Co z naszymi podwyżkami za stopień w 2014?

Witam wszystkich!

Panie Sławku czy coś wiadomo na temat podwyżek za stopień w 2014 r. tak jak obiecał SSC miało być w 2013 r. i 2014 r. po 150 zł brutto. W tym roku cisza na ten temat.
Nie widziałem aby ostatnio SSC spotkał się ze związkami i rozmawiał na ten temat stąd pytam.
Jak Pan wie coś na ten temat to proszę o wypowiedź.
Pozdrawiam.

minął kolejny rok, za jednorazową podwyżkę dla służb mundurowych 300zł brutto min dla każdego w 2012 - ca 25o netto bo nie płacą zus, w związku z pominięciem nas mieliśmy mieć dodatek do stopnia od 1 stycznia 2013 i 1 stycznia 2014 po 150 zł - nam netto z tych 300 zostanie ca 200zł, ale jak na razie mamy tylko 100 netto zdaje się od lipca 2013, budżet "oszczędził" na opóźnieniu 1 transzy 15 tys funków x 150 brutto x 6 mcy ( 01/2013-07/2013) ca 13,5mln, na opóźnieniu drugie j transzy też zarobił - jeśli wypłacą drugie 150 zł od 07/2015 to 15 tys x 150 zł x 18 mcy ca 40 mln

tylko czemu kużwa naszym kosztem?

każdy z nas, mimo wypłacania pierwszych 150 zł brutto, nadal co miesiąc ma 150 netto mniej podwyżki, niż pozostałe służby

co my? dzieci gorszego Boga? i tak będzie to o 50 zł netto mniej niż w innych służbach, i będzie to duuużo później

chyba ssc nie będzie twierdził, że oszczędności na zwalnianych etatach, oszacowane że w ciągu 12 mcy (01/2013 - 01/2014) pozwolą na sfinansowanie 2 transzy, mimo upływu 30 mcy (01/2013 - 07/2015) nadal nie wystarczą???

to gdzie ta kasa? przecież kryzys światowy minął i jesteśmy "w złotym dla Polski okresie"???

z najnowszych informacji wynika również że "podwyżki w budżetówce" ominą również i nas. Mają dotyczyć jedynie służby cywilnej.

http://www.sluzbacywilna.info.pl/aktualnosci/1126-podobno-jednak-zaslugujemy

Do tej pory w USTAWIE BUDŻETOWEJ na 2014 rok było tak:

Art. 9.
1. Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 23 grudnia 1999 r. o kształtowaniu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. z 2011 r. Nr 79, poz. 431, z późn. zm.[1])) ustala się:

(...)
2) kwoty bazowe dla:
b) członków korpusu służby cywilnej, etatowych członków samorządowych kolegiów odwoławczych i kolegiów regionalnych izb obrachunkowych, pracowników Rządowego Centrum Legislacji, ekspertów, asesorów i aplikantów eksperckich Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej, funkcjonariuszy Służby Celnej, członków służby zagranicznej niebędących członkami korpusu służby cywilnej – w wysokości 1 873,84 zł,

skoro podwyżki mają dotyczyć tylko służby cywilnej to będą rozdzielać ten zapis.

Ostatnia edycja:
czy po klęsce w wyborach prezydenckich, "rekon(de)strukcji" rządu w wyniku afery podsłuchowej, marnych sondaży i coraz bardziej realnej katastrofy w wyborach parlamentarnych nasz jaśnie panujący i jego przełożeni nie zmienili poglądu w sprawie wypłaty drugiej, opóźnionej już o 18 mcy, transzy 150zł do dodatków za stopień? może już się doliczyli odpowiedniej ilości zlikwidowanych etatów - o ile się nie mylę liczebność SC mocno spadła?

takie samo pytanie można zadać w sprawie ( obietnic SSC ) wypłacenia funkcjonariuszom SC pieniędzy za grusze 2010 dla osób które składały wnioski po 19 marca "projekt podobno był w konsultacjach i nagle nastała błoga cisza...

https://www.youtube.com/watch?v=YwWDGrPazGQ
Popatrzcie, to nie film. Tak kaplica będzie się z Wami rozprawiał jak ,,po,,(mała litera zamierzona) wygra trzeci raz wybory i będziecie użalać się nad wartościowaniem.

