.....wydymani....

don Pedro Alvarez

Użytkownik
Punkty reakcji
5
Miasto
Małopolska
Ruszyła wielka akcja przyznawania dodatkowych urlopów.

Najwyraźniej widać, że prawa nabyte w tym względzie nie będą respektowane.

Jeśli ktoś nie nabył- wg nowej ustawy- prawa do dodatkowego urlopu- tj ( nie przepracował 15 lat tylko w SC ) - to utraci prawo do dodatkowego urlopu, które nabył wg ,,starej ustawy ". Wówczas wymiar dodatkowego urlopu uzalezniony był od całkowitego czasu zatrudnienia.

Czyżby znowu nas mieli wydymać w kwestii praw nabytych ??

Wydymali na wielu frontach !
Ale stara ustawa nie mówiła że zaliczają się
wszystkie lata przepracowane, tylko te w SC
Tylko tym któży zatrudnieni byli przed lipcem 1999 r zaliczyli wsio jak leciało
A reszcie czyli tym po 1999 r już tylko lata w SC
Ale w samej ustawie z 1999 r mowa była tylko o latach w Służbie

Kto was wydymał?
Przecież za pracę w innych zakładach pracy macie zaliczony staż pracy, a dodatkowy urlop należy się za staż w służbie.

PS Ludzie, dotychczas zaliczano do urlopu dodatkowego nawet szkoły średnie przyzadkładowe i nie piszcie mi tu proszę o prawach nabytych!!!

Najważniejsze są emerytury mundurowe i nic innego się nie powinno liczyć!!!

Kto was wydymał?
Przecież za pracę w innych zakładach pracy macie zaliczony staż pracy, a dodatkowy urlop należy się za staż w służbie.

PS Ludzie, dotychczas zaliczano do urlopu dodatkowego nawet szkoły średnie przyzadkładowe i nie piszcie mi tu proszę o prawach nabytych!!!

Mylisz się. Wszystko się powinno liczyć. Ludzie, którzy wybierają swoich przedstawicieli do ZZ, powinni na nich polegać, a nie być robieni w du.. nię. Co do emerytur, to zostały zaprzepaszczone w pierwszym proteście, kiedy stała granica zachodnia. To wtęczas 1 dzień dłużej i dzisiaj mielibyśmy emerytury jak inne służby. Czy już wtęczas wygrały interesy partykularne?

widać ciebie Jabol nie wydymali - dlatego się tak wielce obruszyłeś!

przepraszam- czy może jesteś jakimś działaczem związkowym? i dobrze Ci poszlo na modernizacji w SC ?

no, i lepiej najpierw poczytaj sobie o prawach nabytych.
ja niestety nie mam zaliczonego stażu za przyzakładówkę- bo do takiej nie dane mi było uczęszczać !

przepraszam- czy może jesteś jakimś działaczem związkowym? i dobrze Ci poszlo na modernizacji w SC ?

a nie przeczytałeś przepisów przejściowych dotyczących przyznania wszystkim związkowcom stopni oficyjerskich i 10 dni dodatkowego urlopu bez względu na staż?:D (to oczywiście żart, dla obruszonych, a zresztą, nic to:))

PS Krytykowałem interpretację zapisów starej ustawy w tej kwestii, a teraz ją popieram, gdyż jest zgodna ze Duchem służby!!!

Ostatnia edycja:
Mylisz się. Wszystko się powinno liczyć. Ludzie, którzy wybierają swoich przedstawicieli do ZZ, powinni na nich polegać, a nie być robieni w du.. nię. Co do emerytur, to zostały zaprzepaszczone w pierwszym proteście, kiedy stała granica zachodnia. To wtęczas 1 dzień dłużej i dzisiaj mielibyśmy emerytury jak inne służby. Czy już wtęczas wygrały interesy partykularne?

Kiedyś, w ubiegłym roku i w przyszłości nie będzie jedności, szkoda, zawsze wygrywają interesy poszczególnych grup osób.

Co do polegania na przedstawicielach ZZ, to cały czas byłem przeciwny uznawaniu stażu pracy z innych zakładów pracy do dodatkowego urlopu i nic mojego podejścia do tematu nie zmieni.

Z mojego punktu widzenia uważam za błąd odstąpienie od ucywilnienia (umundurowienia trwa), gdyż "przywiązanie" do munduru biurw prawdopodobnie uniemożliwi...

