zawieszenie + dyscyplinarka

• Thread starter Thread starter Nie zarejestrowany
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
N

Nie zarejestrowany

Gość
Od siedmiu miesięcy jestem zawieszony w związku z zarzutami prokuratury dotyczacymi przyjecia korzyści majatkowych w 2004 roku( IC Warszawa). Nacz UC wszczą również postępowanie dyscyplinarne zarzucając mi naruszeni obowiązków służbowych poprzez niewłaściwe tj nierzetelne i stronnicze ich wykonywanie.Złożyłem wniosek o zawieszenie post. do czasu zak. post. karnego-zero odzewu. Postepowanie dyscyplinarne zostalo przedłużone o 4 miesiące a komórka kontroli wew. dostała polecenie by znaleźć coś w sadach z 2004 roku-chociaż ewentualne nieprawidłowości już dawno się przedawniły. Wyglada na to, że zostanę dyscyplinarnie wydalony chociaż zarzuty karne powinny być rozstrzygnięte przez sąd, a zarzuty o charakterze pracowniczym dawno się przedawniły.Jest to o tyle dziwne że po 12 miesiącach zawieszenia Dyr IC i tak mnie wywali, chociaż zawieszenie miało być do czasu zak post.karnego.Mam pytanie, czy taki tryb postepowania ma miejsce również w innych Izbach? I czy ktoś ma pomysl jak bronić się przed takim post dyscyplinarnym.

Wniosek o przedłużenie zawieszenia do czasu zakończenia post. karnego nie jest najlepszym pomysłem. Po 12 m-cach będzie przesłanka do zwolnienia.
Art. 103 F-sza zaawiesza się w pełenieniu obowiązków słuzbowych na czas nie dłuższy niż 3 miesiące., w ....
W SZCZEGÓLNIE uzasadnionych przypadkach okres zawieszenia w pełenieniu obowiązków mozna przedłużyć.

Żądaj przywrócenia do służby, jeżeli DIC chce przedłużyć zawieszenie, to musi to uzasadnić - musi być szczególny przypadek. Bedziesz mógł ta decyzje poddać kontroli sądowej. Większe szanse wyrgania niż uchylenie decyzji o zwolnieniu po 12 miesiącach zawieszenia.

Dokładnie tak, to jest sedno.
W innych formacjach mundurowych funkcjonariusze wracają do służby po trzech miesiącach. Są przesuwani często do innych zadań, ale większość wraca. Tylko u nas pokutuje jakieś niewytłumaczalne restrykcyjne podejście dyrektorów. Skąd ono się wzięło? Pisaliśmy do dyrektorów o tym, ale póki co cisza. Włączyliśmy się w kilka spraw zawieszonych, tak więc na pewno ten temat stanie w niektórych sprawach przed sądem.
W każdej sprawie pytajcie dyrektora pismem procesowym na jakiej podstawie przedłuża postępowanie ponad trzy miesiące? jakież to szczególne okoliczności na to pozwalają? Żądajcie przywrócenia do służby. Powołujcie się na wieloletnią praktykę w innych fomacjach mundurowych.
Jak pisałem Policjanci w większości przypadków wracają po trzech miesiącach, mimo iż sprawa karna trwa nadal.
Nie wyobrażam sobie, aby Policjant trwał na zawieszeniu gdy ma np. zarzut niedopełnienia obowiązków. Nie wiem jaka jest praktyka w Policji, gdy jest zarzut korupcyjny. Postaram się to ustalić.

Wniosek o przedłużenie zawieszenia do czasu zakończenia post. karnego nie jest najlepszym pomysłem. Po 12 m-cach będzie przesłanka do zwolnienia.
Art. 103 F-sza zaawiesza się w pełenieniu obowiązków słuzbowych na czas nie dłuższy niż 3 miesiące., w ....
W SZCZEGÓLNIE uzasadnionych przypadkach okres zawieszenia w pełenieniu obowiązków mozna przedłużyć.

Żądaj przywrócenia do służby, jeżeli DIC chce przedłużyć zawieszenie, to musi to uzasadnić - musi być szczególny przypadek. Bedziesz mógł ta decyzje poddać kontroli sądowej. Większe szanse wyrgania niż uchylenie decyzji o zwolnieniu po 12 miesiącach zawieszenia.

DIC zawiesił na 3 m-ce, a później sam bez wniosku, powołując sie na art 23 ust 3 poprzedniej ustawy zawiesił do końca postępowania. W uzasadnieniu przytoczył szczególnie uzasadniony przypadek i co, i powołując się na art 105 pkt 10 nowej ustawy zwolnił. Tak więc w tej samej sprawie funkcjonuje dwie decyzje. Jest pytanie, co zrobi sąd?