Mam pytanie szczególnie do młodych funkcjonariuszy. Czy obecnie w naszym kraju nie ma takich obrazów, które widzicie w teledysku ( np. kiedy ostatnio strzelano do górników?Kiedy ostatnio zatrzymano dziennikarzy?) Myślę, że ciągle nie rozumiecie swojej rzeczywistości. Wy już nie jesteście urzędnikami państwowymi, tylko parobkami. Nie macie już żadnych praw oprócz dwóch. Milczeć i pracować. Polską rządzą zwykli bandyci z którymi trzeba walczyć a nie opisywać ich na forum. Oni nie mają teraz ciemnych okularów i nie chodzą w mundurach ale mentalność mają taką samą. Chcą władzy, kasy i spolegliwego narodu, który będzie na nich zaper......!!!!!!!!! To Wy młodzi musicie to zmienić.

W kraju w którym politycy dotrzymują słowa, ludzie nie wychodzą na ulice.

Przecież Celnicy PL nie walczą z prawem, tylko walczą, bo to prawo, które obowiązuje nie jest przestrzegane. Nasza młodzieży myślcie, nie bądźcie parobkami, nie uginajcie karku, bo lepiej umrzeć niż być zniewolonym.
Wałęsa rozprawiając się bezkrwawo z komunistami zafundował nam, bolszewie, która rozprzestrzeniła się jak zaraza. Oficerowie WSI, SB i inne śmiecie mają wpływ na naszych rządzących polityków. To najlepiej zorganizowana mafia na świecie, która nie ma żadnych ograniczeń.
Panie Wałęsa, tragedie komunizmu naszych ojców i dziadków trzeba było we krwi utopić. Dzisiaj pan Dukaczewski nie był by komentatorem, zapraszanym do TVN 24.

Dlaczego jesteśmy uzależnieni energetycznie od Rosji? Bo rządzą nami niby polacy.

Niech żyje wolna Polska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie nadaje się na wzór, ale podejrzewam większość z Was wie kim jestem. Ja nigdy się nie ukłoniłem kolesiom politycznym, którzy w Służbie Celnej rabują od lat. Powoli, przyjdą po nich z moją dużą zasługą.

PS. Hołek po ciebie też.
Oraz łysego lalusia z Mielca

Nigdy Nas nie pokonacie.

Ostatnia edycja:
staram się unikać krytyki ZZ ale wobec braku faktów mam pewne wątpliwości. Od kilku miesięcy mowa jest o podwyżkach w sferze budżetówki o 2 mld zł. Z tego co wiem, prawdopodobnie wszystkie ZZ nawet nie ruszyły palcem. Rząd twierdzi że podwyżki ominą tych co dostali podwyżki od 2009 roku czyli nauczycieli i służby mundurowe - i tu jest cały problem ponieważ pomimo że wszyscy myślą że jesteśmy służba mundurową i dostaliśmy podwyżki razem z MSWiA czyli policja i SG.

Jak już wspomniane było wielokrotnie:

Art. 9.
1. Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 23 grudnia 1999 r. o kształtowaniu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. z 2011 r. Nr 79, poz. 431, z późn. zm.[1])) ustala się:

(...)
2) kwoty bazowe dla:
b) członków korpusu służby cywilnej, etatowych członków samorządowych kolegiów odwoławczych i kolegiów regionalnych izb obrachunkowych, pracowników Rządowego Centrum Legislacji, ekspertów, asesorów i aplikantów eksperckich Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej, funkcjonariuszy Służby Celnej, członków służby zagranicznej niebędących członkami korpusu służby cywilnej – w wysokości 1 873,84 zł,

obawiam się że ZZ przespały czas ubiegania się o podwyżki albo jest to ostatni moment, gdyż rozważane na obecnym etapie są grupy objęte podwyżkami z puli 2mld zł.

Pytania do Sławka, Przewodniczącego ZZ celnicy PL którego z resztą jestem wiernym członkiem:
1) czy ZZ celnicy wystosował pismo do Rządu/premiera dot. objęcia nasz podwyżkami?
2) czy inne ZZ wystosowały tego typu pismo?

skoro każdy myśli że dostaliśmy podwyżki wraz z "służbami mundurowymi" jak zwykle zostaniemy pominięci. Z drugiej strony jeśli nie dostanie każdy po równo (lub zmieniona kwota bazowa) to może się okazać że podwyżki pójdą na fundusz płac i zostaną zmarnowane na nagrody i wyróżnienia dla całej "góry".

Czy zatem Sławku masz jakieś informacje lub odpowiedzi na nasze pismo (o ile było coś w ogóle wysłane lub konsultowane)?

