Telefon prywatny-służbowy

Murannauran

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
2
Witam,
zgodnie z art 203 ust 1 ustawy o KAS

Funkcjonariusz w czasie pełnienia służby w oddziale celnym urzędu celno-skarbowego obsługującym przejście graniczne albo wykonujący czynności [operacyjno-rozpoznawcze], nie może posiadać ani korzystać z prywatnych przenośnych urządzeń służących do komunikacji elektronicznej, które umożliwiają indywidualne porozumiewanie się na odległość, z wyjątkiem urządzeń, których posiadanie funkcjonariusz zgłosił przed każdym rozpoczęciem służby zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu służby, podając równocześnie dane identyfikujące to urządzenie.

Będąc w służbie „musiałem” podać wszystkie dane telefonu, nawet takie numery seryjne o których istnieniu pojęcia nie miałem.
W jakich celach jest to podawane ?
Czy można nie podawać tych danych ?
Czy jesteśmy cały czas na podsłuchu ?

Kolega dostał telefon służbowy, postępując zgodnie z instrukcją przywracał go do ustawień fabrycznych po czym pojawiły się dla niego niewielkie komplikacje z którymi nie mógł sobie poradzić, o dziwo w tym samym momencie dostał telefon (nie wiem od kogo) na numer przy biurku ze ma zrobić to i to, że ten ktoś właśnie widzi co się dzieje na telefonie, co wciska, jakie wyskakują powiadomienia, co ma dalej zrobić.

Czy KAS w ten sam sposób nas inwigiluje dzięki temu, że podajemy pełny dostęp do telefonu usprawiedliwiając się przeciwdziałaniu korupcji itd ?

podawanie indywidualnych danych telefonu, takich jak marka i model telefonu oraz indywidualny nr imei i numer seryjny urządzenia (przypomnę, że posiadając dual sima masz nr imei razy dwa, musisz podać obydwa nawet jeśli korzystasz tylko z jednego slotu) było wprowadzone już kilka lat temu i w uzasadnieniu wskazano cel nadrzędny - antykorupcyjny. Jako jedyna firma, przed rozpoczęciem służby klikamy w system jaką akurat "słuchawkę" mamy w robocie i kiedy zmienimy aparat to musimy zaktualizować dane. Na oc granicznych zgłaszanie tel. na wachcie jest niezuważalne, ponieważ kierownik zmiany jednym guzikiem klika i system zapisuje dane z automatu - przypisuje zgłoszony wcześniej telefon do osoby będącej na służbie.
Nie pamiętam kiedy to zostało wprowadzone, kilka lat temu, nie pamiętam też podstaw prawnych jakie wtedy przytoczono. Był prykaz żeby podać dane to się je podało.

Co do telefonów służbowych (komórek) jakiś rok temu było jeszcze "normalnie" natomiast wgrano "pegasusa" (tu żart, jakoś inaczej ten program się nazywa) mam w tel. komunikat: tym telefonem zarządza twój pracodawca. Podobno polityka bezpieczeństwa danych. Nie będę z tym polemizował. Celowo wziąłem komórkę służbową, żebym mógł być i służyć pomocą funkom w potrzebie kiedy będę w domu. Czy po robocie, czy na urlopie, w delegacji, nawet na L4, bo taką mam robotę. Cała izba nie musi znać mojej prywatnej komórki, po to mam służbową. Ale na służbowym nie mam roamingu, nie mam whatsappa, który bardzo mi pomagał, nawet nie mogę normalnie przejrzeć zdjęć. Internet to dramat taki, że w sprawach służbowych poza pracą wspieram się prywatną komórką - idiotyzm. Wgranie appki wymaga czyjejś zgody. To ok. Jak tak sobie chcą to tylko dzwonię/odbieram telefony ewentualnie odczytuję sms-y. A na wakacjach jestem poza zasięgiem, co ma swoje zalety ale i wady, bo dzwonią na prywatną, taka polityka, żeby do spraw służbowych był służbowy ale jak chcesz pomóc to korzystasz z prywatnej. No cóż. Ludziom pomocy nie odmówię ale kopać się z koniem też nie zamierzam.

