Akcja Protestacyjna !!!

Status
Zamknięty.
KILKA HASEŁ DO MEDIÓW, które można rozsyłać od czwartku po południu:
Liczymy też na Waszą inwencję i swobodną edycję poniższych haseł.

1. Akcja ma na celu pokazanie nastrojów panujących w środowisku pracowników i
funkcjonariuszy celnych
2. chcemy zwrócić uwagę opinii publicznej na wadliwe funkcjonowanie SC szczególnie
na obarczanie odpowiedzialnością za stan służby nas wszystkich ludzi od czarnej
roboty, gdy w rzeczywistości mamy systemowy problem z profesjonalnym zarządzaniem na wyższych szczeblach
3 polski rząd woli zlikwidować administrację celną niż zaopatrzyć jej pracowników w
godziwe warunki płacowe i socjalne
4. od stycznia 2008 sytuacja kadrowa nie uległa zmianie. Masowe represje karne
stosowane wobec szeregowych funkcjonariuszy pogłębiają problemy na granicach i wewnątrz kraju
5. polityka kadrowa prowadzona w chwili obecnej odbywa się kosztem interesów
ekonomicznych kraju.
6. wzrasta lawinowo przemyt, spada wykrywalność przemytu, rosną kolejki do odprawy celnej na zewn. granicy UE.
Wskutek fatalnego zarządzania są problemy z obsługą podatników wewnątrz kraju
7. styczniowy protest większości pracowników i fc, który był wyraźnym sygnałem o
kryzysowej sytuacji w administracji celnej skutkuje demontażem polskiego systemu
celnego
8. Wyższa kadra kierownicza wciąż nie dostrzega powagi sytuacji, trwając w maraźmie pomimo
coraz trudniejszej sytuacji kadrowej i problemów szeregowych funkcjonariuszy
celnych.

Serwisy lokalne, TVN24 zostaną przezemnie poinformowane napewno.

Albo będziemy działać- albo niech od stycznia rozwiążą tą instytucję i przestaną czarować. I tyle. Akcja do momentu podpisania na konferencji przy dziennikarzach i kamerach postulatów. I wpłaty podwyżek na konto. Żeby nie skończyło się na bajkach.

Czas jest dobry- Dzień Celnika i moment podpisania ustawy o SC.

Do dzieła!

Najwyższy czas i dobry moment na rozpoczęcie akcji protestacyjnej. Ja mogę zadeklarować za siebie, że przyłącze się bez wahania. Nie wiem ilu kolegów z oddziału się przyłączy, ale mogę tylko zaapelować: nie należy kalkulować i oglądać się na innych ze swego otoczenia - po prostu trzeba zrobić to co należy i mieć czyste sumienie. Pozytywem rozpoczęcia akcji w tym momencie jest też to, że mimo wielkich starań SSC i jego popleczników, nie udało się chyba im jeszcze sformować szybkich, zwartych i wysoce kwalifikowanyh grup mobilnych-SR.

Snp

Witam Koleżanki I Kolegów Sc
Pracuję W Snp - Ic Poznań I Proszę Nie Pisać, że Snp Nie Strajkowało Na Początku Roku. Zryw Był Od Dołu I Same Związki Się Pogubiły. Były Różne Sygnały Za , Przeciw - Lecz Ja Sam Wziąłem Kilka Dni Wolnego. W Snp Pracują Zarówno Fukkcjonariusze I Cywile, Dlatego Taka Akcja Powinna Zostać Zorganizowana Przez Związki. Starczy Jak Nie Wyślemy Kilku Wagonów Z Bazy Orlenu Na Południową Polskę To Szum Będzie Taki, że Aż W Warszawie Się Zatrzęsie. A Wracając Do Tego, że Nas Próbują Załatwić Na Delegacjach To Prawda. Ale W Najbliższym Czasie Zobaczą Co To Snp I Być Może Należy Już Ogłosić Konkurs Na Nowego Dyrektora Izby Celnej W Poznaniu.
Pozdrawiam Wszystkich Pracowników Sc - Jesteśmy Jednym Urzędem, Pracujemy Razem, Ale że Nas Tak Podzielili To Nie Nasza Wina.
Pracownik Snp

A miało być tak dobrze.

Idziemy jak owieczki na ścięcie,zawierzyliśmy Premierowi,SSC, w programy naprawczo-modernizacyjne,a dalej tkwimy w pozycji z przed 10 lat.Większość z Nas może otrzymać propozycje pracy nie do odrzucenia,a następny krok to będzie Urząd Pracy.Przez 9 miesięcy powinno narodzić się dobro i porządek,nowe ustawy ,rozporzadzenia dla Naszej całej społeczności celniczej.Przed nami widmo niepewności jutra,kolejne dramatyczne decyzje życiowe co będzie dalej...Już nie ma czasu na złudzenia nadzieje,na obietnice,czas się skończył dla wszystkich- dla Nas,trzeba podjąć ostateczną decyzję i zadać sobie pytanie co będziemy robić w najbliższej przyszłoci

Tak mogę potwierdzić w styczniu SzNP brało udział w proteście- nie wiem jak cywilni w innych UC u nas urlopy brali funkcjonariusze i powtórzę za przedmówcą to nie nasza wina że wyladowaliśmy w SzNP. A co do pracowników cywilnyc to już przeliczaja jakie stopnie oficerskie dostana w zamian za swoje i.k.a. oraz s.i.k.a . Więcej konkretów dotyczącej akcji.