To są na razie założenia do budżetu, a więc może to być nadal tylko kiełbasa wyborcza. Do finału daleko.

Myślałem o tym, jak wcześniej pisałeś
O co miałbym spytać Ministra Finansów wg Ciebie skoro ma być rzekomo podniesiona kwota bazowa w grupie gdzie figurujemy?
Postanowiłem nie prowokować i nie wywoływać wilka z lasu. Uważasz, że lepiej zwrócić na siebie uwagę oficjalnym wystąpieniem w tej sytuacji? Nie sądzisz, że to właśnie może zaszkodzić?

Ostatnia edycja:
grupa gdzie figurujemy nie ma znaczenia zawsze można rozbić na punkty tak jak inne grupy:

Art. 9.

(...)
2) kwoty bazowe dla:
b) członków korpusu służby cywilnej, etatowych członków samorządowych kolegiów odwoławczych i kolegiów regionalnych izb obrachunkowych, pracowników Rządowego Centrum Legislacji, ekspertów, asesorów i aplikantów eksperckich Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej, członków służby zagranicznej niebędących członkami korpusu służby cywilnej – w wysokości 2200,00 zł,

c) funkcjonariuszy Służby Celnej, – w wysokości 1 873,84 zł,
(...)
d) żołnierzy zawodowych i funkcjonariuszy – w wysokości 1523,29 zł;

Nawet jeśli to założenia budżetowe to trwają już nad nimi prace. Jeśli od początku w tych założeniach nas nie będzie (a wszystko wskazuje na to że nas nie ma) to nikt nas później tam nie dopisze.
http://praca.gazetaprawna.pl/artyku...zent-rzadu-czyli-po-450-zl-dla-urzednika.html

Wszędzie mowa o służbie cywilnej i urzędnikach mimo że jesteśmy w jednej grupie, dlatego też obstawiał bym rozbicie tej grupy i wyłączenie nas z tego punktu. Dlatego też,

po 1 można by przedstawić sytuacje, że nie byliśmy objęci podwyżkami znanymi w mediach jako podwyżki w mundurowce o 300zł.
po 2 można by zapytać czy w planach będą nimi objęci funkcjonariusze SC
po 3 można by zapytać na jakiej zasadzie był by rozdział środków.
po 4 argumenty argumenty i jeszcze raz argumenty dlaczego powinniśmy je dostać.

Żal mi trochę chłopaków którzy zarabiają poniżej 2 tys zł
nowozatrudnieni
np. mł specjalista. OC wewnętrzne 1950zł
policjant na szkółce 1500zł - po szkółce 2400zł

nawet otrzymana lakoniczna odpowiedź będzie zaczepieniem tematu, zasygnalizowaniem zarówno dla Rządu że jesteśmy jak i dla nas związkowców że temat jest podejmowany.

Nie ma co liczyć na Szefa SC w tej sprawie.

Ostatnia edycja:
Rząd przyjął już założenia i teraz dopiero jest etap uzgodnień. Jeżeli SSC milczał wcześniej i nie przeszkadzał, to wg mnie lepiej także było milczeć. Stosownie do ustawy o Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych i wojewódzkich komisjach dialogu społecznego rząd musi przedstawić założenia do projektu budżetu na kolejny rok do 15 czerwca. Do 20 lipca ZZ z tej Komisji i pracodawcy powinny zająć wspólne stanowisko w sprawie założeń, a jeżeli tego nie zrobią, to do 25 lipca każda ze stron zajmuje własne stanowisko. Przy braku wspólnego stanowiska stron, do 31 lipca każda z organizacji przedstawia własne stanowisko.

Mimo, iż zapewne nie otrzymamy(nigdy nie otrzymywaliśmy dotąd) tego do konsultacji, sam to zbadam i zaproponuję w Zarządzie, aby odnieść się w ww. terminach do sprawy, jeśli będzie taka potrzeba, tzn. gdy zechcą nas pominąć.

Z doświadczenia jednak wiemy - vide m.in. grusza 2010 i ustawa o SC, że jeżeli SSC coś przedstawia Rządowi, to Rząd nie zmienia zdania, mimo przedstawiania merytorycznych argumentów i to nawet o niekonstytucyjności przepisów, tak jak w przypadku gruszy pisaliśmy do Komitetu Stałego RM, że przepis par.10 jest niekonstytucyjny i nic nie pomogło. Dlatego miejmy nadzieję, że SSC milczał. Jeżeli zaś nie milczał i działał przeciwko Funkcjonariuszom SC(oby nie) i zechcą nas pominąć powalczymy jeszcze zarówno na etapie Rządu, ale przede wszystkim realnie w Sejmie, bo tam jest nadzieja większa na wsłuchanie się w argumenty. Finalnie budżet będzie przyjmował raczej już nowy Sejm.

