nie zmiecie bo wykonali wspaniałą pracę w czasie protestów za co otrzymali nagrody i awanse
Moment!!!!!!!!!!!!!!!!!! Myśmy nie poprali tego protestu, dlatego, że oni poprali!!!!!!!!!!!!!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
nie zmiecie bo wykonali wspaniałą pracę w czasie protestów za co otrzymali nagrody i awanse
"Niestety nasze postulaty nie są jasne, już dawno przestały być jasne !!!
Dla mnie takim przykładem są emerytury i wyrok TK. Przyznaję, że bezpośrednio po wyroku miałem inne podejście do tematu ale przemyślałem temat i zmieniłem zdanie. Zbierałem podpisy pod projekt obywatelski tj. włączenie wszystkich do systemu zaopatrzeniowego. Wiosną pojawiło się stanowisko MF 15/55, później 5/15/55 - stanowisko stanowiące o włączeniu do jakiś ,,ala pomostówek,, I co zrobiły ZZ ??? Nie negowały tej propozycji pomostówki tylko walczyły o jedno: najważniejsze aby dotyczyło wszystkich. Mam wrażenie, ze ZZ czekały tylko na propozycje od MF pomostówki typu przejścia na emke w wieku 60 lat tylko aby dotyczyło wszystkich. Ja wykonuje zadania wymienione przez TK w wyroku i dlaczego moim kosztem mam oddać prawdziwą emke mundurową na jakąś posraną pomostówkę. Nawet ekspertyza prof. Chmaja mówiąca, że wystarczy jeden dzień wykonywać określone zadania i emka się należy - stronie ZZ nie odpowiadała. Wybacz ale Ja nie zamierzam się poświęcać dla osób, które choćby jednego dnia nie przepracowały w takich komórkach jak: WZP, OC graniczne, OC wewnętrzne. Dozór, DŚ. Ja wiem, że ,,niby,, była negowana propozycja 55 lat ale proszę nie obrażać ludzkiej inteligencji. Wiemy, że było to robione na niby (pozorowane) i cel był inny.
Później okazało się że jest pewien postulat i został on przedstawiony na niedawnych rozmowach w ministerstwie o gwarancji zastania w mundurze dla tych co mają 5/15 lat. Nie chciano to zgłosić jako oficjalny postulat ZZ tylko wcisnąć jako przedstawiany przez MF. To Ja się spytam co z tymi co mają np. 13 lat służby w zwalczaniu (13 lat wykonując zadania z wyroku TK) ??? Ja chętnie będę protestował za zachowanie mundurów dla tych co przed wyrokiem TK z 03.03.2015r. byli w odpowiednich komórkach a nie za tych ,,Misiewiczów,, z ostatnich miesięcy albo za tych co nawet jednego dnia nie przepracowali we wskazanych jednostkach.
Następny postulat to gwarancja niezmiennej pensji ??? Ja się utraty uposażenia za St. specjalistę nie boję. Może St. ekspert który ma nasrane na pagonach po uwłaszczeniu z czasów Kapicy, może się obawiać. Ja chętnie pójdę i będę protestował ale np. za gwarancję do pensji mł. eksperta.
Dlaczego nie ma postulatów przy okazji ustawy o KAS zmiany wartościowania ??? Przecież ten system w KAS powieli tą samą patologię. Na tym forum słyszę o ,,jednolitej formacji,, że w każdej chwili DIC lub NUC może przenieść do innej komórki do innych zadań. Ja uważam, ze wartościowanie temu przeczy, bo jak można sobie wyobrazić eksperta wykonującego zadania specjalisty. Przecież to jest okradanie państwa. Ciekawe dlaczego nie ma tych postulatów, tym bardziej w kontekście emerytur dla wszystkich bez wyjątków.
Konkretne postulaty są istotne bo wielu by chciało wiedzieć o co walczy i dla kogo ??? A później proszę się nie dziwić, że całe środowisko nie jest skonsolidowane ??? Ile jeszcze lat inni będą na czyiś plecach .... innych rękami .....
PS. to są moje żale i zaraz się ktoś odezwie, ze nie jest na to czas ale ja słyszę, że to nie czas na to od 1,5 roku !!!"
Moment!!!!!!!!!!!!!!!!!! Myśmy nie poprali tego protestu, dlatego, że oni poprali!!!!!!!!!!!!!
Wiem, że o tym się mówi morbut, bo część kadry, wmówiła funkcjonariuszom na granicy, że są bezpieczni w związku z wejściem w życie KAS. Niestety takie gwarancje nie istnieją, poza oczywiście deklaracjami przełożonych, a o tym jak będzie nie wie nawet sam dyrektor a co dopiero kierownik OC czy Naczelnik, dlatego radzę zdjąć różowe okulary.
