Akcja Protestacyjna !!!

Status
Zamknięty.
NIe zapominaj, że jak zrobisz blokadę, to z Twojego powodu też znowu ktoś powie - "chory kraj". To nie kraj jest chory to chore są rządy! Przez nie ludzie wstydzą się być Polakami. Ale sami też nie jesteśmy bez winy.

Nie mozna strajkowac i robić blokad. Można za to bardzo dokładnie wykonywać swoje obowiązki. Tira trzeba dokładnie obejrzeć.

Raczej proponowałbym, na piśmie powiadomić przełożonego, że nie mam możliwości prawidłowo wykonać moich obowiązków, z uwagi na zbyt dużą kolejkę samochodów, przez co jest wielkie prawdopodobieństwo wystapienia naruszenia przepisów prawa, oraz spytałbym, czy wydaje polecenie, że mam kontrolować w związku z powyższym niedokładnie i pobieżnie.:)

Kierownik samobójcą nie jest. A gdy ktoś powie, że kolejki z naszego powodu to mamy dowód, że to szefowie nie rozwiązali tego problemu.

I w ten sposób udowodnimy z czyjej winy są te problemy. Czy wasi szefowie mają problemy z prokuratorem? Dlaczego nie mają? Prosiłeś szefa o pomoc? Co ci odpowiedział? Masz to na piśmie?

Czy do wszystkiego co robicie jesteście przeszkoleni? A jak się coś stanie to czyja wina?

W powyższych okolicznościach będzie to nasz protest, czy nieudolność w zarządzaniu? Czy kolejki będą wynikiem naszego protestu, czy brakiem reakcji na problemy ze strony szefów.
Ale to wszystko musi być na papierze, musi być dowód.

Niby to samo ale nie tak samo.

Żeby to zrobić nie potrzeba niczyjego przyzwolenia, wręcz odwrotnie jest to nasz OBOWIĄZEK. Nikt nam tego nie zabroni, ani szefowie ani żadne związki. Ale mimo wszystko trzeba być bohaterem, żeby taką formę podjąć.

Jaki Kierownik ?

Kierownik samobójcą nie jest. A gdy ktoś powie, że kolejki z naszego powodu to mamy dowód, że to szefowie nie rozwiązali tego problemu.

Szanowny Sługo!
Nie wiem jakiego kierownika masz na myśli. Choćby był NAJLEPSZY NA ŚWIECIE, to zmianowy czy nawet OC jest dokładnie w takiej sytuacji jak Ty!!!
Jeżeli CONAJMNIEJ Naczelnik go nie wysłucha ( raczej NIE), to zrzucisz tylko na niego odpowiedzialność, a jak wiesz - sam nic nie zrobi!
Ja będę uparcie twierdził, że tylko działanie NA SAMYM DOLE może przynieść porządane skutki!!! (oczywiście najlepiej by było poparte przez kierowników- moim zdaniem - da się zrobić!) Niestety obawiam się, iż Koledzy nie mają zbytniej ochoty na inicjatywę i nie wiem dlaczego! Być może lubią być tylko kierowani (nawet przez nieudolnych), może dobrze im tak jak jest (?!), a może tylko nie wierzą, że WŁAŚNIE OD TYCH "DOŁÓW" wszystko zależy.
Przepraszam Ciebie i Wszystkich, że się powtarzam, lecz naprawdę wierzę tylko w siłę "grupy"! (kierownicy zazwyczaj są "samotni")

Tak czy inaczej ta forma protesu może mieć rózne odcienie, czy to grupowe czy indywidualne. Można działać nawet samotnie w pojedynke. Tak naprawdę nie jest to protest, tak zawsze powinno wyglądać wykonywanie powierzonych nam obowiązków. Nie jest ważne czy to jest szeregowy celny, kierownik, czy dyrektor, każdy z nas powinien o nieprawidłowościach informować przełożonego. Tylko to może spowodować, że zajmą się oni naszymi problemami. Tak oficjalnie o naszych problemach nie wiedzą, bo nie zostali o nich poinformowani na piśmie. Może nie potrzeba protestować, może wystarczy dać im na piśmie co jest nam potrzebne, a oni dopełnią swoich obowiązków i nie będzie żadnej kolejki na granicy. Dajmy im sznsę koledzy.
Są to działania całkowicie oddolne, nie podlegające w żaden sposób nadzorowi przez kierownictwo lub związki zawodowe. Nikt nie będzie miał prawa nagłaśniać w mediach, że coś tam blokujemy i utrudniamy ludziom życie, nie będzie można problemów potraktowac generalnie, każdy będzie musiał byc rozwiązany indywidualnie.
No chyba, że jest tak u nas wspaniale, że nie ma o czym pisać. Jeśli tak to po co protestować skoro te nasze realia wam odpowiadają.
Mnie nie!

