Służby porządkowe

kiwi

Użytkownik
Punkty reakcji
36
Czy dzieci funkcjonariuszy celnych mogą uczęszczać do żłobków i przedszkoli od poniedziałku ? Posiada ktoś na ten temat wiedzę ?

Czy dzieci funkcjonariuszy celnych mogą uczęszczać do żłobków i przedszkoli od poniedziałku ? Posiada ktoś na ten temat wiedzę ?
Dobre pytanie, nie chce mi się szukać na stronach rządowych bo temat mnie nie dotyczy.
Nie zdziwiłbym się gdyby nas nie uwzględnili, przecież nawet przy darmowej kawie na orlenie nas pominęli

Ostatnia edycja:
Dobre pytanie, nie chce mi się szukać na stronach rządowych bo temat mnie nie dotyczy.
Nie zdziwiłbym się gdyby nas nie uwzględnili, przecież nawet przy darmowej kawie na orlenie
Przyjęcia do tych placówek dotyczą określonych wyjątków!

Poza oczywistymi zawodami: lekarzami, pielęgniarkami, policjantami, strażakami, żołnierzami,
do wyjątków mają być dopisane wszystkie osoby "bezpośrednio zaangażowane w zwalczanie
pandemii" - też osoby pracujące w szpitalnej recepcji, pracownicy cywilni policji i wojska itp.

Celników do "bezpośrednio zaangażowanych" się nie zalicza ...

Początkowo podano informacje o służbach mundurowych, ale że obejmuje ona zbyt liczną grupę ludzi, zmieniono na "porządkowe". SCS to nie dotyczy...

Generalnie wszystko powinno opierać się prawo - czyli wymienione konkretnie zawody/służby - nie powinno zostawić się miejsca do interpretacji. Chyba, że jako podstawy prawne będziemy traktować prezentacje z power pointa i tweety ministrów.

Reasumując : czy jest już ogłoszone rozporządzenie z wymienionymi "służbami porządkowymi"? Ja jeszcze nie znalazłem. Mam tylko wpis z lokalnego przedszkola, że przyjmują dzieci tylko wtedy, gdy DWOJE rodziców pracują w służbie zdrowia lub w służbach porządkowych walczących z COVID - 19.

Nikt na razie nie wie, jakie są te magiczne służby, oprócz tych "oczywistych".

W moim przedszkolu dyrektorka powiedziała, że przedszkole pozostaje otwarte a jeśli rodzice chcą przyprowadzić dzieci to niech przychodzą, ona ani nikt inny przecież nie sprawdzi prawdziwości oświadczeń składanych przez rodziców.

Generalnie wszystko powinno opierać się prawo - czyli wymienione konkretnie zawody/służby - nie powinno zostawić się miejsca do interpretacji. Chyba, że jako podstawy prawne będziemy traktować prezentacje z power pointa i tweety ministrów.

Reasumując : czy jest już ogłoszone rozporządzenie z wymienionymi "służbami porządkowymi"? Ja jeszcze nie znalazłem. Mam tylko wpis z lokalnego przedszkola, że przyjmują dzieci tylko wtedy, gdy DWOJE rodziców pracują w służbie zdrowia lub w służbach porządkowych walczących z COVID - 19.

Nikt na razie nie wie, jakie są te magiczne służby, oprócz tych "oczywistych".

Fragment w/w ustawy
"2) rodziców dzieci, którzy:
...
d) pełnią służbę w jednostkach zapewniających bezpieczeństwo i porządek publiczny," - pracując na granicy chyba spełniam ten warunek?

Fragment w/w ustawy
...
d) pełnią służbę w jednostkach zapewniających bezpieczeństwo i porządek publiczny," - pracując na granicy chyba spełniam ten warunek?
Niestety - powinno tak być, ale nie jest. W naszej ustawie sformułowano czym jesteśmy i jakie zadania
wykonujemy (Art. 1 i 2 ustawy o KAS).
Powyższego zapisu tam nie ma ... :(

To i tak zalezy od dyrekcji przedszkola... jak chce zamknąć to zamknie i nikogo nie przyjmie i nic jej nie zrobisz...

Niestety - powinno tak być, ale nie jest. W naszej ustawie sformułowano czym jesteśmy i jakie zadania
Nie zgadzam się.

Art.2. pkt. 18) wykonywanie zadań wynikających z zakazów i ograniczeń w obrocie towarowym z zagranicą ustanowionych w szczególności ze względu na ochronę życia i zdrowia ludzi i zwierząt, roślin, środowiska, zdrowia i bezpieczeństwa publicznego, ochronę konsumentów, bezpieczeństwa międzynarodowego, dziedzictwa narodowego, praw własności intelektualnej i środków polityki handlowej;

Dodatkowo czym jest używane w wielu częściach ustawy : "rozpoznawanie, wykrywanie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń".

Fragment w/w ustawy
...
Ten zapis w rozporządzeniu jest bardzo ogólny i moim zdaniem możemy się pod niego podpiąć. U mnie w przedszkolu jest komunikat że "dzieci pracowników służb medycznych i mundurowych" będą mieć zapewnioną opiekę. Jaki zapis takie interpretacje.

Nie zgadzam się.

Art.2. pkt. 18) wykonywanie zadań wynikających z zakazów i ograniczeń w obrocie towarowym z zagranicą ustanowionych w szczególności ze względu na ochronę życia i zdrowia ludzi i zwierząt, roślin, środowiska, zdrowia i bezpieczeństwa publicznego, ochronę konsumentów, bezpieczeństwa międzynarodowego, dziedzictwa narodowego, praw własności intelektualnej i środków polityki handlowej;

Dodatkowo czym jest używane w wielu częściach ustawy : "rozpoznawanie, wykrywanie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń".
Ależ @garrob - ja też się nie zgadzam - i co z tego ?!
Zwróć uwagę, że ja nie piszę - jak powinno się rozumieć (interpretować) przepisy, lecz - jak są
rozumiane (interpretowane)!

Przy odpowiednio skonstruowanym argumentowaniu, niemal każdemu zawodowi da się przypisać
działania, mające związek z ochroną życia i zdrowia ludzi.
Niestety, to nie my decydujemy - co jest "zapewnianiem bezpieczeństwa" czy "porządku" ...

Fragment w/w ustawy
...
Zacytowałem Ci wprost zapis z naszej ustawy - jest w niej zapis o zadaniach związanych z "bezpieczeństwem publicznym", art.2 pkt.18.

Jutro odprowadzam dziecko do przedszkola i : jadę na służbę albo wracam z dzieckiem do domu - okaże się.

Zacytowałem Ci wprost zapis z naszej ustawy - jest w niej zapis o zadaniach związanych z "bezpieczeństwem publicznym", art.2 pkt.18.

Jutro odprowadzam dziecko do przedszkola i : jadę na służbę albo wracam z dzieckiem do domu - okaże się.
Cóż, nie potrafię już chyba zaufać w coś dobrego dla naszych funków.
Naprawdę mam nadzieję, że przyjmą twoje dziecko ...

Jak masz możliwość nie jechać...to lepiej zostań z dzieckiem w domu(y):coffee:

Back
Do góry