Wniosek rekrutacyjny do DIC w związku z trwającym procesem wartościowania !!!

Meritum SSC

Napisał szeregowiec:

"Chcę zwrócić uwagę na to, że każdy ma prawo złożyć wniosek aplikacyjny, uzasadniając go posiadanymi referencjami i doświadczeniem.

Po stronie DICa leży uprawnienie do rozstrzygnięcia, ze szczegółowym uzasadnieniem faktycznym i prawnym, kóre następnie każdy będzie mógł kwestionować w drodze odwołania i które ewentualnie dalej będzie podległo ocenie sądu. Nie piszcie też o niczym nie ograniczonej uznaniowości w obsadzaniu stanowisk, bo tak nie jest, skoro przepisy wprowadziły w tej kwestii kryteria takie jak wykształcenie, języki obce i doświadczenie. I jeszcze: składanie odwołań w sprawie stopni rok temu też wzbudzało uśmiechy politowania. Władza sądownicza uporała się z tą sprawą bardzo szybko (jak na polskie warunki). Ścieżka jest już przetarta, tak więc sprawa stanowisk zostanie załatwiona w taki sam sposób, jeśli nie szybciej.

I tyle na ten temat, nie odwracajcie uwagi od sedna rzeczy i nie spekulujcie / wchodźcie w kompetensje DICów i niezawisłych sadów, które już nie raz dały po łapkach różnej maści wizjonerom i specjalistom od pisania notatek służbowych ...".

A ja dodam, że wg mnie ustawa nakłada na każdego funkcjonariusza obowiązek złożenia wniosku aplikacyjnego, a na organy celne obowiązek jego rozpatrzenia, zgodnie z ustanowionymi kryteriami.

Odnosząc się do powyższych słów Pana JK: nie może zaprzeczyć jednoznacznej wymowie art. 223 ust. 3 ustawy (albo nikt mu już nie chce napisać opinii prawnej), próbuje odwrócić uwagę od ewidentnego dania ciała przy tej całej szopce z wartościowaniem, w której mamy do czynienia z ewidentnym poświadczaniem nieprawdy. Każdy celnik może tu podać co najmniej kilka przykładów.

Kto i kiedy rozliczy tego Pana za to wszystko?

Celnicy, a może tak napiszemy w tej sprawie do Prokuratury prowadzącej śledztwo w sprawie mianowań. Niech załatwią i to od razu. List polecony kosztuje ok. 5 zł. Wystarczy, że każdy wskaże kilka przykładów ....
Jeśli wpłynie kilka tysięcy pism, to Pan Prokurator będzie co najmniej niezadowolony.

MOJA PROPOZYCJA.
Składajmy masowo teraz pisma do DIC-ów z zapytaniem o drogę odwoławczą od wartościowania. Chodzi mi nie o zespoły itp. ale konkretnie do jakiego sądu, tryb, czas itd. Tylko należałoby na nich wymusić - WSKAZANIE właściwego sądu, nie natomiast lawirowanie jak przy mianowaniu. I to według mnie trzeba pisać zapytanie jeszcze w grudniu - NA MASOWĄ SKALĘ.

JAK TAM WNIOSKI REKRUTACYJNE, SKŁADACIE?

Pan Dyrektor
Izby Celnej w

W nawiązaniu do publicznej wypowiedzi p. Jacka Kapicy Szefa Służby Celnej z dnia 29.11.2010r. dla ,,Pulsu biznesu” cyt. ,,Poszukując funkcjonariuszy do trudniejszych zadań najpierw rozpoczyna się otwarty nabór wewnętrzny. Każdy funkcjonariusz , który chce wykonywać takie zadania może zgłosić się na dane stanowisko” proszę o wskazanie, w których komórkach i jakie stanowiska przewiduje Pan Dyrektor do obsadzenia w ramach wskazanego wyżej trybu.
Proszę także o doprecyzowanie w jaki sposób będzie przeprowadzany nabór wewnętrzny.
Niemniej, zgodnie z publicznym zapewnieniem Szefa SC składam wnioski aplikacyjne wraz z pismem przewodnim na stanowiska .................(tutaj wymienić stanowiska) oczekując jednocześnie odpowiedzi w ww. zakresie

ja zlozylem i namawiam wszystkich
skladajcie jesli czujecie sie ponizeni

slawek
tylko 1 zwiazek walczy o prawdziwych coli...i ponosi tego koszty...przykre

JAK TAM WNIOSKI REKRUTACYJNE, SKŁADACIE?

