SCHETYNA NA TEMAT PROTESTU SC

Czy ktoś oglądał w TVP INFO wywody dziennikarzy z "Polityki" i dziennika "Polska"? Pan Cezary Łazarkiewicz z "Polityki" stwierdził, że teraz nas wzięło na protesty, bo >systemy Schengen< nie dają już możliwości brania łapówek. Nie ma wg niego znaczenia, czy będziemy zarabiać 1500, czy 3000zł - pokusy będą takie same. Poza tym dziwili się o co nam chodzi, przecież każdy podejrzany, czy to policjant , czy celnik jest do czasu prawomocnego wyroku zawieszony! Oni kompletnie nie mają pojęcia o co nam chodzi! Może w końcu ktoś wystąpi przed kamerą i powie coś sensownego. Teraz dopiero widzę jak wygląda rzetelność dziennikarska. (':!:')

Gdzie nasze LIDERY związkowe czemu nie w TV, pozwalają gadać takie bzdury na samych siebie.Dyrekcja was zwolnić nie może ale my TAK

Nie denerwujcie się koleżanki i koledzy Pan SG to przecież patologia mózgu i pośmiewisko dla całej UE za znajomość przepisów prawa, które nadzoruje. Nie ma co brać do serca wypowiedzi dziennikarskich ignorantów, którzy wszytko zawsze wiedzą. Trzeba za każdym razem ponawiać nasze żądania i wyjaśniać je tym, którzy naprawdę chcą wiedzieć o co chodzi.
Więcej nie piszę ponieważ reumatyzm mnie męczy lecz L$ mnie wyleczy

CALGARY napisał:
TO SKANDAL! TEN KOLEŚ PO TAKIEJ WYPOWIEDZI POWINIEN OD RAZU PODAĆ SIĘ DO DYMISJI.

Proponuję wysłać wiadomość do niego ze ztrony wwwschetyna.pl (kropka po www)
Ja wysłałem następującej treści:

"Bardzo mi przykro, Panie Ministrze z powodu Pana wypowiedzi o celnikach. Głosowałem na Pana i Pan partię, ale ja i wielu moich kolegów już tego nie zrobi". Celnik z Warszawy.
Zróbcie to samo

Niektórym może się zdawać, iż taki jeden czy drugi minister nie ma wyobrażenia o tym, co się dzieje tam „na dole” i jak żyją prości ludzie. Mnie się też tak wydawało przez pierwsze trzy lata pracy, ale nie dłużej. Po wielokrotnych kontaktach z osobami na wysokim szczeblu teraz myślę, że ministrowie są na ogół bardzo inteligentni i zdają sobie sprawę z całości sytuacji. Oni „nie chcą” wiedzieć tego, co jest im niewygodne.
Minister Schetyna jako poseł z 10-letnią praktyką (to już prawie stała praca w tym zawodzie) doskonale zna mankamenty pracy celnika, gdyż były one niejednokrotnie omawiane w trakcie prac sejmowych. Wypowiedź jego można potraktować jako nonszalancję i butę osoby pewnej swojej władzy.
Nazwanie strajku celników patalogią niewątpliwie obraża każdego celnika, mnie też. To nie jest wina celników, że przy tak odpowiedzialnej, niebezpiecznej i wymagającej ogromnej wiedzy pracy stworzono im korupcjogenny system pracy.
Większość dotychczasowych ministrów, różnych rządów, do tego stopnia nie była zainteresowana zmianą tego stanu rzeczy, że nawet nie były prowadzone prace nad projektami odpowiednich przepisów (znam dwa wyjątki). A zdarzały się też, w węższym gronie, pełne prześmiewek komentarze typu: „niech sobie dorobią!” Komentarze takie nie licują z powagą urzędu ministra, ale honor był bardziej ceniony w Polsce przedwojennej.
Dobrze by było, aby któryś ze Związków Funkcjonariuszy Celnych zaskarżył wypowiedź ministra Schetyny do sądu / prokuratury jako chamską i poniżającą godność tego zawodu. Myślę, że nie byłoby problemu z uzyskaniem wielu podpisów celników pod wnioskiem do takiego związku, o reprezentowanie ich.
W momencie złożenia wniosku do sądu / prokuratury (?) należałoby też wystąpić do Premiera o odwołanie takiego ministra z jego stanowiska. Byłaby to identyczna sytuacja jak z celnikami, których zwalnia się na podstawie oskarżenia, a nie wyroku.
W tym wypadku nikt nie powinien czuć się winny, że wyrządza „niewinnemu” człowiekowi krzywdę, gdyż p. Schetyna oprócz tego, że jest ministrem (a może przestałby właśnie nim być) jest jeszcze posłem. Tak, więc na pewno miałby „za co żyć” do czasu wyroku sądu.
Problem oczywiście w tym, że posła przed sądem chroni immunitet poselski. Ale właśnie p. Tusk chciał to zmienić, gdy dojdzie do władzy – jest okazja. A zanim sądy cokolwiek by rozstrzygnęły p. Premier miałby szansę pokazać swoją klasę.

ŚWINOUJSCIE

O/C ŚWINOUJŚCIE PROTESTUJE !!!!!
W PRACY TYLKO KIEROWNIK I KIEROWNIK ZMAINY !!!!
TAK UZGODNIONO !!!!
RESZTA URLOP NA ŻĄDANIE !!!!!!

PORT HANDLOWY STOI !!!!!!
WOLNY OBSZAR CELNY STOI !!!!!!!

Anonymous napisał:
wywiad w Polskim Radiu program I

Grzegorz Schetyna
Rozmawiał Jacek Karnowski

(...)

