Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Też mnie to zastanawia. Bo te zatrzymane faje szły wieloma partiami, jak piszesz, około 40 kontenerów/ TIRów, więc to jest zebrane "z rynku" w jakimś większym okresie, a ile poszło w rynek na zawsze?Mnie bardziej interesowałby mechanizm, bo to jakby nie liczyć 40 pełnych tirów.
No i najważniejsza sprawa... po dwóch latach?
Ile fajek przeszło, zanim bsw podjęło decyzje o zatrzymaniach?
Tak czy inaczej - WSTYD !!!!!!!!!Nie wiem jak to tam w Borbrownikach w rzeczywistości było, czy jechały całe TIRY czy było inaczej ?
Z informacji z lat ubiegłych wynikało, że przewiezienie przez granicę papierosów w ilościach jednego TIRa zajmowało "mrówkom" 2 -5 dni. Jeżeli fajki jechały TIRem to co z procedurami kontroli, kontrolami RTG ?
Najistotniejsze są pytania:
1) kto z mundurowych się tym zajmował ? Zieloni nic o tym nie wiedzieli ? Słyszałem, że na przejściu mają obligatoryjny nakaz "kontrolowania" działań celników.
2) kto z SCS to robił ? czy osoby, które miały blisko do emerytury i mimo to były tak głupie i ryzykowały utratę swoich nabytych / nabywanych przywilejów emerytalnych czy były to świeżaki z nowego zaciągu, skuszone / zwabione obietnicą szybkiego zarobku, dla których emerytura to jeszcze kosmos, a aktualne płace są w stosunku do innych służb (SG, Policji..) znacznie mniejsze ?
W tytułach wiadomości była informacja, że proceder ten trwał w latach 2020-2021 a więc:
- czy wpływ na to miały pierwsze fale duzych odejść na emeryturę w latach 2020-21 starych funków i dużych naborów nowego narybku ?
- czy czynnikiem motywującym do takich działań było zapowiadane w 2020r. wstrzymanie w 2021r. realizacji uchwały modernizacyjnej ?
- i po trzecie czy inne "lokalne" czynniki nie miały na to znacznego wpływu (przypadek żołnierza który zdezerterował do BY) ?
Proceder nie byłby możliwy, gdyby robiły to czarne owce tylko z jednej służby. Dlatego zasadne jest, że są dwie służby na granicy, bo wtedy trudniej o uwikłanie funkcjonariuszy.
Dlatego na 99% obstawiam, że zatrzymania dotyczą obu służb. To tylko mój pogląd, ale tak czuję.
Jeżeli dobrze czuję, że jest to proceder, w który zamieszane są obie służby, to dlaczego przekaz medialny uderza tylko w KAS???
GDZIE JEST MF???
Ps. Na marginesie - czy ktoś przemyślał do końca skupienie wszystkich spraw podatkowych tylko w KAS, czy to może nie jest przypadkowe?
Dlatego uważam, to moja ocena, że to jest wyreżyserowany przekaz medialny, mający na celu uderzenie w naszą formację.Sławku, przecież to już przesądzone! Onet pisze o "celniczej szajce" i zaraz po tym o zabezpieczeniu sztabek złota, pieniędzy i samochodów sugerujące wprost, jakby były to środki podejrzanych celników!
Czasami mam wrażenie, że MF i rzecznikom specjalnie chodzi o to aby ta służba była słaba miała fatalny wizerunek ...
Moze na reke jest tym na gorze by tego nie dementowac i rzecznik ma zakaz od gory wypowiadania sie w tym temacieCzas najwyższy na dementi ze strony rzecznika prasowego IAS BIAŁYSTOK, ponieważ pan profesor wygłasza iż „zdjęto” praktycznie całą obsadę „pracowników celnych” a w rzeczywistości to 7 osób. Pytanie gdzie jest rzecznik?
