2025 rok optymalny na emeryturę?

To pewne. Mam tę informację podaną i ustnie na infolinii i wyżej cytowanym mailu, który dostałem. Okresy chorobowe są okresami nieskładkowymi a do wysługi przed 1999 doliczają wyłącznie okresy składkowe. Sam mam niestety 1,5 miesiąca w plecy :(
Proponuję napisać pismo do ZUS. Podać dokładnie okres zatrudnienia i nazwę i adres pracodawcy a podadzą okresy składkowe. Gorzej jest jeśli pracodawca zatrudniał ponad 200 osób bo wtedy składki nie były płacone indywidualnie. Jeszcze gorszy wariant jeśli pracodawca już zlikwidował swoją firmę a zatrudniał powyżej 200 osób to pozostaje Archiwum Państwowe (jeśli dotrzymał obowiązku i przekazał\ dokumenty).
Powodzenia :)
Bardzo dziękuję

Od 1 stycznia 2019 r. obowiązuje ustawa z dnia 10 stycznia 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w związku ze skróceniem okresu przechowywania akt pracowniczych oraz ich elektronizacją. Z tym dniem zmianie uległy okresy przechowywania akt pracowniczych z obowiązujących 50 lat do 10 lat. Automatycznie dotyczy to wszystkich osób, które zostały zatrudnione po 31 grudnia 2018 r. Teraz akta osobowe muszą być przechowywane przez 10 lat, licząc od końca 2021 roku, czyli do 31 grudnia 2031 roku.
Tak więc w sprawach z lat 90-tych gdy pracodawca zatrudniał ponad 200 osób trzeba pisać do pracodawcy lub Archiwum Państwowego.
Pozdrawiam

Back
Do góry