Francis
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 946
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Wypadało by zaznaczyć, że mnie cytujesz.Jestem daleki od paniki, chciałem tylko zwrócić uwagę koleżeństwu, że może powtórzyć się sytuacja którą poznaliśmy podczas alokacji.
Ustawa precyzyjnie wskazuje m.in, że realizacja obowiązku zmniejszenia zatrudnienia może nastąpić przez rozwiązanie z pracownikiem stosunku pracy, w tym z pracownikiem posiadającym ustalone prawo do emerytury lub renty. Oznacza to, że w pierwszej kolejności dotyczyć to będzie ucywilnionych funków którzy maja decyzję ZER-u i pobierają emkę mundurową oraz pozostałych cywili którzy posiadają decyzję ZUS-owską i zawiesili swoją emeryturę dalej pracując. Gdyby zmieniono treść art. 15 a ustawy emerytalnej to nie byłoby może problemu ale na dzień dzisiejszy wysokość wyliczonych świadczeń emerytalnych w większości nie jest zbyt duża tak wiec może to stanowić problem dla naszych kolegów i koleżanek.
Będzie stanowić problem. W usach ludzie mają po 2 tys brutto emerytury wyliczone
@Hunter1, są i będą tam gdzie byli w czasie kiedy padały pomysły likwidacji cła w 2005 roku, kiedy tworzono wartościowanie czy też kiedy tworzono i wprowadzano KAS. Zawsze z każdą władzą, byle kasa się zgadzała..Ucywilnieni, wyrzuceni ze Służby, wcześniej alokowani, brak awansów, problemy z podwyżkami, nie przestrzeganie podstawowych zasad sprawiedliwości i etyki, uwłaczanie człowieczeństwu funkcjonariuszy i pracowników, buta i pogarda przełożonych, koronawirus i niedostateczne zapewnienie bezpieczeństwa pracowników i funkcjonariuszy, potencjalne zwolnienia i wszech panujące sq...stwo pracodawcy...
Pytam: gdzie w tym wszystkim SĄ OFICEROWIE KAPELANI, których "działalność" ogranicza się do kilku kartek świątecznych i odbębnienia hurtowych wizyt w Izbach? Gdzie ich wsparcie dla ludzi z naszej branży, od której dostają dużą kasę? Kasę za co?
W 2005 ich jeszcze nie było... Banaś kapelanów powołał w 2007 rzutem na taśmę... Przed odejściem spowodowanym naszymi protestami....@Hunter1, są i będą tam gdzie byli w czasie kiedy padały pomysły likwidacji cła w 2005 roku, kiedy tworzono wartościowanie czy też kiedy tworzono i wprowadzano KAS. Zawsze z każdą władzą, byle kasa się zgadzała..
Ten sam rząd który wysłał Celników na przejścia, uzbrojonych termometry? Ciekaw jestem ile osób z przejść granicznych miało do grudnia do chwili obecnej "grypę"...Rząd twierdzi, że każdy powinien partycypować w kosztach w obecnej sytuacji.
To jeszcze może wkleję jak głosowano nad tą poprawką.Z uchwały Senatu RP
67) w art. 72 w pkt 54: a) w poleceniu nowelizacyjnym wyrazy „art. 15zzzs–15zzzzzx” zastępuje się wyrazami „art. 15zzzs–15zzzzzn”, b) skreśla się art. 15zzzzzo–15zzzzzx;
Przyjmując poprawkę nr 67 Senat zmierza do usunięcia przepisów uprawniających Radę Ministrów do wydania rozporządzenia przewidującego redukcję zatrudnienia i pogorszenie warunków zatrudnienia pracowników Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, ministerstw, urzędów obsługujących organy administracji rządowej w województwach, a także zatrudnionych w innych jednostkach podległych lub nadzorowanych przez Prezesa Rady Ministrów, ministra lub wojewodę.
No to jestem zaskoczony.To jeszcze może wkleję jak głosowano nad tą poprawką.
Poprawka 67
za: 98 Przeciw: 0 Wstrzymało się: 1 Nie głosowało: 1
Niesamowite.
A jakie to ma znaczenie, kogo to obchodzi?Edit. Mój błąd. Wziąłem pod uwagę nie tę poprawkę. Ta nas interesująca przy głosowaniu miała nr 76.
Za: 54 Przeciw: 46 Wstrzymało się: 0 Nie głosowało: 0
Maria Koc i Alicja Zając ( obie z pis ) zagłosowały za poprawką. Pozostali senatorowie zgodnie z oczekiwaniami ( pozostała część klubu pis była za redukcjami i obniżeniem wynagrodzenia ).
Teraz ponownie sejm. W dzisiejszym porząku obrad jest ujęty taki oto punkt...
Sprawozdanie Komisji Finansów Publicznych o uchwale Senatu w sprawie ustawy o szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 (druki nr )*
- sprawozdawca poseł ( puste miejsce ).
Zdążą czy nie zdążą...
wieluA jakie to ma znaczenie, kogo to obchodzi?
Klub/Koło | Liczba czł. | Głosowało | Za | Przeciw | Wstrzymało się | Nie głosowało |
---|---|---|---|---|---|---|
Klub Parlamentarny Prawo i Sprawiedliwość | 48 | 48 | 47 | 0 | 1 | 0 |
Klub Parlamentarny Koalicja Obywatelska – Platforma Obywatelska, Nowoczesna, Inicjatywa Polska, Zieloni | 43 | 42 | 42 | 0 | 0 | 1 |
Koło Senatorów Koalicja Polska - Polskie Stronnictwo Ludowe | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 | 0 |
Senatorowie niezrzeszeni | 1 | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 |
Koalicyjny Klub Parlamentarny Lewicy | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 |
Koło Senatorów Niezależnych | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 | 0 |