Spotkanie w sprawie emerytur w dniu 01.04.2009r. z SSC

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
W tym dniu odbyło się spotkanie z SSC. Przedmiotem spotkania były przyszłe wcześniejsze emerytury dla celników. Po 14 miesiącach powstały wstępne założenia. Nie udostępniono nam żadnych pisemnych dokumentów.
Uzgadniamy wspólny komunikat z innymi ZZ, także z Federacją.
Mam nadzieję, że ZZ zajmą jednolite stanowisko w tej tak ważnej sprawie.

Dopóki rząd nie zrealizuje swoich zobowiązań zarówno z Porozumienia z 1998 roku jak i z 30 stycznia 2008 roku w formie formalno-prawnej, wszelkie formy aktywności i presji z naszej strony jako środowiska są pomocne, jak najbardziej uzasadnione i konieczne.

Nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego okres wliczany do nabycia praw emerytalnych miałby byc liczony od 1999 roku. Patrząc na ustawę o policji cz SG gdzie w przepisach przejściowych zaliczono im okresy pracy, odpowiednio w Milicji czy WOP nie widzę powodów aby nie zaliczyć pracy w administracji celnej przed 1999r. Mówi się że od tego roku powstała Słuzba Celna jako nowa formacja, ale podobnie było z w/w służbami. Ponadto przepisy przejściowe w naszej, obecnej ustawie zaliczają nam do "przywilejów" okresy pracy w w cle z przed 99r, więc chyba z automatu taki zapis powinien przejść do nowej ustawy.
Czy np. wg tej propozycji f-sz który w 2019 będzie miał 60 lat i 35 lat słuzby będzie mógł przejść na pełną emeryturę.

Emerytury.

Czy na takie rozwiązania czekaliśmy dziesięć lat?
Rewelacji nie ma, ale zawsze coś.
Osobiście uważam że 60% to powinno być po 25 latach pracy w administracji i służbie celnej bez względu na wiek, marzyć każdy może.

Emerytury ale jakie warunki?

Założenia dobre ale data 1999 nie do przyjęcia.DATA powinna być przyjęcia do służby i stopniowe odchodzenie na emerytury od 2010 a nie większa ilość w 2019. Powinna być analiza ile na poszczególne lata było by funkcjonariuszy z 20 letnim stażem i wiekiem 55 lat. ankieta ilu by wolało odejść w wieku 60 lat na 80 proc.emerytury.Popieram Paco i Jakubbbbba.

[FONT=Times New Roman, serif]"nabycie praw do wcześniejszej emerytury w wysokości 60 % podstawy jej wymiaru w wieku 55 lat i posiadanym co najmniej 20-sto letnim stażu służby w Służbie Celnej licząc od 1999 roku, z wyjątkiem funkcjonariuszy celnych pełniących służbę w grupach mobilnych i na granicy, którzy po spełnieniu powyższych kryteriów nabywaliby prawo do pełnej emerytury w wysokości 80% podstawy wymiaru"'[/FONT]

he he dobre. funkcjonariusze grup mobilnych w wieku 55 lat...[/SIZE]

Oferta jest tak niesprawiedliwa, że teraz uwierzyłem że to nie jest żart na 1 kwietnia.
To szopka. Bo nowe emerytury w Policji nie mają być uzależnione od osiągnięcia wieku, ale minister nasz może tego nie wiedzieć.
Kto wie jak wygląda nowy projekt emerytur w Policji?

emerytury

sytuacja staje się klarowna. najpierw zapis w ustawie o SC regulujący prawa emerytalne. warianty później ......
ponieważ jednak był to kolejny blef Boniego można spokojnie założyć, że tylko nadzwyczajne podźwignięcie masowe naszego środowiska może ten blef odwrócić na naszą korzyść.
w każdym innym wariancie przegramy. związki są związane formalnościami pod rygorem prawnym.
od stycznia 2008 zastanawia pewien fenomen. absolutna bierność środowiska zaraz po "historycznej" akcji protestacyjnej polskiej administracji celnej, która nie ma precedensu w historii Polski i krajów ościennych.
najgorsze jest w tym przeczucie, że tylko takie formy mogą zwrócić uwagę RP na status swojej Służby Celnej.

pozdrawiam

emerytury c.d.

W poprzednim poscie pisałem o dacie . Która jest nie do przyjęcia.np.na dzisiaj funcjonariusz ma 20 lat służby i 55lat to co ma czekać do 2019 roku - chyba nie doczeka? I oto chyba chodzi żeby nie doczekał.a jak te 20 lat cały czas prezepracował na granicy do 65 nie wytrzyma.

cd emerytur

W SG w przypadku pracy zmianowej rok pracy liczony jest jak półtora.
Czy nie jest to dobry pomysł żeby także w naszej służbie tak było.
Oczywiście nabycie praw emerytalnych nie jest uzależnione od wieku.

oczywiste

to oczywista oczywistość że emy muszą być liczone od początku zatrudnienia funcjusza i bez względu na jego wiek(do 2019 wielu po prostu nie dożyje)- i emefowi chyba oto chodzi. Ktoś dobrze napisał ze w SG policzono pracę w WOP a Policjantom prace w MO. Pozdrawiam

Emerytury jako piorytet Ustawy.