Pozdrówka
j

czy może jesteś jakimś działaczem związkowym? i dobrze Ci poszlo na modernizacji w SC ?
jako jeden z nielicznych aktywnych związkowców poznałem przyjemnośc alokacji, wiem, co oznacza praca na pierwszej linii ognia, wiem, czym się rożni Ta praca od pracy biurowej.
Na skc awansowano mnie 01.03.1999r i tak zostało, jedyny awans w stopniu miałem w 2007r, do służby wstąpiłem 01.03.1994. Tak skorzystałem na modernizacji. Jakieś inne pytania?

Ostatnia edycja:
Kto was wydymał?

w tej kwestii popieram jabola

Kuźwa - to nie zwiazki sa autorem ustawy....
a gdzie byli wszyscy gdy pojawiały sie kolejne projekty ustawy???? ile osób sie pojawiło w czerwcu pod sejmem? garstka-bo był już nemal zatwierdzony dodatek graniczny i inne .... (tak jak by w tej walce chodziło tylko o kase! - a emerytury, a inne przywleje - wowczas nikt nie oprotestował projektu ustawy

do jabola

jako jeden z nielicznych aktywnych związkowców poznałem przyjemnośc alokacji, wiem, co oznacza praca na pierwszej linii ognia, wiem, czym się rożni Ta praca od pracy biurowej.
Na skc awansowano mnie 01.03.1999r i tak zostało, jedyny awans w stopniu miałem w 2007r, do służby wstąpiłem 01.03.1994. Tak skorzystałem na modernizacji. Jakieś inne pytania?

z jednej strony widać ,że zasmakowałeś ,, suchego chleba " z drugiej idziesz na ugody niosące różne krzywdy zwykłemu szaraczkowi ! ( już wymieniliśmy poglądy w innym poście nie tylko dodatkowy urlop )
jaka twoja idea ? do czego zmierzasz jako związkowiec ?:confused:

Jabol wypraszam sobie przyzakładową szkołę i inne bzdury. Mam 28 lat pracy i właśnie straciłam 10 dni urlopu, bo jak zwykle zmienił się punkt widzenia u kogoś na górze. Myślisz że moje 17 lat pracy (ciężkiej notabene) w innej firmie jest mniej ważne niż twoja służba w celnictwie? Od 11 lat obserwuję tych wszystkich "urodzonych w cle" i mam nieodparte wrażenie, że niejednemu z was cło życie uratowało, do niczego innego się nie nadajecie.
Przestań więc człowieku ochrzanić bzdury i obrażać wielu z nas.

...
jaka twoja idea ? do czego zmierzasz jako związkowiec ?:confused:

Co najmniej WZP i Granica powinny mieć uprawnienia emerytalne na zasadach MSWiA!!! jeżeli tego nie będzie, to przy wartościowaniu to wszystko pójdzie w piz..u (tylko tak można zrekompensować zwartościowanie na C3 i C2) (to moje życzenia, gdyż nie mam mocy sprawczej przy podejmowani decyzji ogólnokrajowych)

Dawno temu/i teraz przekonałem się , że ZZ nie zawsze dbają o dobro funkcjonariuszy, podejmując decyzje przez pryzmat czołowych działaczy zz (również przy dzieleniu podwyżek-lokalnie).

Staram się myśleć perspektywicznie i w przyszłym roku, jeżeli jeszcze będę związkowcem, przy podziale kasy przychylę się do podobnego algorytmu podziału (pamiętajcie, że w mundur wskoczy dużo cywili, którzy są "dobrze" uposażeni).

PS Trzeba zasmakować "suchego chleba" żeby poczuć, że człowiek nie jest pępkiem świata, że niewiele od niego zależy i że jest wiele bardziej niekomfortowych rzeczy niż nie otrzymanie podwyżki z powodu "240" (Kit we o co chodzi) a to przecież "Służba".

Ostatnia edycja:
Zaczyna się kolejna licytacja: ja tyle lat, on tyle, ja tu, on tam......:(
Podwyżka o 500 zł ( nie ma)
Emerytury wcześniejsze ( nie ma, może kiedyś będą:D)
Wyrównanie naszych krzywd przy okazji nadania nowych gwiazdek, belek i innych dupereli( nie ma)
Ludzie na co wy jeszcze liczycie?
Już powoli zaczyna się mamienie o tym jak to wartościowanie jest najważniejsze, zapewni nam ono godziwą pensję która wynagrodzi trud codziennej służby...
buhahahaha buhahahaha
Czy ktoś z was jeszcze ma nadzieję żę będzie normalnie???
Jak tak to na czym jego optymizm jest oparty?
Ustawa podzieliła nas do reszty: kadra kierownicza i robole.

