Rekrutacja!!!

tommi

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Jak wiadomo w ciągu ostatnich miesięcy trwała rekrutacja na stanowiska młodszych specjalistów służby celnej. Wszystkie etapy rekrutacji jasne i przejrzyste - kandydaci dzięki swej wiedzy, umiejętności i predyspozycji pokonywali kolejne szczeble rekrutacji.
Ostatnim etapem jest rozmowa. I czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie gdzie jest sprawiedliwość i uczciwość gdy osoby z wyższym wykształceniem, osiągający wysokie wyniki w testach poprzedzających rozmowę nie zostają przyjęci w przeciwieństwie do ludzi po technikum, liceum dla dorosłych itp?? jak można było na podstawie rozmowy jaka miała miejsce w Białymstoku a jej treścią były luźne pytania o wykształcenie, sytuację zawodową itp. czyli z każdym o czym innym - ocenić kto jest lepszy a kto gorszy?
I jak ten kraj ma zbliżać się do zachodu gdy kryterium przy przyjęciu do pracy jest to kogo znasz, czy mieszkasz blisko pracy i nie będziemy musieli ci płacić za dojazdy a nie to, że ktoś jest osobą wykształconą, inteligentną i mogącą zrobić coś pożytecznego dla swego kraju....

sad but true chłopie...... próbuj za rok po wyborach a dzisiaj daj sobie spokój tym cłem i siadaj do wigili

tommi,
niestety tak wlaśnie wygląda rekrutacja do większości urzędów.
Im masz wyższe kwalifikacje, tym mniejsze szanse.
Nie wystarczy najwyższa średnia na studiach, referencje itp.
Przechodziłem 3 konkursy i 2 procesy rekrutacji do różnych urzędów. Coś na zasadzie sprawdzenia się. Zawsze byłem drugi. Z góry wiadomo, kto ma dostać posadę. Nie masz pleców - jesteś nikim. Do standardów europejskich nam jeszcze bardzo daleko. Być może nigdy ich nie osiągniemy.

Pan Bóg miał Cię chłopie w swej opiece i nie pozwolił abyś marnował się w tym gównie.
spier....j od tego szamba jak najdalej i nawet nie patrz w tą stronę.

też nie ucieszył mnie "wigilijny prezencik"... śmieszy mnie jedynie pompa, z jaką podkreślano "nowum" w postaci rekrutacji scentralizowanej, testy, wf-y, psychotesty...łał...a na koniec - rozmowa kwalifikacyjna, punktowana (???) wg raczej "niescentralizowanych" reguł i jak miało być, to miało a wyszło, jak zawsze. Góra urodziła mysz. Mniejsza ściema byłaby w przypadku odwrócenia kolejności : 1. rozmowa kwalifikacyjna, test wiedzy ogólnej, psychotesty i sprawnościówka...tylko że mikra wówczas szansa grania pierwszych skrzypiec przez "decyzyjnych"...mity o europejskich standardach padaja szybciej, niż zaczną rosnąć w siłę i na nic kampanie prasowe i obdzielanie orderami i premiami...

Dokładnie tak....cała AMBITNA I SPRAWIEDLIWA rekrutacja zakończyła się z chwilą rozmów kwalifikacyjnych. Gdzie jest sens i logika gdy to rozmowa decyduje o wszystkim? Rozumiem jeszcze aby komisja każdemu zadawała taki sam zestaw pytań konkretnych, rzeczowych sprawdzających rzetelnie kandydata. Tymczasem ocena "uznaniowa" daje komisji wolną rękę. Dlaczego nie było punktacji testu psychologicznego ? bo ten test zależy tylko i wyłącznie od samego kandydata. Po prostu brak słów.
A co do terminu ogłoszenia wyników na prawdę super pomysł - popołudnie wigilijne brawo idealny dzień!

