Okres pracy w UKS wlicza się do służby w scs zgodnie z art. 171 ust. 2 wprowadzającej, ale w zakresie uprawnień i świadczeń. Uprawnienia i świadczenia to rozdział 5 i 6 UKAS, a stopnie to inna bajka (rozdział 4). Nie wiem jaka powinna być procedura przydzielania stopni UKS-owcom. Bliżej mi do Twojej interpretacji niż opcji "0". Ale jakieś jasne kryteria by się przydały. Nie interesowałem się, może są. Jak nadawali nam stopnie na podstawie nowej ustawy, sprawiedliwie może nie było, ale kryteria punktowe były. Każdy mógł sobie sam "wyliczyć" swój stopień.
dokładnie
a treść:
Art. 171.
2. Do okresu służby w Służbie Celno-Skarbowej oraz pracy w jednostkach KAS, od którego zależą uprawnienia
i świadczenia należne funkcjonariuszowi oraz pracownikowi, wlicza się okres:
1) służby w Służbie Celnej;
2) pracy w:
a) jednostkach organizacyjnych Służby Celnej,
b) izbach skarbowych i urzędach skarbowych,
c) urzędach kontroli skarbowej,
d) Centrum Edukacji Zawodowej Resortu Finansów,
e) w urzędzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych, ministra właściwego do spraw
budżetu i ministra właściwego do spraw instytucji finansowych,
f) administracji celnej.
nie powoduje, że twoja praca w uksie STAŁA się SŁUŻBĄ
jest tylko wliczana do okresu SŁUŻBY dla celów określenia uprawnień i świadczeń - urlopu, dodatek stażowy
to może dla człowieka z 25 letnim stażem PRACY który wstępuje do SC-S dać minimum starszego rewidenta?
tylko dlaczego każdy, kto wstępował do SC i miał staż pracy np. w 20 lat w us, zaczynał od aplikanta?