prawa nabyte

Ludzie, dotychczas zaliczano do urlopu dodatkowego nawet szkoły średnie przyzadkładowe i nie piszcie mi tu proszę o prawach nabytych!!!

jako prawo nabyte zostali dalej kierownikami , co na maturze i to nie zawsze skończyli edukacje , dlaczego tu prawo nabyte zadziałało????? i do oficerów myk-myk się załapali !
Wuj z urlopem , ale kadra oficerów to coś tu nabyli prawa !!!!!:mad:

Jabol wypraszam sobie przyzakładową szkołę i inne bzdury. Mam 28 lat pracy i właśnie straciłam 10 dni urlopu, bo jak zwykle zmienił się punkt widzenia u kogoś na górze. Myślisz że moje 17 lat pracy (ciężkiej notabene) w innej firmie jest mniej ważne niż twoja służba w celnictwie? Od 11 lat obserwuję tych wszystkich "urodzonych w cle" i mam nieodparte wrażenie, że niejednemu z was cło życie uratowało, do niczego innego się nie nadajecie.
Przestań więc człowieku ochrzanić bzdury i obrażać wielu z nas.

@silene masz jak najbardziej rację. Niejeden z nas stracił na uwłaszczeniach w poprzednich zakładach pracy. Wiara w porządek i sprawiedliwszy los uprzednio w administracji celnej obecnie w służbie celnej po raz kolejny okazała się złudna. Jajko próbuje okazywać swą wyższość nad kurą! Punkty widzenia, interpretacje i inny chimery młodych wilków. Teraz wytyka się,że nie ma miejsca dla starszych wiekiem,że są już zbędni. Szafuje się dodatkiem stażowym traktując go jako łaskę, wynagrodzenie tylko od cła. Przypominam, stażowe to nie jest zasługa cła, to nasze wypracowane prawo bez względu na zakład pracy.
Wspominając przeszłość, to mam żal do rodziców naszych niektórych przełożonych-modernizatorów (pod własne interesy). Przecież mogli spuścić się do zlewu, a dziś mielibyśmy mniej "dotkliwe prezenty" na Święta.

Ostatnia edycja:
obi van ....

w zasadzie trudno się nie zgodzić ale.......
ustawa nas nie podzieliła, a utrwaliła w oparciu o kolejny zaciąg kelnerów stan naszego podwórka. trzeba powoli ten koślawy układ, który bezprawnymi aktami mianowań wystawił sobie świadectwo kompetencji docisnąć, a nie popadać w kolejne etapy zniechęcenia.
normalnie będzie jak "robol" będzie miał honor, godność i odwagę aby od "kadry kierowniczej" wymagać skutecznie tego samego. emerytur nie uzyskamy przy takiej kadrze jak teraz. rozbieżność celów. jakość powołanej kadry jest efektem słabości szeregowców, którzy złapią każdy ochłap nazywany dla niepoznaki premią lub podwyżką. masz rację co do wartościowania i pokładanych w nim złudzeń. te wynikają z niewiedzy i braku codziennego zainteresowania swoimi pracowniczymi dobrami. nikt za nas tego nie zrobi lepiej. trzeba się jedynie obudzić i postawić na wspólne działania.
normalnie może być w środowisku, które ma cele wspólne i osobiste nie stojące ze sobą w sprzeczności. długa droga przed nami ...... szanowni forumowicze.

(...)Niejeden z nas stracił na uwłaszczeniach w poprzednich zakładach pracy.
....
.... ooopss, niezweryfikowali w 89-tym pozytywnie towarzysza? ... ale mimo to w cle dali szansę na dociągnięcie do emeryturki?? :cool:

Szafuje się dodatkiem stażowym traktując go jako łaskę, wynagrodzenie tylko od cła. Przypominam, stażowe to nie jest zasługa cła, to nasze wypracowane prawo bez względu na zakład pracy.
...
.... no i tutaj szanowny towarzysz się myli! za lata pracy nabył towarzysz maxa - 26 dni z kodeksu pracy! a stażowe właśnie jest, a włsciwiepowinno być za pracę w CLE! - i nie powinno zależeć od tego, czy sie ten staż odpracowało w ZOMO czy w innym tzw. "wojsku" ... (oczywiście patrząc wstecz wiemy, że jednak własnie tak było :cool:)

(...)Przecież mogli spuścić się do zlewu,
...
... już kiedyś ktoś podobne słowa powiedział .... żenada :confused:

Back
Do góry