Przepraszam Mario97 ale się mylisz. Stopnie masz nadane dożywotnio ale w Służbie Celnej a nie w Służbie Celno-Skarbowej. Poza tym czy przed 2009 funkcjonariusze celni nie mieli stopni nadanych dożywotnio ? W tym aspekcie przyjście KAS mnie cieszy ponieważ daje szanse zweryfikowania nadanych stopni i stanowisk. Uwłaszczenie w reformie z 2009 dotyczyło zarówno stanowisk ( finansowe ) ale również w stopniach służbowych (tylko kadra oficerska może sprawować funkcję kierownicze). Wejście do grona oficerów ze stażem 3-4 lat czy zostanie generałem w przeciągu kilku miesięcy nie jest rzecz normalną w jakiejkolwiek służbie mundurowej.Z tym, że rozważna widziałaś żeby były zabierane komuś stopnie, stopnie nadawane są dożywotnio i nie można w państwie prawa zmieniać ich jak się komu podoba.
To, że ktoś jest generałem w Służbie Celnej to nie znaczy, że będzie generałem w Służbie Celno-Skarbowej.
,,Tłuste koty,, śmieją się z tzw. dobrej zmiany. Mówią, że w najgorszym razie przezimują cztery lata z pensja ok 7 tys. i wrócą bo przecież są oficerami - teraźniejsza oraz przyszłą kadra zarządzającą
Rozumiem Mario, że nie chcesz stracić swój stopień (wspominałeś o mł. aspirancie) i dla mnie dobra zmiana to ma nie polegać na tym, że zabiorą Ci twój stopień służbowy, jeżeli masz np. ok 15 lat służby. Co innego w stosunku do plecaka z 8 letnim stażem w SC który posiada mł. aspiranta. Ja choć awans ustawowy co 5lat nie liczę na dużą zmianę . Ale ma być przyzwoicie a to co zrobiono w 2009 w stopniach i stanowiskach to farsa i skok/uwłaszczenie Służby Celnej.
Wymowny przykład tamtej (2009r.) zmiany:
1. Sławomir Siwy, 19 lat służby - rachmistrz
2. Jacek Kapica, 9 lat służby ? - generał ( po ilu miesiącach/latach stopień generała ??? )
Tu nie chodzi aby jednemu Panu personalnie zabrać a innemu dodać. Należy zmienić system, który to naprawi. Jeżeli z punktów generałowi SC wyjdzie aspirant to będzie aspirantem w nowej SCS.
Inny przykład: 6 lat służby - st. aplikant, 10 lat służby - aspirant (awans co rok, dwa lata) i odpowiednie podwieszenie gdzie potrzeba Czy nie należy tego zweryfikować ? Jest ok ?
Przy stopniach służbowych w 2009 roku zrobiono farsę w dopasowaniu doświadczenia i kwalfikacji do stopnia służbowego. Ilość punktów przyznanych za doświadczenie (staż w Służbie Celnej) były zwykłą ściemą i żartem. Następnie, taka sama ilość punktów jaką otrzymał mgr prawa czy ekonomii co mgr wychowania fizycznego (uznane za kierunek przydatny w SC). Przy stanowiskach nawet nie próbowano ściemniać, a efekt jaki jest każdy widzi.
Dobra zmiana to weryfikacja stopni i stanowisk z uwagi na posiadane doświadczenie i kwalfikację. Paru ,,tłustych kotów,, może być niezadowolonych