Murannauran
Nowy użytkownik
- Punkty reakcji
- 2
Witam,
zgodnie z art 203 ust 1 ustawy o KAS
W jakich celach jest to podawane ?
Czy można nie podawać tych danych ?
Czy jesteśmy cały czas na podsłuchu ?
Kolega dostał telefon służbowy, postępując zgodnie z instrukcją przywracał go do ustawień fabrycznych po czym pojawiły się dla niego niewielkie komplikacje z którymi nie mógł sobie poradzić, o dziwo w tym samym momencie dostał telefon (nie wiem od kogo) na numer przy biurku ze ma zrobić to i to, że ten ktoś właśnie widzi co się dzieje na telefonie, co wciska, jakie wyskakują powiadomienia, co ma dalej zrobić.
Czy KAS w ten sam sposób nas inwigiluje dzięki temu, że podajemy pełny dostęp do telefonu usprawiedliwiając się przeciwdziałaniu korupcji itd ?
zgodnie z art 203 ust 1 ustawy o KAS
Funkcjonariusz w czasie pełnienia służby w oddziale celnym urzędu celno-skarbowego obsługującym przejście graniczne albo wykonujący czynności [operacyjno-rozpoznawcze], nie może posiadać ani korzystać z prywatnych przenośnych urządzeń służących do komunikacji elektronicznej, które umożliwiają indywidualne porozumiewanie się na odległość, z wyjątkiem urządzeń, których posiadanie funkcjonariusz zgłosił przed każdym rozpoczęciem służby zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu służby, podając równocześnie dane identyfikujące to urządzenie.
Będąc w służbie „musiałem” podać wszystkie dane telefonu, nawet takie numery seryjne o których istnieniu pojęcia nie miałem.W jakich celach jest to podawane ?
Czy można nie podawać tych danych ?
Czy jesteśmy cały czas na podsłuchu ?
Kolega dostał telefon służbowy, postępując zgodnie z instrukcją przywracał go do ustawień fabrycznych po czym pojawiły się dla niego niewielkie komplikacje z którymi nie mógł sobie poradzić, o dziwo w tym samym momencie dostał telefon (nie wiem od kogo) na numer przy biurku ze ma zrobić to i to, że ten ktoś właśnie widzi co się dzieje na telefonie, co wciska, jakie wyskakują powiadomienia, co ma dalej zrobić.
Czy KAS w ten sam sposób nas inwigiluje dzięki temu, że podajemy pełny dostęp do telefonu usprawiedliwiając się przeciwdziałaniu korupcji itd ?