2025 rok optymalny na emeryturę?

Niestety abarks wszystko wskazuje że się mylisz. Dzisiaj przeprowadziłem rozmowę z Panią z infolinii ZER. Oto co uslyszalem
1 niestety jest możliwe że średnia w SCS może się zmniejszyc mimo że do tej pory nie miało to miejsca (jednak jak wspomniał wcześniej lus odpływ nagły starych funkcjonariuszy i brak podwyżek może zmniejszyć tę kwotę.
2 by dodatek był wliczony do emerytury warunkami są odejście wg art 15aa (tracąc możliwość emerytury ZUS) , trzeba przepracować w służbie 25 lat i łacznie mieć 32 lata pracy. Pani z informacji " nie wie dlaczego na stronie gov jest taka informacja bo za nią nie odpowiada" to cytat
Nie dopytalem czy dodatek można doliczyć np do art 15a ale mało kto spełnia takie warunki by mieć 32 lata służby i do tego pracę w cywilu. Ja nie spełniam tych warunków więc nie pytałem. Bym mógł dostać ten dodatek ja osobiście ( zresztą jak większość komu można go już zaliczyć) muszę odejść na podstawie art 15aa i zaliczyć lata pracy przed 1999 rokiem.

Jeżeli mnie źle poinformowała Pani z infolinii ZER to przepraszam proszę dzwonić na 477258888 i wybrać następnie 2

Niestety abarks wszystko wskazuje że się mylisz. Dzisiaj przeprowadziłem rozmowę z Panią z infolinii ZER. Oto co uslyszalem
1 niestety jest możliwe że średnia w SCS może się zmniejszyc mimo że do tej pory nie miało to miejsca (jednak jak wspomniał wcześniej lus odpływ nagły starych funkcjonariuszy i brak podwyżek może zmniejszyć tę kwotę.
2 by dodatek był wliczony do emerytury warunkami są odejście wg art 15aa (tracąc możliwość emerytury ZUS) , trzeba przepracować w służbie 25 lat i łacznie mieć 32 lata pracy. Pani z informacji " nie wie dlaczego na stronie gov jest taka informacja bo za nią nie odpowiada" to cytat
Nie dopytalem czy dodatek można doliczyć np do art 15a ale mało kto spełnia takie warunki by mieć 32 lata służby i do tego pracę w cywilu. Ja nie spełniam tych warunków więc nie pytałem. Bym mógł dostać ten dodatek ja osobiście ( zresztą jak większość komu można go już zaliczyć) muszę odejść na podstawie art 15aa i zaliczyć lata pracy przed 1999 rokiem.

Jeżeli mnie źle poinformowała Pani z infolinii ZER to przepraszam proszę dzwonić na 477258888 i wybrać następnie 2
ustawa
z dnia 26 stycznia 2023 r.
o zmianie niektórych ustaw w związku z wprowadzeniem
świadczenia za długoletnią służbę
Art. 5
wlicza się do podstawy wymiaru emerytury lub renty inwalidzkiej po osiągnięciu 32 lat wysługi emerytalnej.”;

Powyżej wkleiłem urywki z ustawy gdzie pisze jak byk wysługi emerytalnej a nie pracy.

1.Z całym szacunkiem dla pani z ZER ale co ona może wiedzieć o kształtowaniu polityki płacowej w przyszłości w scs.

Przeciętne uposażenie to iloczyn kwoty bazowej i mnożnika wielokrotności kwoty bazowej. Przy każdej podwyżce zwiększa się jedno,drugie lub razem te dwie wartości i w końcu daje finalnie kwotę przeciętnego miesięcznego uposażenia.

Są one regulowane rozporządzeniami, jedynie w przypadku zmniejszenie uposażeń dla wszystkich i wydania takiego aktu prawnego byłaby taka możliwość, jest to niemożliwe. Chyba na wypadek wojny albo jakiegoś armagedonu.

Przeciętne uposażenie przy podwyżkach będzie wzrastać, natomiast przy braku podwyżek będzie stało na tym samym poziomie.

2.Co do art.15 aa to biję się w pierś nie doczytałem że do wysługi emerytalnej w tym przypadku dolicza się lata składkowe z ZUS.
Tracąc możliwość pobierania emerytury ZUS i trzeba razem 32 lata.Ale jest tu chyba warunek zatrudnienia między 1999 - 2003.
Sorry za to.

Back
Do góry