Moje przedłużenie zawieszenia do czasu zak post.karnego nastąpiło we wrześniu 2009 od tej decyzji nie złożyłem odwołania, czy uważacie że w sytuacji gdy decyzja jest prawomocna jest sens pisania do Dyrektora o przywrocenie do służby. Ponawiam pytanie o prowadzenie post dyscyplinarnych w okresie zawieszenia, jaka jest praktyka w innych Izbach.

rozszerzenie pytania.....

Od siebie dorzuciłbym pytanie czy po okresie po 12 miesiecznego zawieszenia
i rozpoczeciu przez DIC postepowania dyscyplinarnego obrońca w takim
postepowaniu musi by celnik lub może byc wynajety adwokta - a ponadtto
jaki jest okres trwania takiego postepowania ? - czy skaldane wnioski dowodowe
i przedstawianie świadków cokolwiek wnosi - czy tez całe to smieszne postepowanie
ma jedynie na celu szybkie usniecie ze sluby bez zbednego wglebiania sie w cała sprawe ...
chetnie poznam opinie na ten temat -- tym bardziej ze tamat jest bardzo aktulany
z uwagi na ilosc zaieszonych funkcjonariuszy w skali calej Polski a glosow w tej
sprawie niewiele .....a szkoda bo wiele sie na tym forum pisze o solidarnosci
i wzajemnej pomocy - szkoda tylko ze wspomina sie o tym przy okazji rozmow o awansach ,
podwyzkach itp.....

Obrońcą może być adwokat. O dyscyplinarkach stanowi jeden rozdział w ustawie i jedno rozporządzenie, więc nie jest to trudne do przyswojenia. Moim zdaniem najważniejszy jest fakt, że w sprawach nieuregulowanych w ustawie należy korzystać z kpk (terminy, dowody, itp). Z doświadczenia wiem, że kpk nie znają ani dyrektorzy, ani rzecznicy dyscyplinarni, ani prowadzący postępowanie. Trzeba spokojnie czekać na ich ruchy, notować błędy w procedurach - im więcej tym lepiej - łatwiej będzie w sądzie (administracjnym). Polecam bazę orzeczeń NSA - ciekawa lektura. A prowadzenie dyscyplinarek dla zawieszonych to cwana zagrywka wszechmogących - gdy wywalą Cię po 12 miesiącach zawieszenia, to wyrok uniewinniajacy przywraca Cię do służby, gdy wylecisz z dyscyplinarki - niestety nie, bo tym musi zajac sie sąd administracyjny.

Całe postepowanie dysycplinarne ma tylko jeden cel - wydalenie ze służby. Nie ma nic wspolnego z rzeczowym , obiektywnym, opartym na dowodach rozstrzygnieciem sprawy. Dowody bedą zbierane tendencyjnie i tylko takie, które pasują do wersji zdarzeń Naczelnika/Dyrektora.

ktory to rozdział i jakie roporzadzenie .......

witam ponownie
na poczatku bardzo dziekuje za szybka reakcje na zadany problem
prosilbym jednak o podanie numeru rozdziału i rozporzadzenia
mowiacego o postepowaniu dyscyplinranym bardzo by to pomoglo
memu adwokatowi ktory bedzie mnie bronil - prosiłbym takze
o ewentualne wtyczne co do sposobu jak wyszukiwac (słowa klucza)
w bazie wyrokow NSA tego typu spraw .Cała sytaucja w jakiej sie znalem jest dla
mnie zupelnie nowa i niebardzo wiem co robic mysle jednak ze to forum
to idealne miejsce by takie info uzyskac ....Bede bardzo wdzieczny za wszelka
udzielona mi w tej kwestii pomoc.....
pozdrawiam

DIC zawiesił na 3 m-ce, a później sam bez wniosku, powołując sie na art 23 ust 3 poprzedniej ustawy zawiesił do końca postępowania. W uzasadnieniu przytoczył szczególnie uzasadniony przypadek i co, i powołując się na art 105 pkt 10 nowej ustawy zwolnił. Tak więc w tej samej sprawie funkcjonuje dwie decyzje. Jest pytanie, co zrobi sąd?

Ta sama sytuacja jest w Przemyślu, poszły odwołania do SSC i na razie czekamy na odpowiedź. Postepowania dyscyplinarne były umorzone. Poczytaj Ustawa o SC z 2009 r.rozdział 11.

Back
Do góry