mogli tak mówić od razu szukałbym wtedy pracy np w policji. Po prostu czuję się oszukany i rozgoryczony
Podzielam przykry osąd w/wList otwarty WSSC pojawił się za stronie internetowej i został przekazany do czterech central związkowych na imienne skrzynki pocztowe Pani Iwony Fołty , Pani Barbary Smolińskiej, Pana Ryszarda Adama i Pana Artura Ciesielskiego.
Wolna Strona Służby Celnej nie jest stroną związków zawodowych. Jak już wielokrotnie pisałem pomysłem na funkcjonowanie portalu WSSC jest anonimowość administratorów, anonimowość gości i użytkowników portalu - istotnym jest nie KTO ale CO ma do powiedzenia i zaproponowania.
Podstawą działania organizacji związkowych jest jawność, otwartość - jak to sami związkowcy dumnie podkreślają transparentność działania .
Jest dla mnie rzeczą oczywistą, że z tych powodów nie może być mowy o wzajemnej współpracy - tak na marginesie przypomnę, że Federacja ZZSC przedstawiła w tej sprawie wyraźne stanowisko w Protokole nr 5 /2006 z posiedzenia Komitetu Wykonawczego Federacji ZZSC w Warszawie.
Moją intencją było przedstawienie pewnych spostrzeżeń i uwag dotyczących obecnej sytuacji związanej z konsolidacją służb celnej i skarbowej. Nie przedstawiłem związkowcom jakiejkolwiek propozycji współpracy!
Pani Przewodnicząca Iwona Fołta (z tego co mi wiadomo tylko Federacja ZZSC podjęła temat) dobrze odczytała te intencje i przedstawiła sprawę zarządom regionalnym, żeby wypowiedziały się w temacie podjęcia dialogu z Szefem Służby Celnej o konsolidacji (czytaj: demontażu ) Służby Celnej z administracją skarbowa.
W stanowiskach organizacji związkowych, z którymi miałem okazję się zapoznać, dostrzegam pewną prawidłowość, pewien schemat wypowiedzi . W jednej części autorzy wskazują, że należy rozmawiać z SSC o konsolidacji i należy poznawać szczegóły projektów . W innej części pojawia się szereg uwag na temat jednolitej służby mundurowej, jej znaczenia dla interesów Polski i UE , odrębności ustawowej, postulatów funkcjonariuszy itd. - proszę wybaczyć : nie widzę w tych stanowiskach ani sensu ani konsekwencji.
Jeżeli przywódcy związkowi reprezentujący funkcjonariuszy celnych jak mantre powtarzają : „ będziemy walczyć o jednolitą, mundurową, silną i nowoczesną Służbę Celną ” lub „bronić odrębności ustawowej Służby Celnej jako formacji mundurowej i zachowania statusu prawnego i materialnego funkcjonariusza celnego; ” , jeżeli na grudniowej pikiecie Panu Marianowi Banasiowi zostały przedstawione postulaty akceptowane przez wszystkie centrale związkowe - pytam :
Po co rozmawiać o konsolidacji !
Zastanawiałem się, czy jest sens prowadzenia takich rozmów skoro SSC na spotkaniu z kierownictwem Służby Celnej w dniu 26-01-2007 r. mówi : „najprawdopodobniej ww. ustawa zostanie uchwalona w połowie roku, natomiast zmiany organizacyjne w Ministerstwie Finansów, związane ze scalaniem departamentów, nastąpią wcześniej, na bazie obecnych przepisów. Pozwoli to na lepsze przygotowanie do przeprowadzenia w II półroczu br. reorganizacji w terenie.” Czy zapomnieliśmy już o raportach tzw „ekspertów” z początku 2006 roku dotyczących „reformy” Służby Celnej ?
Mamy oto do czynienia z następującą sytuacją :
- Pan Marian Banaś od początku swojej kadencji nie ubrał munduru krajowego komisarza celnego i przygotowuje konsolidację ( demontaż ) Służby Celnej - czy ktoś potrafi przedstawić tezę przeciwną ?
- funkcjonariusze Służby Celnej chcą jednolitej mundurowej Służby Celnej, odrębności ustawowej, wyższych zarobków, polityki awansowej, uprawnień emerytalnych itd.
Pytam: czy jest choć jeden punkt zbieżny do podjęcia dialogu ?
==============
Odniosę się jeszcze do wypowiedzi V-ce przewodniczących Federacji ZZSC zamieszczonych na Forum Służby Celnej.
Pan Ryszard Margas (myślę, ze nikt nie posłużył się Pana nazwiskiem) wskazuje, że „mój Zarząd nie wystąpi, w tych okolicznościach, z oficjalnym stanowiskiem” oraz „ Dziwię się niezmiernie, że przewodnicząca Fołta wystosowuje tak kuriozalny apel, próbując postawić Zarządy poszczególnych Związków w, delikatnie mówiąc, niezręcznej sytuacji.” – szczerze mówiąc ja też się dziwię, że Pani Przewodnicząca nareszcie zdecydowała się postawić regionalne Zarządy przed konkretnym problemem . Zarząd Pana Margasa skutecznie unika podjęcia tematu zasłaniając się „anonimowością administratora WSSC”.
Czytamy dalej w poście „jeśli przewodnicząca Folta woli wsłuchiwać się w głosy Anonimów nie biorących odpowiedzialności za wypowiadane poglądy” – Szanowny Panie, czym zasłużyłem sobie na tak obraźliwe słowa i taki brak szacunku ? Chcę Panu wskazać, że WSSC czyta codziennie ok. 1000 osób ( ok. 6000 odwiedzin)– czy mogę sobie pozwolić na brak odpowiedzialności za wypowiadane poglądy i słowa, które pojawiają się w portalu? Każdy ma na WSSC możliwość zaprezentowanie swojego zdania, krytyki ( dobrze gdy jest konstruktywna) oraz obrony swoich poglądów ; to czy korzysta z tej możliwości jest jego wolnym wyborem.
Pan Sławomir Siwy wskazuje w odpowiedzi: „Należy podjąć dialog z Ministrem Marianem Banasiem. O ile dialog nie będzie konstruktywny(brak porozumień i brak gwarancji na poruszone przez nas kwestie) nasz Związek na najbliższym posiedzeniu Rady Federacji poprze i następnie przystąpi czynnie do wszelkich dopuszczalnych prawnie form akcji protestacyjnej, która powinna zostać poprzedzona szeroką akcją informacyjną w RP oraz UE.” – zapytam : na jaki konstruktywny dialog Pan liczy ?
W wielu wypowiedziach na Forum Służby Celnej zarzucano Pani Przewodniczącej Federacji ZZSC zbyt kurczowe trzymanie się Statutu – tymczasem ze zdziwieniem czytam w odpowiedzi : „(..)mimo iż z apelem do organizacji członkowskich wystąpiono bez upoważnienia i uwzględnienia stanowiska Komitetu Wykonawczego Federacji,(...)” – nie rozumiem : po co uwypuklono ten element?
=======================.
Podsumowując stwierdzam, że dialog z kierownictwem ministerstwa finansów o prawdziwej reformie Służby Celniej jest niezbędny , dialog o konsolidacji służb celnych i skarbowych jest stratą czasu i związkowych pieniędzy. Jeżeli dochodzicie do przekonania ( wiele Waszych pism na to wskazuje ) , że resort finansów stwarza „pozory dialogu społecznego” - to po co w tej farsie uczestniczyć ?
Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że to Wy macie rację.
admin_wssc
wssc | 15.02.2007