Żeby takie tematy pojawiały się na forum, do którego ma dostęp każdy użytkownik internetu to lekkie przegięcie pały. Kiedy moderatorzy dostaną możliwość "akceptacji tematu" przed umieszczeniem go tutaj? Nie można odpowiadać za wszystkich... ale można mieć wpływ na pewne rzeczy wprowadzając kontrolę......

Żeby takie tematy pojawiały się na forum, do którego ma dostęp każdy użytkownik internetu to lekkie przegięcie pały. Kiedy moderatorzy dostaną możliwość "akceptacji tematu" przed umieszczeniem go tutaj? Nie można odpowiadać za wszystkich... ale można mieć wpływ na pewne rzeczy wprowadzając kontrolę......
Czym jest forum. Bo widzę że nie masz pojęcia.
Jest to miejsce, gdzie użytkownicy mogą ze sobą dyskutować na różnorodne tematy, zadawać pytania, udzielać odpowiedzi i dzielić się swoimi doświadczeniami. Forum stwarza możliwość nawiązywania kontaktów społecznych oraz poszerzania wiedzy na interesujące tematy.

Jakoś nikt konkretnie nigdy mi nie odpowiedział na moje pytania dlatego pytam się wśród „najbardziej zorientowanych”.
Chodzi mi o ochronę mojej prywatności, czy KAS ma wgląd czy pisze do żony po przez podanie wszystkich swoich danych w telefonie np do tego gdy pytam jej „co ma na sobie” , czy szukam w internecie nowej szczoteczki elektrycznej, a może słuchają jak żona opowiada że syn dostał jelitówką i ma zieloną kupę.
Proste pytanie prosta odpowiedź.
W czym widzisz problem ? Gdzie tu jest przegięcie pały ?

Czym jest forum. Bo widzę że nie masz pojęcia.
Jest to miejsce, gdzie użytkownicy mogą ze sobą dyskutować na różnorodne tematy, zadawać pytania, udzielać odpowiedzi i dzielić się swoimi doświadczeniami. Forum stwarza możliwość nawiązywania kontaktów społecznych oraz poszerzania wiedzy na interesujące tematy.

Jakoś nikt konkretnie nigdy mi nie odpowiedział na moje pytania dlatego pytam się wśród „najbardziej zorientowanych”.
Chodzi mi o ochronę mojej prywatności, czy KAS ma wgląd czy pisze do żony po przez podanie wszystkich swoich danych w telefonie np do tego gdy pytam jej „co ma na sobie” , czy szukam w internecie nowej szczoteczki elektrycznej, a może słuchają jak żona opowiada że syn dostał jelitówką i ma zieloną kupę.
Proste pytanie prosta odpowiedź.
W czym widzisz problem ? Gdzie tu jest przegięcie pały ?
Myślę, że to Ty nie masz pojęcia gdzie pracujesz. Są pewne tematy, które wypada obgadać, a nie pozostawiać ślad w internecie aby każdy mógł przeczytać. Skoro metody pracy operacyjnej są opisane w różnych książkach i na wyciągniecie reki jak ktoś jest zainteresowany to idąc twoim tokiem myślenia powinniśmy sobie tu otworzyć kącik dyskusyjny, a jednak go nie ma. X byłych f-szy różnych służb prowadzi kanał na yt/bloga, ale nie poruszają pewnych tematów. Nie poruszają, bo nie mogą/nie wypada czy może dlatego, że pewne rzeczy nie powinny ujrzeć światła dziennego i być "pod ręką"?

Odpowiadając na twoje pytanie
W celu identyfikacji urządzenia gdybyś był podejrzany o korupcję i nikogo nie zrobił w balona.