pany z granic ruszcie dupy już sędziowie i prokuratorzy nie przyjdą chwilkę do roboty,trza pomóc chłopinom wszak o wspólną sprawe walczymy.Koordynacja działań wskazana .

[sługa podal zeby prosic o puisemne polecania i miał racja a my mamy zagwarantowane to prawnie w ustawie i prosze sprawdic i to stosować
Art. 36. 1. Funkcjonariusz celny jest obowiązany wypełniać polecenia służbowe przełożonych.
2. Jeżeli polecenie służbowe w przekonaniu funkcjonariusza celnego jest niezgodne z prawem, godzi w interes społeczny lub zawiera znamiona pomyłki, funkcjonariusz celny powinien przedstawić swoje zastrzeżenia przełożonemu na piśmie. W razie pisemnego potwierdzenia polecenia funkcjonariusz celny powinien je wykonać, zawiadamiając jednocześnie o zastrzeżeniach kierownika urzędu, a gdy polecenie wydał kierownik urzędu - organ nadrzędny nad urzędem.
3. Funkcjonariusz celny jest obowiązany odmówić wykonania polecenia, jeśli jego wykonanie prowadziłoby do popełnienia przestępstwa lub wykroczenia.
4. O odmowie wykonania polecenia, o którym mowa w ust. 3, funkcjonariusz celny jest obowiązany zawiadomić kierownika urzędu bądź organ nadrzędny nad urzędem, z pominięciem drogi służbowej.

rozdrabniacie się na szczegóły,pierdoły tymczasem wyrzucono nas z puli zawodów o szczególnym charakterze,wprost znaczy to ze emerytura od 65 roku zycia.Stworzono z nas dziwoląga jakiego świat nie widział .
Panie Siwy a weż pan ustawy uprawnienia prawa służb celnych niemieckich francuskich angielskich czeskich i opublikuj pan na forum ,raczej będzie duzo jasniej niz wczesniej.

Według jednego z działaczy UEFA podobnie było ze Szwajcarią i Austrią cztery lata temu. Ta pierwsza też wyprzedzała swojego partnera, ale różnica nie była tak duża jak pomiędzy Polską i Ukrainą.

UEFA opiera się nie tylko na raportach komisji. Niedawno jeden z prominentnych członków federacji przez trzy tygodnie podróżował prywatnie po Polsce i Ukrainie.
- Jeździł zwykłymi pociągami, spał w normalnych hotelach - mówi Michał Listkiewicz. - Wrażenia z Polski miał świetne.

Gorzej z Ukrainą. - Nie wypadało mi o to pytać - mówi Listkiewicz. - Wiem tylko, że był w szoku, jak zaczęto na granicy rozkręcać sufit wagonu i wyciągać kartony papierosów. Nie przypuszczał, że w Europie jeszcze dochodzi do takich sytuacji.

Jednak największym problemem Ukrainy jest kryzys rządowy. - Wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że to rząd ma dać pieniądze na drogi, hotele, czy lotniska - mówi Ołech Zasadnyj, odpowiedzialny za przygotowania Euro we Lwowie. - Pozostaje nam modlić się o zgodę.

Przeczytajcie powyzsze ,Europa nie bardzo wie jaka jest naprawdę granica wschodnia ktoś im pewnie żeni kit jak to jest wspaniale profesjonalnie ze są pewni że to granica jak z Szwajcarią .

Kolego digital41, siejesz ferment, jesteś krzykacz i nic więcej. Nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia. Denerwować innych każdy potrafi. Co Twoje wpisy miały na celu? Co chcesz przekazaniem takich informacji osiągnąć? Chcesz rewolucji? Nie pamiętasz jak się wszystkie kończyły? Praca u podstaw przyniosła efekty, a powstania tylko śmierć i guag. Chyba widzisz, że już nikt nie pamięta po co ojcowie nasi walczyli do ostatniej kropli krwi.

