uwagi do projektu Zarz MF w spr. zasad dok. opisów i wartościowania stanowisk służbow

A kto Tobie powiedział że byli cywile nie będą wartościowani?? Na dzień dzisiejszy są funkcjonariuszami.
Wartościowanie obejmuje wszystkich funkcjonariuszy.

i tu pojawia się nieścisłość

art 222 literalnie dotyczy tylko funkcjonariuszy, którzy nimi byli w dniu wejścia w życie ustawy(taka moja interpretacja), a cywile zostali funkcjonariuszami ( nie wiem, czy zostali mianowani, tzn. otrzymali akt mianowania) niedawno.
Moim zdaniem powinni być potraktowani tak samo jak wszyscy funkcjonariusze, ale jak to będzie, czas pokaże.

PS Równie dobrze art.222 może nie dotyczyć przyjętych do służby po wejściu ustawy w życie

Ostatnia edycja:
Mnie to się zdaje, że z tym wartościowaniem to nawet sam SSC nie wie jak będzie? Porobił się straszny kocioł, jakieś wzory, mnóstwo tabel, nie mówiąc o niejednoznacznych przepisach, no i zapewne problem...jak by to zrobić jak najmniejszym kosztem?

Jedno jest pewne. Pytanie brzmi jak zrobić wartościowanie najmniejszym kosztem. Tylko kto potem będzie odpowiadał za wyniki? Czy pozostawią odpowiedzialność za wyniki dyrektorom? Jak dopasować odpowiednio zwartościowanych ludzi do nowych stanowisk bez utraty skuteczności? A może DIC na polecenie MFskorzysta z art. 97 pkt 2 ustawy o SC?

To tylko wzory i one są obiektywne, wszystko zależy od danych w nich umieszczonych (wartości zadań), a przepisy są jakie są, ważna jest interpretacja.

Mnie to się zdaje, że z tym wartościowaniem to nawet sam SSC nie wie jak będzie? Porobił się straszny kocioł, jakieś wzory, mnóstwo tabel, nie mówiąc o niejednoznacznych przepisach, no i zapewne problem...jak by to zrobić jak najmniejszym kosztem?
Fajne jest jeszcze to że wartościowanie dotyczy stanowiska pracy. Chciał czy nie chciał musi być podciągnięte do danego człowieka... i etatów będących w sekcjach, referatach, itp.
Ile etatów przeznaczonych jest w danej komórce... expertów, spec. itp. tego nikt nie wie... krótko pisząc rozporządzenie jest idealne wręcz do nadużyć, cwaniactwa... itd.... wyszło jak zwykle... zdrówka życzę ...

Jak można przygotwać tak idiotyczny projekt zarządzenia...? Widać gołym okiem że będą wartościowani ludzie a nie stanowiska. Mają nas za idiotów, za każdym razem mamią nas a wychodzi jak zawsze.

Zarząd ZZ Celnicy PL ocenił projekt zarządzenia jako sprzyjający korupcji. Uzasadnienie i wstępne stanowisko już zostało wysłane. Merytoryczne uwagi zostaną przekazane do 10-go września. Po tym terminie opublikujemy też wstępne stanowisko i uzasadnienie - DLACZEGO PROJEKT JEST KORUPCJOGENNY.

Jako środowisko pracownicze powinniśmy pilnie zastanowić się nad wdrożeniem czynnego protestu przeciwko wdrażaniu tak niekorzystnych dla formacji aktów prawnych.

Ostatnia edycja:
Zobaczcie kto jest w tych zespołach do tego wartościowania. Ja sobie zadałem trudu i dowiedziałem się kto jest w centralnym zespole a są sami kadrowcy i tak ze Szczecina Poznania z Białegostoku, dwie kadrowe z mf i młodziak z Torunia. Co to ma być na czym oni sie znają.
Zapier na oddziale kilkanaście lat i co w najniższej grupie człowieku lądujesz.

Back
Do góry