Do końca września rząd ma przesłać projekt budżetu do Sejmu. Jeszcze raz nie później niż 20 dni przed przedstawieniem projektu Sejmowi rząd musi przedstawić projekt Komisji Trójstronnej.

Na podwyżki nie ma co liczyć, niestety.

wszyscy mówili tylko o emkach emkach itd itd coś co odległe jest za 10-20 lat. trzeba było wcześniej myśleć o jutrzejszym dniu bo w naszym resorcie MF podwyżki przegapiliśmy, a biorąc pod uwagę poczynania ekipy rządzącej raczej przez kolejne lata prawdopodobniejsze będą cięcia niż podwyżki.

No i pięknie, od razu człowiek czuje się bezpieczniejszy, wiedząc że policja i SG będzie miała większą motywację do pracy. Strażakom nie wypomina, bo to wredna praca i trzeba mieć cojones.
A my, no cóż, nie powiem, a nie mówiłem ? Z emkami i konsolidację będzie podobnie.

Minister spraw wewnętrznych i administracji Mariusz Błaszczak zapowiedział, że podwyżki dla funkcjonariuszy - Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej oraz Biura Ochrony Rządu - będą wyższe, niż wcześniej zaplanowano.

"Na podwyżki dla funkcjonariuszy uzyskano dodatkową kwotę ponad 31,2 mln złotych.

a u NAS:
Komunikat ze spotkania związków zawodowych z kierownictwem Służby Celnej w dniu 22 grudnia 2015.
(...)
Co do podziału zapowiedzianych podwyżek płac z zapisanych w budżecie na 2016 rok 51,3 miliona przypadających na Służbę Celną, z których średnio na pracownika i funkcjonariusza przypada 290 zł, uzgodnienia z poprzednim kierownictwem uznać trzeba za niebyłe. Rozmowy na ten temat mają nastąpić po nowym roku lub jeszcze później gdy budżet będzie zatwierdzony a kwoty pewne. Szef Służby jest za tym aby nasze wynagrodzenia wzrosły do podobnego poziomu jak w straży granicznej

tego można było się spodziewać, temat sygnalizowany od co najmniej 4 miesięcy poprzedniego roku. Analizując problem podwyżek w SC od 5 lat kolejny raz robią nas w D*** i wcale mnie to już nie dziwi.

Tak sobie rozmawiamy tam na dole między sobą, i Chyba jedyny sposób na podwyżkę wynagrodzenia w przyszłym roku to rezygnacja ze składki członkowskiej i podwyżka o 15zł. Nic poza emkami te Związki Zawodowe (bo wszystkie są tak samo odpowiedzialne) chyba nie ugrają.

Zresztą widać to po komunikatach - ciągle tylko emki, emki i emki które będą się ciągnąć jeszcze rok albo i więcej. A Inne służby kolejny raz dostają podwyżki, a u Nas większość żyje obietnicami ogromnych podwyżek zamiast realnych dla wszystkich.

Ostatnia edycja:
Bo emerytury są najważniejsze

Widzę Angel, że nic nie czaisz. Emerytury są najważniejsze i dla fc, którzy bedą mogli odejść od razu jak i dla takich jak Ty z niewielkim stażem w służbie. Dostałeś z ZUS wiadomość ile wyniesie Twoja emka w wieku 67, czy też 65 lat? Nie? A ja tak. I coś Ci powiem, pracuję wiele lat dłużej od Ciebie i pewnie moja pensja jest znacznie wyższa od Twojej, a emertyturę wyliczyli mi na 1300 zł. Znam osoby, które mają dostać 400 zł. To chyba mniej niż 75% wynagrodzenia po 25 latach. Teraz już wiesz dlaczego emki są najważniejsze? Jak już to przyklepią będziemy martwić się o podwyżki. Ale póki co emerytury to priorytet, my walczymy o nie od 1999r. i to ostatnia szansa, jak nie teraz, to nigdy! Myśl perspektywicznie, emki są także dla Ciebie.

Back
Do góry