Apel do funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej.

Zwracamy się z prośbą do wszystkich funkcjonariuszy celnych i pracowników S.C. o wpięcie do munduru lub odzieży cywilnej czarnej wstążki i noszenie jej w okresie od 19 do 26 września br.

Czarna wstążka symbolizuje żałobę, jej umieszczenie na mundurze jest zgodne z przepisami i nie wymaga zgody przełożonych. / §6 ust. 3 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów Dz.U z 2006r. Nr 77 poz. 543/.

Niech ten gest będzie wyrazem nastrojów w Służbie Celnej w okresie gdy przypadają obchody jej święta.

Postarajmy się w ten sposób zwrócić uwagę na ignorowanie problemów naszej Służby i narastanie sytuacji kryzysowej.

Prosimy o przyłączenie się do akcji wszystkich, którzy identyfikują się ze Służbą. Wszystkich, którym zależy na podniesieniu statusu funkcjonariusza celnego i na rzetelnej służbie dla społeczeństwa.

Przewodniczący ZZ-Celnicy PL
/-/
Sławomir Siwy

Ostatnia edycja:
Ww. APEL zawierający prośbę wpięcia czarnej wstążki do munduru lub odzieży cywilnej, stanowi pierwszy nasz krok ku działaniom o poprawę statusu celnika.Proszę o informację, które komórki organizacyjne przyłączają się do protestu. Na tej podstawie podejmiemy dalsze działania. Nagłaśniajcie akcję medialnie. Informujcie o prawdziwych nastrojach w SC. CZARNA WSTĄŻKA jest też przy okazji swoistym sprawdzianem dla środowiska braci celniczej. Pokaże nam wszystkim czy jesteśmy gotowi upomnieć się ponownie o należne nam prawa.

Ww. APEL zawierający prośbę wpięcia czarnej wstążki do munduru lub odzieży cywilnej, stanowi pierwszy nasz krok ku działaniom o poprawę statusu celnika.Proszę o informację, które komórki organizacyjne przyłączają się do protestu. Na tej podstawie podejmiemy dalsze działania. Nagłaśniajcie akcję medialnie. Informujcie o prawdziwych nastrojach w SC. CZARNA WSTĄŻKA jest też przy okazji swoistym sprawdzianem dla środowiska braci celniczej. Pokaże nam wszystkim czy jesteśmy gotowi upomnieć się ponownie o należne nam prawa.

http://zz.celnicy.pl/tekst-160.html

czarna opaska

Widać pan przewodniczący lubuje się w operowaniu symbolami:czerwona tabletka , czarna opaska , może następnie zimna biała opaska uciskowa na czoło. Myślę że zwiżki powinny znać doskonale nastroje w swoim środowisku a nie dokonywać badania opinii. Trochę dziwna postawa.

Należy przeprowadzić tę akcję protestacyjną stopniowo i w sposób przemyślany. Zacznijmy od czarnej wstążki i nagłośnienia problematyki w mediach i jż proponujcie jaki miałby być następny krok. Pomysł jest dobry i do tego narazie nieszkodliwy ale solidaryzujacy środowisko. Nie krytykujcie tylko marsz po czarną wstążkę do sklepów i wpinamy ją jutro w klapy.

Mamy na jutro obiecane wejście w TVP INFO, o godz. 7:00 powinno coś być w serwisie i później o 7:10 o akcji.
Zapewne regionalne TVP będą jutro interesować się rozwojem akcji i zaglądać do siedzib UC i OC, tak więc to czy akcja zyska rozgłos medialny zależy teraz także od Was.
Informujcie się nawzajem SMS-ami i telefonicznie. Dajcie coś od siebie, aby akcja mogła się rozwijać. Sądzę, że przystąpicie do niej masowo, wyrażając prawdziwe nastroje panujące w SC, dzięki czemu będziemy mogli kontynuować protest.
Ja pojadę prawdopodobnie jutro na centralne obchody Dnia SC, wszak mam zaproszenie. Jeśli pojadę, to zrobię to tylko po to, aby zademonstrować w MF rzeczywiste morale załogi panujące w naszej służbie i rozszerzyć zainteresowanie mediów. Bez Waszego wsparcia nic jednak nie zdziałamy.

Ja sobie czarną wstążkę wepnę we włosy - nie ośmieszajcie się...czarna wstążka :D

Do śmieszka "vvv"!

Ja sobie czarną wstążkę wepnę we włosy - nie ośmieszajcie się...czarna wstążka :D

Możesz sobie wpinać wstążke, albo nie!
Możesz wpiąć ją we włosy, a nawet wsadzić sobie ją ... gdzie CHCESZ!
Możesz się śmiać, albo płakać!
Możesz także wytykać palcem tych, którzy ją założą!