Pan Dyrektor
Izby Celnej w

W nawiązaniu do publicznej wypowiedzi p. Jacka Kapicy Szefa Służby Celnej z dnia 29.11.2010r. dla ,,Pulsu biznesu” cyt. ,,Poszukując funkcjonariuszy do trudniejszych zadań najpierw rozpoczyna się otwarty nabór wewnętrzny. Każdy funkcjonariusz , który chce wykonywać takie zadania może zgłosić się na dane stanowisko” proszę o wskazanie, w których komórkach i jakie stanowiska przewiduje Pan Dyrektor do obsadzenia w ramach wskazanego wyżej trybu.
Proszę także o doprecyzowanie w jaki sposób będzie przeprowadzany nabór wewnętrzny.
Niemniej, zgodnie z publicznym zapewnieniem Szefa SC składam wnioski aplikacyjne wraz z pismem przewodnim na stanowiska .................(tutaj wymienić stanowiska) oczekując jednocześnie odpowiedzi w ww. zakresie

Bardzo dobry pomysł !!! "W nawiązaniu do publicznej wypowiedzi"... Tak trzymać !!! Tym sposobem możemy Nieogolonemu zaciskać pętlę wokół szyi - sznur szorstki, a szyjka delikatna ( bo przecież się nie goli :D ).

Mam pytanie składając wniosek rekrutacyjny piszemy do DIC , ale co z drogą służbową ? pózniej postepowanie za pominięcie ? tak bywało ! Czy składać w swoim oc , czy w IC ?

a co liczycie że odpowiedzi będą pozytywne?, musze was rozczarować odpowiedzi będą - wniosek nieuzasadniony ..................

Ostatnia edycja:
przecież zrobią co zechcą, znam kilka osób którym zmieniono stanowisko w tym tygodniu, czyli kilka tygodni po zapoznaniu się z propozycją i podpisaniu przez funkcjonariusza, zaznaczam, że zarówno w górę jak i w dół!!!! no to niespodzianka nas czeka po 13 !!!!

pytanie raz jeszcze
czy ktos dostal kartke ze stanowiskiem, a zlozyl wniosek rekrutacyjny???

....bo ja nie dostalem ani papieru ani odpowiedzi...

pytanie raz jeszcze
czy ktos dostal kartke ze stanowiskiem, a zlozyl wniosek rekrutacyjny???

....bo ja nie dostalem ani papieru ani odpowiedzi...

Pepe77, jak nikt nie odpowiada to widocznie nic nie dostał.
Pocieszę Cię, że ja też złożyłem wniosek rekrutacyjny i nic do tej pory nie dostałem - ani odpowiedzi ani propozycji stanowiska.
A idę na urlop i wracam dopiero po Nowym Roku :rolleyes:
Pocztą mi już nie dostarczą - po południu wyjeżdżam poza miejsce zamieszkania. Wracam 2 stycznia. Nie wiem, czy mam się stawić 3 stycznia 2011 roku do pracy :o ?

Ja złożyłem wniosek i wpłynęła już do OC propozycja, z tym że jeszcze jej nie odebrałem i nie wiem czy odbiorę do końca roku, bo straszliwie boli mnie gardło i chyba pójdę do lekarza w poniedziałek.

Każdy kto otrzyma propozycję winien ją zaskarżyć. Wzór zostanie zamieszczony na forum niebawem.
Niebawem też zamieścimy wzory zaskarżenia aktów mianowania tych sprzed roku - art.223. Tutaj również każdy powinien dochodzić swoich praw do wyższego stopnia w korpusie.

Action Green KIng

Przypomnijmy sobie tą inicjatywę. Niestety, renomowana kancelaria kosztuje.

Jeśli z jakiś przyczyn nie zapisujecie się do ZZ Celnicy PL (comiesięczne składki), to przynajmniej w ten sposób wspomóżcie finansowo organizację, która jak żadna inna zrobiła tyle dobrego dla celników. Nie dotyczy to oczywiście ekipy rządzącej cłem, która w dalszym ciągu działa z poczuciem całkowitej bezkarności.

Spraw, w które musimy angażować Kancelarię przybywa w ostatnim czasie. Wobec powyższego Kancelaria zmuszona jest siłą rzeczy angażować większą liczbę prawników do naszej obsługi.
W grudniu musimy podpisać nową umowę. Ww. okoliczności powodują, co naturalne, wzrost kosztów obsługi.
Uważam, że tak renomowana Kancelaria, w której prawnicy są już zapoznani z naszą trudną pragmatyką służbową, to nieoceniony wręcz skarb dla Służby Celnej i jej funkcjonariuszy.
Koszty stanowią jednak poważną barierę dla naszego Związku. Nie wiem czy docelowo będziemy mogli je udźwignąć.
Dlatego też proszę i apeluję do wszystkich funkcjonariuszy, którzy popierają nasze działania, aby wsparli nas poprzez przystąpienie do Związku Zawodowego Celnicy PL.
Myślę, że funkcjonariuszy celnych winna reprezentować renomowana Kancelaria. Nie rezygnujmy z jej usług.

Ostatnia edycja:
Tak slawek zgadzm sie toba !!!
wreszcie zwiazek ktory cos dokladnie daje ...np.wzory - ja sam 3 krotnie skorzystalem

dzieki!!!

Back
Do góry