Nie, nie można.

Nie jesteś na żadnym podsłuchu, nikt nie będzie tutaj sprawdzał takich głupot. Gdybyś miał postępowanie o w/w czyn na podstawie podanych przez Ciebie danych identyfikujących urządzenie, telefon zostanie zatrzymany jako dowód w sprawie.

nie może posiadać ani korzystać z prywatnych przenośnych urządzeń służących do komunikacji elektronicznej, które umożliwiają indywidualne porozumiewanie się na odległość, z wyjątkiem urządzeń, których posiadanie funkcjonariusz zgłosił przed każdym rozpoczęciem służby zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu służby, podając równocześnie dane identyfikujące to urządzenie.

Rozkładając gówno na atomy w tym przepisie chodzi też o to, że ciężko pracuje się bez telefonu i bez niego jak bez ręki, więc żeby umożliwić jego korzystanie w trakcie pracy zarówno w sprawach służbowych jak i prywatnych po prostu musisz go zgłosić i to cała filozofia..

Ostatnia edycja:
Wy nie pracujecie, Wy pełnicie służbę. Drobna różnica. Ale jak na takiej prozaicznej rzeczy się wykładacie, to w sumie już nie ma znaczenia o co kruszycie kopie.

podawanie indywidualnych danych telefonu, takich jak marka i model telefonu oraz indywidualny nr imei i numer seryjny urządzenia (przypomnę, że posiada on dual sima masz nr imei razy dwa, musi być obydwa, nawet jeśli korzystasz tylko z jednego gniazda) było już kilka lat temu iw uzasadnieniu wskazano cel nadrzędny - antykorupcyjny. Jako jedyna firma, przed sprawdzeniem usług klikamy w systemie, dokładnie „słuchawkę” mamy w robocie i kiedy zmieniamy urządzenie na znane dane. Na oc Graniczne zasadnicze tel. na wachcie jest niezuważalne, ponieważ kierownik zmiany jednego przycisku klika i system zapisuje dane z automatu - przypisuje się wcześniej telefon do osoby określonej na służbie.
Nie, kiedy to nastąpi, kilka lat temu, nie jest również podłączone podstawowe urządzenie prawne przytoczone. Był prykaz, aby dane się je podało.

Co do telefonów służbowych (komórek) jakiś rok temu było jeszcze "normalnie" natomiast wgrano "pegasusa" (tu żart, jakoś inaczej ten program się nazywa) mam w tel. komunikat: tym telefonem zarządzającym twoim pracodawcą. Mówiona polityka danych bezpieczeństwa. Nie będę z tym polemizował. Celowo uruchomiona komórka służbowa, możliwość bycia i wykorzystania funkcji w potrzebie, kiedy będę w domu. Czy po robocie, czy na urlopie, w delegacji, nawet na L4, bo taka mam robotę. Cała izba nie musi znać moich następstw, po mam służbową. Ale na służbowym nie mam roamingu, nie mam whatsappa, który bardzo mi pomaga, nawet nie może normalnie działać zdjęć. Internet to dramat taki, że w sprawach służbowych poza pracą wspieram działalność komórkową - idiotyzm. Wgranie aplikacji wymaga czyjej zgody. Wziął. Jak sobie chcę to tylko dzwonię/odbieram telefony Zapewniam odczytanie sms-y. A na wakacjach jestem poza zasięgiem, co ma swoje zalety, ale i wady, bo dzwonią na, taka polityka, żeby do spraw służbowych był służbowy, ale jak chcesz skorzystać z możliwości korzystania z rozwiązań. No cóż. Ludziom pomocy nie odmówię, ale kopać się z koniem też nie chcę.
Nie przymos na sluzbe lub przynos inny

Dowiedziałem się czego potrzebowałem, wystarczyło tak od razu, a nie dorabiać do tego całą ideologię. Temat uważam za zamknięty, do usunięcia

Back
Do góry