Może będzie to niepopularne pytanie, ale - zna ktoś przypadki dementowania przez rzecznika "artykułów prasowych" powiedzmy w okresie ostatnich 4 lat ? P.s. No i raczej nie chodzi o zakaz, rzekłbym raczej o brak przyzwolenia (w jedności siła )Moze na reke jest tym na gorze by tego nie dementowac i rzecznik ma zakaz od gory wypowiadania sie w tym temacie
Daje do myślenia....nie wydaje mi się żeby taki przemyt był mozliwy poprzez skorumpowanie pojedynczych funków, bez ingerencji w systemy komputerowe
Rzecznik jak zwykle u nas. Nie ma rzecznika. 7 osób to nie cała zmiana. Medialnie leżymy. Czy ktoś w naszej Służbie ma jakikolwiek plan dotyczący szeroko rozumianego PR ??? Odpowiem sam sobie - u nas są stanowiska PR ale te osoby nie nadają się KOMPLETNIE DO NICZEGO !!!!Czas najwyższy na dementi ze strony rzecznika prasowego IAS BIAŁYSTOK, ponieważ pan profesor wygłasza iż „zdjęto” praktycznie całą obsadę „pracowników celnych” a w rzeczywistości to 7 osób. Pytanie gdzie jest rzecznik?
Hm, ciekawe spostrzeżenie. W takim razie dlaczego są tam gdzie są , no i za czyim przyzwoleniemRzecznik jak zwykle u nas. Nie ma rzecznika. 7 osób to nie cała zmiana. Medialnie leżymy. Czy ktoś w naszej Służbie ma jakikolwiek plan dotyczący szeroko rozumianego PR ??? Odpowiem sam sobie - u nas są stanowiska PR ale te osoby nie nadają się KOMPLETNIE DO NICZEGO !!!!
Tak czy inaczej - WSTYD !!!!!!!
Czas najwyższy na dementi ze strony rzecznika prasowego IAS BIAŁYSTOK, ponieważ pan profesor wygłasza iż „zdjęto” praktycznie całą obsadę „pracowników celnych” a w rzeczywistości to 7 osób. Pytanie gdzie jest rzecznik?
Wpływ miała chciwość i zeroNie wiem jak to tam w Borbrownikach w rzeczywistości było, czy jechały całe TIRY czy było inaczej ?
Z informacji z lat ubiegłych wynikało, że przewiezienie przez granicę papierosów w ilościach jednego TIRa zajmowało "mrówkom" 2 -5 dni. Jeżeli fajki jechały TIRem to co z procedurami kontroli, kontrolami RTG ?
Najistotniejsze są pytania:
1) kto z mundurowych się tym zajmował ? Zieloni nic o tym nie wiedzieli ? Słyszałem, że na przejściu mają obligatoryjny nakaz "kontrolowania" działań celników.
2) kto z SCS to robił ? czy osoby, które miały blisko do emerytury i mimo to były tak głupie i ryzykowały utratę swoich nabytych / nabywanych przywilejów emerytalnych czy były to świeżaki z nowego zaciągu, skuszone / zwabione obietnicą szybkiego zarobku, dla których emerytura to jeszcze kosmos, a aktualne płace są w stosunku do innych służb (SG, Policji..) znacznie mniejsze ?
W tytułach wiadomości była informacja, że proceder ten trwał w latach 2020-2021 a więc:
- czy wpływ na to miały pierwsze fale duzych odejść na emeryturę w latach 2020-21 starych funków i dużych naborów nowego narybku ?
- czy czynnikiem motywującym do takich działań było zapowiadane w 2020r. wstrzymanie w 2021r. realizacji uchwały modernizacyjnej ?
- i po trzecie czy inne "lokalne" czynniki nie miały na to znacznego wpływu (przypadek żołnierza który zdezerterował do BY) ?
Ot taki objaw PR w SCS:Rzecznik jak zwykle u nas. Nie ma rzecznika. 7 osób to nie cała zmiana. Medialnie leżymy. Czy ktoś w naszej Służbie ma jakikolwiek plan dotyczący szeroko rozumianego PR ??? Odpowiem sam sobie - u nas są stanowiska PR ale te osoby nie nadają się KOMPLETNIE DO NICZEGO !!!!
Popieram Twoją wypowiedź w 100%.Ot taki objaw PR w SCS:
Straż Graniczna prześwietliła tira skanerem. Wtedy wszystko wyszło na jaw
Funkcjonariusze z dwóch oddziałów Straży Granicznej mieli podejrzenia co do ładunku przewożonego przez kierowcę zagranicznej ciężarówki. Gdy zatrzymali ją do kontroli w pobliżu Suwałk i prześwietlili skanerem, potwierdzili swoje przypuszczenia. W środku znajdowały się zakazane substancje o...www.auto-swiat.pl
Straż Graniczna prześwietla choć nie ma uprawnień ani nawet skanera RTG a "inspektorzy KAS" asystują .
Ale ta Straż Graniczna zdolna... Sukces za sukcesem....
Teraz już wiem na 200%, że rok temu podjąłem słuszna decyzję o emce!!!