:)
mlodzi, gniewni, inteligentni, swietnie wyksztalceni i bardzo ambitni.
jeszcze tylko zycie nauczy Was pokory i bedzie komplet.
jesli jestescie tacy jak piszecie, to nie rezygnujcie przy pierwszym podejsciu, nie od razu Rzym zbudowano ;)

też tam robiłem i UWIERZ wiekszego syfu w życiu nie zaznałem, pozdrowienia dla niejakiego pana J... (my się jeszcze spotkamy!) teraz jestem WOLNY z milionami na koncie, a wszystko dzieki temu że uwierzyłem w siebie... celowo zatrudniają nieudaczników bo człowiek z ambicjami po 2-3 latach sam zrezygnuje... taki to nasz kraj, że nie ma miejsca dla inteligentnych ludzi bo albo jesteś z najwyższej półki i znajdzeisz miejsce w ciekawej firmie w wawie albo musisz się męczyć z idiotami gdzieś na prowincii

poza tym ten kraj jest chory dzieki (niestety) mantalności polaków, "służba" na "służbie" kontrola na kontroli, pasożyt na pasożycie, no pamiętam te słowa naszego Mirusia że jedna złotówka wydana na sł. celną przynosi 7 zł :)))) NO ŚMIECH NA SALI, latam po całej europie ale tylko u nas w polszy tak "rzetelnie" i z "oddaniem" sprawdzają podróżnych, dwa samoloty w poznaniu i już musisz czekać 1 godz na odprawę, w amsterdamie/londynie tylko 5 min... to jest mentalność tych starych dziadów wychowanych za komuny. Służby mundurowe.... jedno wielkie złodziejstwo.....emerytura po 15 latach......!!!!!! Kazdy powienien dostawać tyle ile uzbierał/zarobił a nie że ja czy ty musimy się składać z naszych podatków dla tych darmozjadów... Polska zmierz ku przepaści jeszcze pare latek i czeka nas Grecja... ja sam wyjdę na ulicę i .... Nie Odpuszczę!!!

Pan Bóg miał Cię chłopie w swej opiece i nie pozwolił abyś marnował się w tym gównie.
spier....j od tego szamba jak najdalej i nawet nie patrz w tą stronę.

Niestety, muszę się z tym zgodzić. Nikomu oczywiście nie odradzam służby w cle. Jak przyjmowałem się do tej pracy ( służba jest 1999r.), to też wydawało mi się, że to jeden z szczęśliwszych dni w moim życiu. Nie powiem, czasami było dobrze, ale z upływem czasu coraz gorzej. A to co się ostatnio dzieje w cle, to.....szkoda gadać.

...dwa samoloty w poznaniu i już musisz czekać 1 godz na odprawę, w amsterdamie/londynie tylko 5 min...

Zapomniałeś uściślić, że chodzi o kontrolę bezpieczeństwa/"paszportową", którą zajmuje się Straż Graniczna, a nie MY.

Ostatnia edycja:
dużo racji jest w tym co mówicie - podobnego zdania jest mój znajomy celnik długoletnim stażem. Twierdzi, że nawet już będąc w tej służbie cięzko jest o awans bez odpowiednich pleców - nieraz młodsi stażem są wyżej stanowiskiem....wiadomo dlaczego. Szkoda, że tylko to jest miernikiem wartości człowieka.

staraj sie

...............................

Ostatnia edycja:
Szkoda gadania kazdy wie jak jest a gora milczy i przyglada sie wszystkiemu. A zatrudnia z 500 kandydatow wiadomo ....... NAJLEPSZYCH ZNAJOMYCH KROLIKA;););)

Witam!
Mam 22 lata, jestem studentką zarządzania ruchem granicznym, w lutym 2012 roku obraniam licencjat. Mieszkam w okolicach Hrubieszowa( woj. Lublin) i chciałabym złożyć papiery do pracy, ale nie bardzo wiem do jakich instytucji mam się zgłosić i jak przebiega proces rekrutacji. Czy mógłby mi ktoś pomóc i napisać coś na ten temat?

"obraniam licencjat" - moim zdaniem jesteś idealnym kandydatem:)

Witam!
Mam 22 lata, jestem studentką zarządzania ruchem granicznym, w lutym 2012 roku obraniam licencjat. Mieszkam w okolicach Hrubieszowa( woj. Lublin) i chciałabym złożyć papiery do pracy, ale nie bardzo wiem do jakich instytucji mam się zgłosić i jak przebiega proces rekrutacji. Czy mógłby mi ktoś pomóc i napisać coś na ten temat?

właśnie ominął cie nabór do służby celnej w białej podlaskiej, było nas na starcie ponad 900 osób, aktualnie pozostało 60 osób z których 30 osób zostanie wybranych do zatrudnienia, generalnie jaki kierunek studiów byś nie skończyła. . . liczą się znajomości

Back
Do góry