1816 odwiedzin,10 odpowiedzi na tak istotne jak Emerytury, na które czekamy od 10 lat, nie zrealizowane przez kolejne RZĄDY, ZA MAŁA AKTYWNOŚĆ , gdy ważą się losy w podkomisji SEJMOWEJ Naszej Ustawy Celnej
-liczyć 20 lat służby od 1989 roku a nie od 1999
-grupy mobilne i tkz.granica za rok służby liczyć 1,5
na pozostałe propozycje można się zgodzić.
Pozdrawiam.

1816 odwiedzin,10 odpowiedzi na tak istotne jak Emerytury, na które czekamy od 10 lat, nie zrealizowane przez kolejne RZĄDY, ZA MAŁA AKTYWNOŚĆ , gdy ważą się losy w podkomisji SEJMOWEJ Naszej Ustawy Celnej
-liczyć 20 lat służby od 1989 roku a nie od 1999
-grupy mobilne i tkz.granica za rok służby liczyć 1,5
na pozostałe propozycje można się zgodzić.
Pozdrawiam.
A ja nie zgadzam się. Jedna firma jednakowe zasady dla każdego. Problem jednak tkwi w tym, że obecne propozycje mają na celu jedynie poróżnienie nas i stwierdzenie, że chciano dobrze lecz nie dało rady.

Altus1 a co Ci nie pasuje w tych przedstawionych powyżej propozycjach?Ma być formacja mundurowa to niech będzie, nie wszyscy są po równo obciążeni więc nie może być tak że równe zasady dla każdego....tak jest w każdej formacji mundurowej ....

a ja się z tym zgadzam, jeżeli kolegom lub koleżankom pracującym w biurze to nie pasuje, zapraszam popracować na drodze lub na granicy. Niech poznają jaki ten chleb jest słodki...

zgadzam się w stu 100% z edwiną!!! Zapraszamy na granicę, ale nie na miesiąc ale na parę lat (nawet na 25)

A ja nie zgadzam się. Jedna firma jednakowe zasady dla każdego. Problem jednak tkwi w tym, że obecne propozycje mają na celu jedynie poróżnienie nas i stwierdzenie, że chciano dobrze lecz nie dało rady.

Panie Alutus1 jak można porównać moje 18 lat na pasie, nocki, dniówki, święta, deszcz, mróz i spiekotę z Pana (zakładam) biurem 7.30-15.30 pn-pt. Podczas ostatniego badania lekarz powiedział mi, że jak na moje 46 lat to musiałem nieźle się bawić, gdyż organizm mam zjechany jak 60 latek. Nieźle się bawiłem Panie Altus1 i w Sylwestra i w Boże Narodzenie i w swoje urodziny i to nie jeden raz. Nawet w pracy badano mnie alkomatem, okazało się, że to nie od wódeczki tylko od spalin nogi mi się plączą. Zimą 90 lub 91 jeszcze na starym przejściu, gdy było dużo śniegu i lali jakieś g..., żeby nie zamarzało. Podeszwy w butach szybko od tego pękały i całe służby z mokrymi nogami i skarpetami. Od tej wilgoci paznokcie złaziły. Miał Pan takie "przygody" w biurze? Co Pan Panie Altus1 wie o ciężkiej pracy?

Myślę, że jest po temacie, gdyż właśnie czytam o innych warunkach przejścia na emeryturę w komunikacie federacji.
Dlaczego po temacie? Gdyż jak widzę od prima aprilis propozycja MF ulegla zasadniczym zmianom.
To oznacza po prostu gigantyczną manipulację i kpinę z nas wszystkich. To przestaje być śmieszne. Trzeba poważnie zastanowić się nad zawiadomieniem prokuratury, gdyż nie wolno igrać sobie w ten sposób z 15 tysięcznej formacji.

Przeczytajcie jeszcze raz post aquirre. Połączcie to z odmiennym komunikatem Federacji i wszystko stanie się jasne.

I nie wpisujmy się proszę w to o co chodzi właśnie decydentom, aby nas poróżnić jako środowisko.
Tylko wspólne działania mogą sprawić, że decydenci poważnie podejdą do tematu wcześniejszych emerytur dla f.c.

a tu już dzielili na niedzwiedziu ,po temecie nie bedzie nigdy zareczam,ludzie na granicy nigdy sie nie uspokoją i nikt ich nie uspokoi .A przyjmijcie do wiadomości ze federacja reprezentuje urzędy wewnętrzne którym wisi i powiewa emerytura,
A gdzie jest ten komunikat federacji???

Ostatnia edycja:
Back
Do góry