Chcę jednak dodać, ku pokrzepieniu serc, że mamy już wstępnie przeanalizowany z prawnikami temat ucywilnienia i pozbawienia mundurów i opcji zero w służbie mundurowej pod kątem zgodności z Konstytucją i wychodzi nam, że jest to niekonstytucyjne. Będę jeszcze przekonywał Ministra, aby w Senacie się z tego wycofał. Jeżeli tego nie zrobi wywołany zostanie gigantyczny spór prawny i narażenie SP na odszkodowania. Związek czyni już też przygotowania, aby zapewnić pełną ochronę prawną i reprezentację w nieuniknionych procesach członkom Związku.
Tam gdzie ja pracuję, nikt nikomu nic nie wmawiał. Funkcjonariusze mają świadomość niebezpieczeństwa i braku gwarancji, ale każdy wątpi że znajdzie się wielu ekspertów z izb chętnych na pasy. A nie oszukujmy się ile może stracić specjalista z dwiema belkami na pagonie pracujący na te 2 belki prawie dekadę.
Toteż napisałem część kadry.Tam gdzie ja pracuję, nikt nikomu nic nie wmawiał. Funkcjonariusze mają świadomość niebezpieczeństwa i braku gwarancji, ale każdy wątpi że znajdzie się wielu ekspertów z izb chętnych na pasy. A nie oszukujmy się ile może stracić specjalista z dwiema belkami na pagonie pracujący na te 2 belki prawie dekadę.
Trochę nieświeże informacje masz . Pierwszy raz słyszę aby uksiaki mieli mieć mundur z automatu. Jak coś to tylko wywiad i realizacja. A co masz do kolegów którzy przyszli w 2004 roku? W czym są gorsi od tych z 2005, 2010 itd? Może powiesz im to twarzą w twarz ze są gorsi od ciebie, bo ty np. pracujesz od ........Sławku jest jeszcze jedna moim zdaniem bardzo ważna sprawa. Jak wiemy z ustawy o KAS mundurowymi mają zostać m.in. pracownicy z UKS którzy zdali egzamin na Inspektora Kontroli Skarbowej. Wiem że takich osób w skali kraju jest niewiele. Należy w tym miejscu przypomnieć że w 2004 roku do Służby celnej przeszło z UKS wielu pracowników- nie będących Inspektorami którzy otrzymali mundury, zostali ekspertami itd. Czy nie byłoby sprawiedliwie dla nas Funkcjonariuszy aby te osoby zostały ponownie cywilami zostawiając miejsca dla kwot przypisanych Funkcjonariuszom? Dlaczego osoby nie będące Inspektorami mają w nowej strukturze KAS pracować w mundurze? A takich osób jest bardzo wiele. Porusz proszę ten temat podczas prowadzonych rozmów. Niech będzie jakaś sprawiedliwość chociaż w tym temacie. Pozdrawiam
Oczywiście nie należy traktować mojego wpisu jako gwarancji, że wygramy, jednak widzimy punkty zaczepienia do wykazania niekonstytucyjności takich rozwiązań i deklaruję, że podejmiemy profesjonalny spór prawny
Trochę nieświeże informacje masz . Pierwszy raz słyszę aby uksiaki mieli mieć mundur z automatu. Jak coś to tylko wywiad i realizacja. A co masz do kolegów którzy przyszli w 2004 roku? W czym są gorsi od tych z 2005, 2010 itd? Może powiesz im to twarzą w twarz ze są gorsi od ciebie, bo ty np. pracujesz od ........
Na tym forum słyszę o ,,jednolitej formacji,, że w każdej chwili DIC lub NUC może przenieść do innej komórki do innych zadań. Ja uważam, ze wartościowanie temu przeczy, bo jak można sobie wyobrazić eksperta wykonującego zadania specjalisty. Przecież to jest okradanie państwa.
Custom.
To rzeczywiście herezje i uspokajam f-szy z granicy. Te herezje podejrzewam wymyśliłeś na potrzeby swojego postu.
Moje wpisy wynikają z troski o wszystkich funkcjonariuszy, w tym oczywiście tych pełniących służbę na tzw. pasie i są to zupełnie inne obawy niż raczyłeś stworzyć na potrzeby swojego wpisu.
Sytuację na granicy znam, bo byłem w wielu miejscach i rozmawiam z funkcjonariuszami i o problemach w służbie i uwierz mi, że KAS nic nowego nie wnosi w tej materii, a jedynie zagrożenia, o których wyżej pisałem.
Emerytury nie są związane z KAS-em i jestem przekonany, że o to będziemy walczyć.
I jeszcze pytanie: co złego zrobiłem dla granicy, bo nikt nigdy nic mi na ten temat nie zgłaszał, a wręcz przeciwnie? No chyba, że piszesz o innych ZZ. Jeśli tak, to ja się nie wypowiadam na ten temat.
... dla pasibrzuchów zza biurka na pewnoCustom Kup sobie kaftan bezpieczeństwa , bo stanowisz zagrożenie