J.K.: Panie premierze, są też inne sprawy. Granica Polski, przejście graniczne w Dorohusku, no, tam kilkanaście kilometrów kolejki, zmarł kierowca z takiego przemęczenia, wycieńczenia, stresu, warunki fatalne, brak toalet. Co się dzieje? Dlaczego Polska naraża się na taką kompromitację, także swój wizerunek?

G.S.: To jest kwestia, którą mam nadzieję już będzie się kończyć. To jest kłopot, z którym mieliśmy do czynienia przez ostatnie dni. Problem dotyczy służby celnej i – tak jak się mówi – strajku włoskiego, czyli tak naprawdę bardzo wolnych odpraw, bardzo wolnej pracy celników, którzy tam w czterech na czterech przejściach granicznych funkcjonuje, tych największych, to jest Medyka, Korczowa, Hrebenne i Dorohusk. Wczoraj w konsultacji z premierem Tuskiem i z ministrem finansów (on nadzoruje służby celne) podjęliśmy decyzję, żeby walczyć z tą patologią, żeby zwalczyć tę kwestię, ten problem, żeby nie doprowadzić do takich sytuacji, będziemy odprawiać w urzędach celnych w całym kraju samochody, które wyjeżdżają na wschód, to znaczy we wszystkich miastach tam, gdzie funkcjonują urzędy celne, tam będzie dochodzić do odprawy i samochody nie będą stały na granicy, ale przez straż graniczną będą przeprowadzane jak najszybciej przez granice. To, jestem przekonany, w perspektywie paru dni rozładuje cały ten problem.

(...)

JAK TO ŻYCIE SZYBKO KOŁA ZATACZA

5 kadencja, 10 posiedzenie, 2 dzień (16.02.2006)

7 punkt porządku dziennego:
Pytania w sprawach bieżących.

Poseł Zbigniew Chlebowski:
Panie Marszałku! Panie Ministrze! Przyznam szczerze, że jestem przerażony pana wypowiedziami i wizją, którą pan roztoczył, dotyczącą dzisiejszej administracji skarbowej i Służby Celnej. W pana wypowiedzi pojawiły się słowa: patologia w tej służbie, nieuczciwi, niekompetentni urzędnicy. To są pana słowa. Czy rzeczywiście jest tak, że dzisiaj w administracji skarbowej, w Służbie Celnej pracują nieuczciwi, niekompetentni ludzie? Czy jest prawdą to, co pan powiedział, że w tych służbach, w Służbie Celnej, w administracji skarbowej, mamy do czynienia z patologiami? Proszę, niech pan w takim razie zdefiniuje, na czym te patologie polegają?

Moim zdaniem w wyniku wielkiego chaosu, wielkiego zamieszania w Ministerstwie Finansów doprowadziliście państwo dzisiaj do bardzo poważnego konfliktu, zupełnie niepotrzebnego, między administracją skarbową a służbą celną. Te dwie instytucje dotychczas zupełnie przyzwoicie funkcjonowały. To jest zaledwie 15 tys. pracowników Służby Celnej. To są wyspecjalizowani, profesjonalni ludzie. Dzięki ich pracy do budżetu państwa wpływa prawie 50% dochodów podatkowych. Dzisiaj robienie jakiejkolwiek reorganizacji - po raz kolejny, przypominam, w ostatnich latach - rzeczywiście naraża nas na poważne zagrożenie w zakresie wpływów do budżetu państwa.

I pytanie, panie ministrze. Służba Celna pracuje i jest w strukturach Unii Europejskiej. W jaki sposób państwo chcecie rozstrzygnąć tę kwestię? Służba Celna ma dobrze funkcjonujący program informatyczny, spójny ze wszystkimi krajami Unii Europejskiej. Czy te reorganizacje, zmiany, które państwo planujecie, nie doprowadzą do zachwiania sprawnego funkcjonowania Służby Celnej, administracji skarbowej i czy w ten sposób nie może być zagrożony budżet państwa po stronie dochodów? Dziękuję.

Może Pan Schetyna odpowie koledze? Bo szef wszystkich szefów Pan Banaś jakoś nie zdążył.

MAJĄ NAS ZA ŚMIECIE .... ŚMIECIE Z KTÓRYCH BIORĄ PROFITY (WPŁYWY DO SKARBU) - TE ROBAKI, TE ŚMIECIE.... MAJĄ DOŚĆ!!!!
KONIA KTÓRY DOBRZE PRACUJE (CZY NA ROLI, CZY W "GONITWACH") DAJE SIĘ MU JEŚĆ - ABY DALEJ PRACOWAŁ LUB DOBRZE BIEGAŁ....., NAM DAJE SIĘ MARCHEWKĘ NA KIJU I BATEM POGANIA

otóż to, panowie rządzący nie bądźcie, jak Wasi poprzednicy (jak powiedział klasyk Lechu - zaprze się nóżkami i będzie tupał), myślcie - to nie jest protest przeciwko rządzącym, to jest protest zdesperowanych ludzi, a Wy macie szanse go rozwiązać - nie zaprzepaście tej okazji

Nie trzeba szukać daleko. Ci politycy - ludzie z różnych opcji politycznych, są winni obecnej sytuacji.

Fakty mówią za siebie.

Majstrowano, majstrowano i ... wyspecjalizowanych, profesjonalnych ludzie sprowadzono do parteru.

Schetyna napisał:
Wczoraj (...) podjęliśmy decyzję, żeby walczyć z tą patologią, żeby zwalczyć tę kwestię
:shock:
Aż trudno uwierzyć, że tacy ludzie służą, nie tylko nam, ale wszystkim obywatelom RP by żyło nam się lepiej. Aż trudno uwierzyć, że takie poglądy prezentuje również p. Tusk.

ZZ tego nie można pościć płazem. Pan Schetyna jest patologią. Powinien zostać zdymisjonowany. Powinien przeprosić.

Back
Do góry