Północna Polska- cisza. Zarówno w prasie, telewizji. Nic się nie dzieje. W styczniu ludziom zależało a dziś?

Ale dlaczego?

Odpowiedzcie mi dlaczego większość ludzi boi się przystąpić do akcji protestacyjnej? Boicie się konsekwencji? Jakich?! Może braku awansu przez najbliższe lata? Wielkie mi co? A kto je dostaje? Wydalenia ze służby? Na jakiej podstawie? Nie rozumiem, to lepiej cierpieć i narzekać w milczeniu niż o coś powalczyć i żyć w poczuciu godności? Nie uda się, wątpie. Myślę, że teraz moglibyśmy duzo więcej wywalczyć. Komu z Was starcza na godne życie? Bo mnie po opłaceniu wszelkich zobowiązań zostaje niewiele, a swoim dzieciom chciałabym choć trochę odkładać na przyszłość.
A teraz do Sznownego SSC - wiem, że czyta Pan to forum i to nie dlatego żeby nas lepiej zrozumieć, ale dlatego że musi Pan trzymać rękę na pulsie i o wszystkim informować swoich zwierzchników. W takim razie proszę im przekazać, że w naszej służbie nadal nie dzieje się dobrze, a dopóki SC będzie SC RP, a nie SC z o.o. macie wobec niej takie same obowiązki jak my, więc i wynagrodzenie za to powinno być podobne.
Pozdrawiam (w tym również wszystkich namierzających :D)

Ostatnia edycja:
Kolego digital41, siejesz ferment, jesteś krzykacz i nic więcej. Nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia. Denerwować innych każdy potrafi. Co Twoje wpisy miały na celu? Co chcesz przekazaniem takich informacji osiągnąć? Chcesz rewolucji? Nie pamiętasz jak się wszystkie kończyły? Praca u podstaw przyniosła efekty, a powstania tylko śmierć i guag. Chyba widzisz, że już nikt nie pamięta po co ojcowie nasi walczyli do ostatniej kropli krwi.

szkoda słów.

Oj Tchórze – Mordy Wy Nasze!

Zobaczcie tylko jak inni walczą. Chociażby sędziowie i prokuratorzy. Postawili żądanie około 5.000 PLN podwyżki. Chcą zarabiać średnio po 10.000 PLN. Totalnie olewają proponowaną im podwyżkę w kwocie 1.000 – 1160 PLN od 1 stycznia 2009r. Chcą wyższej i natychmiast. Jakie mają szanse, to się okaże i czy wystarczy determinacji. A czym się różnią od f. SC?
- wykształceniem?
- niebezpieczeństwem zawodu?
- uciążliwością pracy?
- rentownością (przysparzaniem dochodów budżetowych)
- ...?
Żeby podjąć walkę, należy najpierw postawić CEL GŁÓWNY, następnie skalkulować siły i determinację, następnie podjąć skuteczną walkę aż do zwycięstwa - lub nie zawracać głowy. Bez jednomyślności i wiary – szanse powodzenia są znikome.

Czy Ty aby życia nie bierzesz zbyt poważnie? Nie denerwuj się tak, weź sobie jakąś czekoladkę na uspokojenie, to może Ci przejdzie. Wyluzuj kolego:cool:

Według mnie dużo osób się boi. Czyli narzekają a do działania nie przystępują. Szkoda tej SC- bo z takimi ludźmi jej los będzie przesądzony.

Rozegrali społeczność SC psychologicznie, wiedzą że nie jesteście w stanie wspólnie działać dla wspólnego dobra, stąd tyle aresztowań i obiecanki ze strony rządu o wiekszych poborach, o emeryturach w jakiejś tam przyszłości i wiele innych, jak się nie postawicie teraz to nie liczcie na jakikolwiek szacunek od kogo kolwiek, sami zapracujecie sobie bez wyjątku na to "jak Was widzą tak Was piszą ".Nie miejcie tez pretensji do ZZ, nikt za Was pewnych spraw nie załatwi.

Sługa napisał: Chyba widzisz, że już nikt nie pamięta po co ojcowie nasi walczyli do ostatniej kropli krwi.[/QUOTE]

Ja pamiętam i chyba nie jestem jedyny. Widzę, że kolega raczej pozytywista, ja chyba jednak romantyk. Zaborca (SSC) wykorzysta pozytywistów do cna. Potrzeba nam więcej walczących romantyków.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry